Συνεκπαίδευση Ισραηλινών και Ελλήνων πιλότων: Η σημειολογία και τα μηνύματα που εκπέμπει…




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL

Οι καλές διπλωματικές και αμυντικές σχέσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και το Ισραήλ επικυρώνονται γι’ ακόμη μια φορά μέσα από τα κοινά αεροπορικά γυμνάσια εντός του FIR Αθηνών εδώ και έξι ημέρες.

Είναι γνωστό ότι στην 110 Πτέρυγα μάχης της Λάρισας έχουν προσγειωθεί δέκα F-16 I Soufa από την περασμένη Κυριακή και καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας τα πληρώματά τους πραγματοποίησαν πολλές πτήσεις τόσο αναγνώρισης περιοχών ενδιαφέροντος, όσο και τακτικές, πάντα μαζί με ιπταμένους από όλες τις πολεμικές Μοίρες της Ελλάδας, πλην της 337 η οποία εκπροσωπεί την χώρα μας στην μεγαλύτερη Νατοϊκή άσκηση Trident Juncture ’18 στη Νορβηγία.

  • Η προσγείωση των Ισραηλινών επί Ελληνικού εδάφους δείχνει την εξαιρετική κατάσταση ανάμεσα στις σχέσεις της χώρας μας με το Ισραήλ στον αμυντικό τομέα και μάλιστα στην παρούσα φάση μπορεί κανείς να σημειώσει πως μέσα αυτή την εκπαιδευτική επίσκεψη εκπέμπονται σημαντικά μηνύματα και προς τους γείτονές μας, αν λάβει κανείς υπόψιν του την τριμερή συνεργασία Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ.

Ανάμεσα από τις πτήσεις εξοικείωσης, όπως λέγονται, τα μαχητικά F-16 του Ισραήλ πέταξαν από τη Λάρισα και βγήκαν στο Αιγαίο, πέρασαν πάνω από την Σκύρο και κατευθύνθηκαν βορειοανατολικά. Αυτή μπορεί να είναι μια πτήση εξοικείωσης ωστόσο σημειολογικά για την χώρα μας έχει τη δική της ξεχωριστή αξία.

Οι Ισραηλινοί πιλότοι, όπως λένε ιπτάμενοι που έχουν πετάξει μαζί τους, χαρακτηρίζονται από την πρακτικότητα και πάντα είναι αυτό που λένε «on target» χωρίς τίποτα ν’ αποπροσανατολίζει την αποστολή που έχουν πάρει.

  • To πλαίσιο της συνεκπαίδευσης και οι ιδιαιτερότητες των F-16 Soufa

Καθημερινά πετούν πρωί και απόγευμα, συνήθως σε 4άδες μαχητικών αεροσκαφών, ενώ στην χώρα μας έχουν την ευκαιρία να πετάξουν δίπλα σε F-16 διαφόρων τύπων, αλλά και με Mirage 2000 & 2000-5.

Σκοπός των ασκήσεων γι’ ακόμη μια φορά είναι η πλήρης εκμετάλλευση και του ορεινού όγκου της Ελλάδας που πολλοί ιπτάμενοι ξένων χωρών επιμένουν να γνωρίζουν λόγο του ιδιαίτερου ανάγλυφου και των ευκαιριών που τους παρέχει αυτό να δουλεύουν πάνω στα λεγόμενα «νεκρά σημεία» από τα άγρυπνα μάτια των χειριστών των ραντάρ.Μέσα στις κοινές ασκήσεις είναι και οι εικονικές προσβολές στρατηγικών στόχων με τα λεγόμενα έξυπνα όπλα JDAM και βόμβες laser καθοδηγούμενες από τα συστήματα των αεροσκαφών.

  • Τους Έλληνες χειριστές των μαχητικών έχει εντυπωσιάσει το σύστημα αυτοπροστασίας των F-16 I Soufa του Ισραήλ, τα οποία πρέπει να πούμε πως οι ίδιοι οι Ισραηλινοί έχουν αναπτύξει τη δική τους τεχνολογία, καθώς φαίνεται πως σ’ αυτό έχουν προσαρμόσει συστήματα τα οποία καθιστούν το αεροσκάφος αόρατο μέχρι να φτάσει σε πολύ κοντινή απόσταση, πράγμα που μεταφράζεται σε μηδενική αντίδραση από τον αντίπαλο, ενώ τα ραντάρ των αντιπάλων πολλές φορές είναι τυφλά απέναντι στο F-16 του Ισραήλ.

Πολλά από τα σενάρια που έχουν αναπτυχθεί στο αεροπορικό εκπαιδευτικό πεδίο, έχουν δουλευτεί και στον Ηνίοχο, την άσκηση θεσμός πλέον για την Πολεμική Αεροπορία, στην οποία έχουν πάρει μέρος Ισραηλινοί ιπτάμενοι.

Την επόμενη εβδομάδα στην Λάρισα φτάνουν επιπλέον ισραηλινοί πιλότοι και τεχνικοί μηχανικοί από τις πολεμικές Μοίρες 201 και 119 που θ’ αντικαταστήσουν τους συναδέλφους τους και θα συνεχίσουν τουλάχιστον το πρώτο πενθήμερο του Νοέμβρη, πτήσεις σε όλο το μήκος της επικράτειας.

Την παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας κατήγγειλαν Αποστολάκης και Λεοντάρης στην Ε.Ε.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: