Πολιτική σύγκρουση στην Αθήνα λόγω Σκοπίων: Διαφορετικές αναγνώσεις του αποτελέσματος




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL

Δεν άργησε να ξεσπάσει η πολιτική διαμάχη μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης στην Ελλάδα αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων αλλά και της μικρής συμμετοχής στο δημοψήφισμα των Σκοπίων.

Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, τηλεφώνησε στον Σκοπιανό ομόλογό του, Ζόραν Ζάεφ, εκφράζοντας τον θαυμασμό του για την αποφασιστικότητα που επιδεικνύει και την επιλογή του να οδηγήσει τη συμφωνία προς κύρωση στη Βουλή της ΠΓΔΜ παρά τη χαμηλή συμμετοχή.

Λίγη ώρα νωρίτερα το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, με επίσημη ανακοίνωσή του είχε κάνει λόγο για “αντιφατικό αποτέλεσμα”, ενώ προσέθετε πως η ελληνική πλευρά παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στη γειτονική χώρα.

Από το κυβερνητικό στρατόπεδο πάντως ο πρώτος που έσπευσε να σχολιάσει την αποτυχία του δημοψηφίσματος ως προς τη συμμετοχή ήταν ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και υπουργός Εθνικής Άμυνας, ο οποίος μέσω twitter ανέφερε πως οι ίδιοι οι Σκοπιανοί ακύρωσαν τη Συμφωνία.

Έγραψε:

  • “Όταν μίλησα για αποτυχία του δημοψηφίσματος με λοιδορήσαν τώρα με αυτή τη συμμετοχή βάση του άρθρου 73,74 του Συντάγματος τους είναι άκυρο και το 68% των πολιτών ακύρωσε την συμφωνία. Ο Κυριάκος να απολογηθεί που ήθελε να σταματήσει την ευημερία των Ελλήνων και την κυβέρνηση”, αναφέρει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Οι διαφορετικές αναγνώσεις από τον ΥΕΘΑ και το υπουργεί Εξωτερικών έδωσαν την αφορμή στη Νέα Δημοκρατία να επιτεθεί στην κυβέρνηση κάνοντας λόγο για πρόσωπα που “αδιαφορούν για το εθνικό συμφέρον” και νοιάζονται μόνο για τις “καρέκλες της εξουσίας”.

Αναφέρει:

«Η Νέα Δημοκρατία από την πρώτη στιγμή τόνισε ότι η συμφωνία των Πρεσπών είναι εθνικά επιζήμια για την Ελλάδα. Για τον λόγο αυτό κατέθεσε τον Ιούνιο πρόταση δυσπιστίας στην κυβέρνηση.

Η εντελώς διαφορετική υποδοχή που επιφύλαξαν στο αποτέλεσμα του Σκοπιανού δημοψηφίσματος ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ επιβεβαιώνει δυστυχώς ότι η χώρα κυβερνάται από μια κυνική σύμπραξη ανθρώπων που αδιαφορούν για το εθνικό συμφέρον προτάσσοντας την παραμονή τους για λίγους ακόμη μήνες στις καρέκλες της εξουσίας.

Η Νέα Δημοκρατία θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να μην ισχύσει η εθνικά επιζήμια συμφωνία των Πρεσπών».

Λίγο νωρίτερα και ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος, είχε δηλώσει μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό “Epsilon” πως το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος μεγάλωσε την αβεβαιότητα και κατηγόρησε την κυβέρνηση για “πολιτική σχιζοφρένεια”.

Το Κίνημα Αλλαγής σε ανακοίνωσή του υπογραμμίζει πως πλέον και ο λαός της ΠΓΔΜ όπως και ο ελληνικός “γύρισαν την πλάτη τους” στην Συμφωνία των Πρεσπών.

Μετά τον Ελληνικό λαό και οι πολίτες της FYROM γύρισαν την πλάτη στην συμφωνία Τσίπρα/Ζάεφ, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής, Παύλος Χρηστίδης, για το δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ, υπογραμμίζοντας πως οι δύο πρωθυπουργοί αντιμετωπίζουν την αποδοκιμασία των λαών τους.

«Το γεγονός ότι οι Σκοπιανοί γύρισαν την πλάτη σε μια συμφωνία που τους έδινε Μακεδονική γλώσσα και Εθνότητα, αποδεικνύει ποσό βαθειά είναι τα αλυτρωτικά και εθνικιστικά στερεότυπα στο γειτονικό κράτος. Ότι αυτή η συμφωνία μόνο νέα προβλήματα θα δημιουργούσε. Όπως η Φώφη Γεννηματά κατ’ επανάληψη έχει επισημάνει» ανέφερε .

Από την πλευρά του το Ποτάμι, υπογραμμίζει πως δεν είναι ώρα ούτε για “θριαμβολογίες ή καταστροφολογίες” και προέτρεψε σε στήριξη της ευρωπαϊκής πορείας της ΠΓΔΜ.

Αναφέρει:

Τελικά μόνο ένας στους τρεις κατοίκους της γειτονικής μας χώρας είπε «ναι» σε μια νέα σχέση με την Ελλάδα και μια νέα πορεία, ευρωπαϊκή και ειρηνική. Οι περισσότεροι αδιαφόρησαν ή διαφώνησαν, γεγονός που μαρτυρά ότι προτιμούν τη διαιώνιση της σημερινής κατάστασης θεωρώντας προφανώς τη συμφωνία με την Ελλάδα επώδυνο συμβιβασμό.

Οι στιγμές δεν ενδείκνυνται για καταστροφολογία ή θριαμβολογίες. Οι Έλληνες πρέπει να συγχρονίσουμε τη στάση μας με αυτή των εταίρων και συμμάχων μας. Πρέπει να στηρίξουμε την ευρωπαϊκή πορεία της γειτονικής χώρας και τις στενότερες σχέσεις της με τη Δύση.

Όλοι μας – όλοι όσοι επηρεάζουν την κοινή γνώμη – θα πρέπει να απαλλαγούμε από το σύνδρομο του θύματος. Η Ελλάδα δεν θα είναι ο χαμένος σε αυτή την εξέλιξη. Αρκεί να συνεννοηθούμε και να ορίσουμε τις πατριωτικές προτεραιότητες. Οι πρώτες αντιδράσεις και κυρίως οι διαμετρικά αντίθετες τοποθετήσεις των υπουργείων Εξωτερικών και Αμύνης δείχνουν ότι αυτό που κυριαρχεί είναι ο καιροσκοπισμός, τα μικροπολιτικά συμφέροντα και όχι το συμφέρον του τόπου.

ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα παραμένει δεσμευμένη στη συμφωνία των Πρεσπών

“Η Ελλάδα παρακολουθεί στενά και με την πρέπουσα απόσταση τις εξελίξεις στην φίλη χώρα της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας τονίζει με ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, επισημαίνοντας ότι η χώρα μας “παραμένει δεσμευμένη στη συμφωνία των Πρεσπών”.

Παράλληλα υπογραμμίζει ότι “τα επόμενα βήματα απαιτούν νηφαλιότητα από όλες τις πλευρές ανεξαιρέτως, ώστε η θετική δυναμική της Συμφωνίας των Πρεσπών να διαφυλαχθεί”.

Σημειώνοντας ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, είναι συμβουλευτικό και όχι τμήμα των δεσμευτικών όρων της συμφωνίας των Πρεσπών, το χαρακτηρίζει ως “αντιφατικό” καθώς όπως εξηγεί το ΥΠΕΞ υπάρχει “μεγάλη υπεροχή του «Ναι», χωρίς, όμως, την αντίστοιχη συμμετοχή”. Και προσθέτει:

  • “Μεγάλο τμήμα της κοινωνίας της γείτονος χώρας στήριξε τη συμφωνία. Όμως ένα σημαντικό τμήμα την αντιμετώπισε με σκεπτικισμό” υπογραμμίζοντας ότι “η Ελλάδα σέβεται τις επιλογές των πολιτών της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας”.

‘Το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας” όπως αναφέρει η ανακοίνωση “θεωρεί, γενικότερα, ότι το κλίμα εθνικισμού και καχυποψίας, οι καθημερινές πλαστές ειδήσεις και ο άκρατος φανατισμός δεν επιτρέπουν δυστυχώς να γίνει μια νηφάλια αποτίμηση για τα μεγάλα οφέλη της συμφωνίας και εμποδίζουν την αναγκαία αλληλοκατανόηση των λαών και την ανάπτυξη της συνεργασίας τους”.

Εξηγεί επίσης ότι “οι ακραίοι και επιθετικοί εθνικισμοί στην περιοχή μας, η ανευθυνότητα έναντι του μέλλοντος της περιοχής, ο εγκλωβισμός σε στερεότυπα αλυτρωτισμού, ενώ η ιστορία πρέπει να είναι σχολείο και όχι φυλακή, δεν δίνουν προοπτική στην περιοχή γενικότερα”.

Έτσι, όπως επισημαίνει το ΥΠΕΞ “αυξάνει η αναγκαιότητα ισότιμης συνεργασίας στην περιοχή, κυριαρχίας του πολιτισμού του δημοκρατικού διαλόγου, της κουλτούρας της συνεννόησης και των δίκαιων συμβιβασμών. Οι ενστάσεις έναντι της συμφωνίας των Πρεσπών αποδείχτηκαν αναληθείς και λανθασμένες'”.

Πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Επικοινωνία Τσίπρα με Ζάεφ για το δημοψήφισμα: Τον συνεχάρη για την αποφασιστικότητά του

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: