Ολοκληρώθηκε η μαραθώνια συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου υπό τον Αναστασιάδη




Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου, με το πέρας του Εθνικού Συμβουλίου, δήλωσε ότι «ο ΠτΔ ολοκλήρωσε την ενημέρωση σήμερα, περιλαμβάνοντας και τα σχετικά με την Έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ».

Όπως εξήγησε, μετά τη συνάντηση που θα έχει με την κυρία Λουτ, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα καλέσει εκ νέου το Εθνικό Συμβούλιο για νέα ενημέρωση.

Συμφώνησε ότι η στασιμότητα μετά το Κραν Μοντανά ότι «είναι ανεπιθύμητη», ωστόσο επικαλούμενος τις καλές υπηρεσίες του ΓΓ του ΟΗΕ, υπογράμμισε ότι διατηρούνται ανοικτές οι πόρτες της διαπραγμάτευσης.

Σημείωσε ότι στη συνεδρίαση της Τρίτης, συζητήθηκε η λογική της αποκέντρωσης των εξουσιών από το κεντρικό κράτος, αλλά «δεν ήταν δυνατόν», όπως είπε χαρακτηριστικά, «να κατατεθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ολοκληρωμένη πρόταση».

Απαντώντας στην κριτική για τη μη κατάθεση συγκεκριμένης πρότασης «οφείλεται σε μια παρεξήγηση».

«Δεν προβλεπόταν ότι θα κατατεθεί συγκεκριμένη πρόταση, αλλά να γίνει ένας προβληματισμός», δήλωσε ο κ. Προδρόμου.

Πρόσθεσε δε ότι οι επικρίσεις είναι καλοδεχούμενες, αλλά οι δηλώσεις της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής πλευράς «κάθε άλλο παρά ανοίγουν τον δρόμο για επανέναρξη των συνομιλιών».

«Θεωρούμε ότι είναι περιττό, ελληνοκυπριακές πολιτικές δυνάμεις να κάνουν έκκληση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για επανέναρξη των συνομιλιών», είπε, προσθέτοντας ότι αυτή περνά μέσα από τη θέληση της Τουρκίας.

Ακούστηκαν, κατέληξε, διαφορετικές απόψεις στο Εθνικό Συμβούλιο, αλλά το ζητούμενο είναι να γίνεται διαβούλευση και «γι’ αυτό δεν κατατέθηκε συγκεκριμένη πρόταση».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενημέρωσε τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου και για τη συνάντηση που θα έχει την Παρασκευή 26 Οκτωβρίου με τον Μουσταφά Ακιντζί.

Σε δηλώσεις του αμέσως μετά το πέρας της συνεδρίασης, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, ανέφερε πως «υπάρχει ένα παρατεταμένο αδιέξοδο που έχει σκορπίσει την απογοήτευση στους πολίτες και στις δύο κοινότητες», ενώ πρόσθεσε πως «δυστυχώς έχει παραχωρηθεί το δικαίωμα σε διάφορες πλευρές, να θέτουν επί τάπητος παράλογες απαιτήσεις».

«Η άποψη που καταθέσαμε είναι ότι το συντομότερο δυνατόν θα πρέπει να κινηθεί προς την κατεύθυνση επανεκκίνησης των διαπραγματεύσεων, από εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντάνα και στη βάση των σημείων Γκουτέρες».

Όσον αφορά την πρόταση για αποκεντρωμένη ομοσπονδία, «λυπούμαι να πω ότι αυτή η πρόταση κατατέθηκε χωρίς να μελετηθεί και ο Πρόεδρος δεν είναι ακόμη έτοιμος να μας πει τι προτείνει αναφορικά με εξουσίες που θα μπορούσαν να μεταφερθούν στα κρατίδια».

Σημείωμα με σειρά από δοκίμια κατέθεσε το ΔΗΚΟ στο Εθνικό Συμβούλιο, σύμφωνα με δηλώσεις του Νικόλα Παπαδόπουλου.

Όπως ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος, «οφείλουμε να σημειώσουμε ότι είναι θετικό ότι ο ΠτΔ κατέθεσε τον προβληματισμό του για τη λειτουργία και βιωσιμότητα της λύσης. Και εμείς συμμεριζόμαστε ότι η δομή τους κράτους δεν ικανοποιεί τις προσδοκίες των Ε/κ».

Πρόσθεσε επίσης πως εξέφρασαν τις έντονες επιφυλάξεις τους και τον προβληματισμό τους, σε σχέση με τη θεραπεία που αντιπροτείνεται.

Στις αναφορές του ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, είπε πως «η αποκέντρωση εξουσιών δεν απομακρύνει τη βάση της λύσης από την ουσία της ΔΔΟ, άρα δεν δίνει προοπτική διάνοιξης του αδιεξόδου. Η στασιμότητα δεν είναι αποδεκτή, αλλά η κινητικότητα προς αρνητική κατεύθυνση θα είναι αρνητική».

«Εκτιμούμε ότι τα δεδομένα έχουν διαφοροποιηθεί και είναι πιο δυσμενή για την ελληνοκυπριακή πλευρά», ανέφερε από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργος Λιλλήκας.

Πρόσθεσε επίσης πως «επανέναρξη των συνομιλιών με αυτά τα δεδομένα, θα φέρει σε δύσκολη θέση την ελληνοκυπριακή πλευρά».

Πρόσθεσε επίσης πως «επανάληψη τρίτης διάσκεψης θα μας φέρει υπό μορφή εκβιασμού».

Όσον αφορά το θέμα για ομοσπονδία, ο κ. Λιλλήκας είπε έκανε εισήγηση στον ΠτΔ πως πρέπει να τεθεί σε ομάδα εμπειρογνωμόνων να ετοιμάσουν μία συγκριτική μελέτη, με τα μειονεκτήματα και πλεονεκτήματα του κάθε μοντέλου.

Όπως είπε, απορρίφθηκε θέση της Συμμαχίας Πολιτών για ομόφωνη απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου, που θα θωράκιζε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ερωτηθείς, απάντησε ότι ο ίδιος ο ΠτΔ δεν απέρριψε την πρόταση για κοινή δήλωση.

«Ελάχιστα ήταν τα σημεία στα οποία υπήρξε ομοφωνία στη σημερινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου», δήλωσε η Πρόεδρος του Κινήματος Αλληλεγγύη, Ελένη Θεοχάρους.

Χαρακτήρισε «μη ρεαλιστική» τη λύση στη βάση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, τονίζοντας ότι γι’ αυτό συζητείται τώρα η «αποκεντρωμένη ομοσπονδία».

Όπως εξήγησε, «δίνουμε κι από πάνω» για να επιστρέψουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Επικαλέσθηκε δηλώσεις του Μεβλούτ Τσαβούσογλου για να καταδείξει «προς τα πού οδεύουν τα πράγματα».

Με τη σειρά του, ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασίας Πολιτών, Γιώργος Περδίκης είπε ότι «δεν άκουσε τίποτε καινούργιο στη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου».

«Δεν κατατέθηκε τίποτα συγκεκριμένο για την αποκεντρωμένη ομοσπονδία» εξήγησε, δηλώνοντας ότι «από τις 24 εξουσίες που ανήκουν στην κεντρική κυβέρνηση, δεν ακούσαμε για καμία από αυτές ότι θα τις προσφέρει ο ΠτΔ στις περιφέρειες».

Έγινε, όπως είπε, μια εκ νέου κατάθεση απόψεων από τα κόμματα, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν φεύγει πιο πλούσιος» από τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου.

«Απορρίπτεται» από το Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών οποιαδήποτε συζήτηση φέρνει πιο κοντά τη διχοτόμηση, κατέληξε.

Μετά το Εθνικό Συμβούλιο ακολούθησαν δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών.

Πηγη: ΑΠΕ-ΜΠΕ, philenews

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: