Οι Κινέζοι αγοράζουν ακίνητα στην Ελλάδα: Φτάνουν μαζικά στο αεροδρόμιο Αθηνών…




Τρεις φορές την εβδομάδα, εκατοντάδες Κινέζων επενδυτών καταφθάνουν στο αεροδρόμιο Αθηνών, όπου τους υποδέχονται μεσίτες ακινήτων και τους οδηγούν στην πόλη για να δουν διαμερίσματα που διατίθενται προς πώληση, γράφει η Angeliki Koutantou στο Πρακτορείο Reuters. Η ανταπόκριση έχει τίτλο: Seeking a bargain, and taste of the good life, Chinese buy Greek homes.

Σημειώνει επίσης τα εξής:

Οι επισκέπτες έλκονται από τις πολύ χαμηλές τιμές και ένα από τα πλέον γενναιόδωρα προγράμματα «χρυσής βίζας» στην Ευρώπη, που προσφέρει ανανεώσιμη άδεια παραμονής πενταετούς διάρκειας με τον όρο της αγοράς ακινήτου αξίας 250.000 ευρώ. Το ποσόν αυτό επαρκεί για την αγορά διαμερίσματος τριών υπνοδωματίων με θέα στην Ακρόπολη, επιτρέποντας τις πρώτες αναλαμπές ανάκαμψης στην αγορά ακινήτων μετά την σταδιακή κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας από το 2009, αν και οι τιμές ακόμα υπολείπονται κατά 40% από το σημείο κορύφωσής τους.

Οι τιμές ακινήτων αυξήθηκαν κατά 0,8% το δεύτερο τρίμηνο σε ετήσια βάση, μετά από άνοδο 0,1% το πρώτο τρίμηνο. Πρόκειται για την πρώτη αύξηση από το 2008, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τ.τ.Ε. Το 2017 οι άμεσες ξένες επενδύσεις σε ακίνητα σημείωσαν αλματώδη άνοδο κατά 91% σε σχέση με το 2016. Ο ρυθμός αύξησης των φόρων ήταν 41% κατά το πρώτο επτάμηνο, σύμφωνα με την ΑΑΔΕ. «Δεχόμαστε πολλά τηλεφωνήματα, στην συντριπτική πλειοψηφία από ξένους, αλλά και κάποιους Έλληνες. Φυσικά οι Κινέζοι προηγούνται σαφώς, δήλωσε ο Λευτέρης Ποταμιάνος, πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Αθήνας, που εκτίμησε ότι φέτος και του χρόνου η άνοδος των τιμών στην πρωτεύουσα θα κυμανθεί στο 5-7% ετήσια.

Θετικά συμβάλλει υποτίμηση φέτος περίπου 6% του κινεζικού γουάν έναντι του δολαρίου. Το Πεκίνο έχει θέσει περιορισμούς στις επενδύσεις των Κινέζων στο εξωτερικό, όμως αυτοί εφευρίσκουν τρόπους να βγάζουν τα χρήματά τους από τη χώρα. Οι αυστηρότεροι κανονισμοί για τη μετανάστευση που ισχύουν από πέρυσι στις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Αυστραλία – δημοφιλείς προορισμοί για τους Κινέζους – έχουν ευνοήσει την Ελλάδα, αναφέρει η Alice Ma, μάνατζερ πωλήσεων στο Πεκίνο.

Το πρόγραμμα της Πορτογαλίας έχει και αυτό προσελκύσει το κινεζικό ενδιαφέρον, εκεί όμως το ποσόν που πρέπει να επενδυθεί είναι 500.000 ευρώ. Ο όμιλος του Ιωάννη Αναστασιάδη προσφέρει ένα ευρύτατο φάσμα υπηρεσιών σε Κινέζους επενδυτές, περιλαμβανομένων υπηρεσιών δικηγόρων και συμβολαιογράφων για την εξασφάλιση της βίζας.

«Η Ελλάδα γίνεται σταδιακά τόπος προσέλκυσης ανθρώπων που θέλουν να ζήσουν, ακόμη και να προγραμματίσουν την υπόλοιπη ζωή τους εδώ», είπε. Όμως το κινεζικό ενδιαφέρον δεν είναι καλά νέα για τους Έλληνες ενοικιαστές. Η νοοτροπία των επενδυτών που αγοράζουν για να ενοικιάσουν αυξάνει τα ενοίκια και κάποιες φορές οδηγεί σε απειλές έξωσης, αν οι ενοικιαστές δεν συμφωνήσουν να πληρώνουν περισσότερα, δήλωσε ο Άγγελος Σκιαδάς, πρόεδρος της Ένωσης για την Προστασία των Ενοικιαστών.

Τον Σεπτέμβριο, τα ενοίκια είχαν αυξηθεί 8,4% σε ετήσια βάση σύμφωνα με έρευνα του ελληνικού τμήματος της RE/MAX International.

«Τον τελευταίο χρόνο το πρόβλημα έχει γίνει εφιαλτικό. Ενοικιαστές υποχρεώνονται να φύγουν επειδή εκβιάζονται από τους ιδιοκτήτες, ενώ όσοι αναζητούν στέγη έρχονται αντιμέτωποι με εξωφρενικά ενοίκια», ανέφερε, προσθέτοντας ότι η Ένωση προτίθεται να ζητήσει από την κυβέρνηση να αυξήσει την ελάχιστη περίοδο ενοικίασης από τα τρία στα έξι χρόνια. Από τις 3.404 άδειες παραμονής που έχουν εκδοθεί, οι 1.700 χορηγήθηκαν σε Κινέζους.

Η Carrie Law, διευθύντρια του κινεζικού ιστότοπου Juwai.com, δήλωσε ότι το ενδιαφέρον για την Ελλάδα διπλασιάστηκε το πρώτο τρίμηνο του 2018 και τριπλασιάστηκε το δεύτερο. «Η αύξηση είναι δραματική», τόνισε.

Δεν πρόκειται να μεταδοθεί η κρίση από την Ιταλία σε άλλες χώρες της ΕΕ, διαμηνύει το Παρίσι

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: