Οι 30.000 “κολασμένοι της Ονδούρας” πορεύονται προς τις ΗΠΑ: Πως θα αντιδράσει ο Τραμπ;




Ως μια απειλή για το αμερικανικό έδαφος αντιμετωπίζει ο Πρόεδρος Τραμπ το ατέλειωτο καραβάνι των μεταναστών που εγκατέλειψαν την Ονδούρα και τη Γουατεμάλα με προορισμό τις ΗΠΑ.

Εδώ και μια εβδομάδα οι περισσότεροι από 30.000 άνθρωποι πορεύονται κάτω από αντίξοες συνθήκες μέσω της Γουατεμάλας και του Μεξικό προς τη μεθόριο με τις ΗΠΑ.

Μεταξύ τους γυναίκες και παιδιά, χωρίς ιδιαίτερες προμήθειες για φαγητό και νερό, αλλά με την ελπίδα να φτάσουν στις ΗΠΑ και να αναζητήσουν δουλειά και καλύτερες συνθήκες ζωής.

Κατά διαστήματα ενημερώνονται για τις απειλές Τραμπ, που σήμερα ενημέρωσε τις ένοπλες δυνάμεις και την ασφάλεια στην αμερικανική μεθόριο πως επίκειται κατάσταση εθνικής έκτακτης ανάγκης. «Το θάρρος μας είναι μεγαλύτερο από τις απειλές του Τραμπ», λένε οι περισσότεροι και προσθέτουν πως προτιμούν τον κίνδυνο από τις συμμορίες και τους εμπόρους ναρκωτικών στα σύνορα με το Μεξικό παρά τον τρόμο στη χώρα τους.

Την ίδια στιγμή οι εικόνες που μεταδίδονται από διεθνή πρακτορεία με τους «κολασμένους της Ονδούρας» να συγκρούονται με συνοριοφύλακες ή να περνούν τα συνοριακά φυλάκια πηδώντας φράχτες και πέφτοντας μέσα σε ποτάμια συγκλονίζουν.

Πριν από μερικές μέρες οι Αρχές του Μεξικό επιχείρησαν να σταματήσουν τους μετανάστες στη γέφυρα που ενώνει τη χώρα τους με τη Γουατεμάλα. Χιλιάδες όμως ήταν εκείνοι που έπεσαν στον ποταμό Σουατσιάτε και κατάφεραν να βρεθούν σε μεξικανικό έδαφος.
Παιρνόταν από χωριά στο Μεξικό οι επίσης φτωχοί Μεξικάνοι φροντίζουν για λίγο φαγητό και νερό προς τους αποκαμωμένους μετανάστες, που κάνουν πολύωρες πεζοπορίες πολλών χιλιομέτρων.

Η πορεία προς την αμερικανική μεθόριο δεν αποκλείεται να κρατήσει και έναν μήνα. Διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία μεταδίδουν πως στον τελικό προορισμό ο αριθμός των μεταναστών μπορεί να είναι κατά πολύ μεγαλύτερος των 30.000 και παραμένει άγνωστο ποια θα είναι η τελική αντίδραση των Αμερικανών.

Πηγή: Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: