Ο Σουλτάνος ζει πλουσιοπάροχα στο Σαράι του: Ξοδεύει 300 χιλιάδες δολάρια την ημέρα




Σε μια περίοδο που οι Τούρκοι πολίτες μαστίζονται από την ακρίβεια, τον πληθωρισμό και την ανεργία μια έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου της Τουρκίας προκάλεσε οργή και αγανάκτηση. Σύμφωνα με αυτή περισσότερα από 1,8 εκατομμύρια τουρκικές λίρες (περίπου 300.000 δολάρια) δαπανήθηκαν καθημερινά το 2017 για το υπερπολυτελές Σαράι του Σουλτάνου Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα.

Σύμφωνα με την έκθεση, που δημοσίευσε η εφημερίδα Cumhuriyet, το συνολικό ποσό που δαπανήθηκε για το προεδρικό παλάτι το 2017 ήταν 658 εκατομμύρια Τουρκικές λίρες, (105,3 εκατομμύρια δολάρια) γεγονός που μεταφράζεται σε μηνιαία δαπάνη ύψους 54 εκατομμυρίων TL ($97 εκατ.) και ημερήσια δαπάνη ύψους 1,8 εκατομμυρίων TL.

Η έκθεση έδειξε ότι το ποσό των 106 εκατομμυρίων ($17 εκατ.) δαπανήθηκε για τους μισθούς των εργαζομένων στο προεδρικό μέγαρο, ενώ ο μηνιαίος μισθός του Ερντογάν είναι 53.300 TL ($8.500). Ένα μεγάλο μέρος των κονδυλίων μισθοδοσίας διατίθενται για τους πολλούς συμβούλους που έχει στο παλάτι.

Στην έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου δεν περιλαμβάνονται τα μυστικά κονδύλια που χρησιμοποίησε ο Ερντογάν το 2017 όπως ακριβώς συνέβη και τα έτη 2015 και 2016.

Τα μυστικά (διακριτικά) κονδύλια διατίθενται στον πρόεδρο, την κυβέρνηση ή τα κρατικά όργανα από τον ετήσιο κρατικό προϋπολογισμό. Στους χρήστες των κεφαλαίων αυτών δίδονται κάποιες γενικόλογες οδηγίες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν, αλλά έχουν μεγάλη ευελιξία στη χρήση τους.

Αυτά τα κεφάλαια δεν είναι για ένα συγκεκριμένο σκοπό. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν χωρίς έγκριση από το Κοινοβούλιο ή οποιοδήποτε άλλο κρατικό όργανο και θεωρούνται ως εργαλεία που βοηθούν την κυβέρνηση να επιτύχει τους στόχους της χωρίς να δαπανήσει πολύ χρόνο για γραφειοκρατική εργασία.

Τον Μάρτιο του 2015, όπως αναφέρει η Turkish Μinute εγκρίθηκε από το τουρκικό κοινοβούλιο η δημιουργία ενός μυστικού ταμείου για την προεδρία, παρά τις αντιρρήσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Το ποσό των διακριτικών κεφαλαίων το 2015 ανήλθε σε 150 εκατομμύρια τουρκικές λίρες.

Σύμφωνα με την έκθεση, περίπου το ποσό των 36 εκατομμυρίων τουρκικών λιρών ($ 6 εκατ.) δαπανήθηκαν το 2017 για δραστηριότητες ψυχαγωγίας στο παλάτι που διοργανώθηκαν με εντολή του Ερντογάν.

Για την κουζίνα του παλατιού, η οποία πρόσφατα προσέλκυσε κριτική για τις υπερβολικές δαπάνες σε πολυτελή τρόφιμα, δαπανήθηκαν το 2017 2,6 εκατομμύρια λίρες, σύμφωνα με την έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Το προεδρικό συγκρότημα ήταν στο επίκεντρο της κριτικής όταν κατασκευάστηκε λόγω του μεγάλου προϋπολογισμού, των δαπανηρών εσωτερικών χώρων, των περισσότερων από χίλιες αίθουσες και του πολυτελούς σχεδιασμού καθώς και της υλοτόμησης δέντρων στη γειτονιά του.

Όταν ο Ερντογάν μεταφέρθηκε στο παλάτι τον Νοέμβριο του 2014, είχε δαπανηθεί για αυτό πάνω από 1,7 δισεκατομμύρια TL, δύο φορές περισσότερο από την αρχική εκτίμηση.

Πληροφορίες από Cumhuriyet και Turkishminute

Χιλιάδες Τούρκοι αλλάζουν τα ονόματά τους: Οι αξιότιμοι κύριοι “Πουλημένος” και “Ξεβράκωτος”!

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: