Μετά τον καυγά Καμμένου-Κοτζιά, οι χαμηλοί τόνοι εξέπνευσαν: Το Σκοπιανό ρίχνει την κυβέρνηση;




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL

Ρόλο Πόντιου Πιλάτου καλείται να παίξει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μετά την μετωπική σύγκρουση των υπουργών Άμυνας και Εξωτερικών, Πάνου Καμμένου και Νίκου Κοτζιά για το λεγόμενο “Plan B” στο υπουργικό συμβούλιο.

Και αυτό παρά το γεγονός ότι ο θυμώδης υπουργός Άμυνας, διαβεβαίωσε ότι θα στηρίξει την κυβέρνηση ακόμη κι αν έρθει η συμφωνία για το Σκοπιανό προς ψήφιση στη Βουλή, πριν τον Μάρτιο, όπως τουλάχιστον διαρρέεται από όσα ειπώθηκαν στο στρογγυλό τραπέζι της κυβέρνησης.

Η σύγκρουση των δύο υπουργών ανησυχεί και τις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς η Ουάσιγκτον διατηρεί καλές σχέσεις τόσο με τον κ. Κοτζιά, όσο και με τον Πάνο Καμμένο. Και οι δύο υπουργοί συνεργάζονται άψογα, ο πρώτος με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και ο δεύτερος με το αμερικανικό Πεντάγωνο.

Έχουμε και λέμε:

  • Ο Αλέξης Τσίπρας σε ρόλο πυροσβέστη, ζήτησε από τους υπουργούς της κυβέρνησης να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους στο θέμα. Βεβαίως απευθυνόταν στον Πάνο Καμμένο και την ´Ελενα Κουντουρά (ο Τέρενς Κουίκ ως υφυπουργός φέρεται να στηρίζει την κυβέρνηση).

Η μεν Έλενα κουντουρά με μία σιβυλλική ανάρτηση στο twitter ανέφερε ότι θα ψηφίσει κατά συνείδηση, αλλά στηρίζει την κυβέρνηση (σε πιθανή πρόταση μομφής):

“Στο Υπουργικό Συμβούλιο δήλωσα ότι στηρίζω την κυβέρνηση να ολοκληρώσει το έργο της. Και διευκρίνισα ότι πάντα ψηφίζω κατά συνείδηση, όπως έκανα μέχρι σήμερα στην πολιτική μου διαδρομή. Αυτό είπα και μόνο, για οτιδήποτε άλλο γράφεται, δεν ισχύει.”.

  • Ο Πάνος Καμμένος κατά τη διάρκεια του καυγά με τον κ. Κοτζιά, αντεπιτέθηκε κατηγορώντας τον συναδελφό του για διαβεβαιώσεις από το ΥΠΕΞ πως η συμφωνία θα έρθει στη Βουλή μετά τις εκλογές. Ο υπουργός Εξωτερικών τον διέψευσε, ωστόσο εδώ μένει ένα ερωτηματικό διότι εάν ο επικεφαλής των ΑΝΕΛ και κυβερνητικός εταίρος είχε πράγματι διαβεβαιώσεις, σημαίνει πως -τουλάχιστον ως ένα αρχικό στάδιο- ούτε ο υπουργός Εξωτερικών πίστευε στη διαδικασία μεταξύ της Ελλάδας και των Σκοπίων. Αν τα πράγματα άλλαξαν στην πορεία αυτό είναι άλλο θέμα…

Ο υπουργός Άμυνας, έκλεισε τον καυγά με τον γνωστό ελιγμό, πως στηρίζει την κυβέρνηση, αλλά δεν αλλάζει θέση στο θέμα. Το ίδιο επανέλαβαν πηγές των ΑΝΕΛ μετά το υπουργικό.

Ειναι δεδομένο πως ο ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε να κλείσει το θέμα:

Χθες σε εκπομπή της ΕΡΤ ο Δημήτρης Βέττας δήλωσε πως το θέμα Καμμένου έχει κλείσει. Το ίδιο είχε επιχειρήσει ο πρωθυπουργός στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ με τον γνωστό αστεϊσμό για τον τυφώνα “Πάνος”.

Το ίδιο επιχειρούν και οι ΑΝΕΛ αλλά υπό την πίεση του εκλογικού ακροατηρίου και προκειμένου να μην υποχρεωθούν σε ιστορική αναδίπλωση που θα τους κατεδαφίσει εκλογικά, είναι υποχρεωμένοι να απαντούν χωρίς να απαντούν.

Ο βουλευτής Θανάσης Παπαχριστόπουλος δήλωσε πως την ημέρα που θα έρθει η ψηφοφορία θα παραδώσει την έδρα του. Τι σημαίνει αυτό; Το σωσίβιο της παραίτησης και παράδοσης της έδρας σημαίνει “όχι” στη συμφωνία, “όχι” και στην πιθανή πρόταση μομφής.

Ο Τορσουνίδης από την άλλη είχε δηλώσει πως θα ψηφίσει “ναι” στη συμφωνία.

Έτσι οι ΑΝΕΛ χρεώνονται μία κρίση στο εσωτερικό τους, που τους φθείρει κάθε τηλεοπτική ημέρα. Στην πράξη, ότι και να πουν, όλα εξαρτώνται από τις εξελίξεις στα Σκόπια και μία κατάρρευση της πολιτικής του Ζόραν Ζάεφ που θα τον οδηγήσει σε εκλογές κάτι για το οποίο φαίνεται πως προσεύχεται καθημερινά ο Καμμένος, αλλά το αποτέλεσμα είναι αμφίρροπο.

Από την άλλη ο υπουργός Άμυνας έρχεται σε ευθεία σύγκρουση με την εκπεφρασμένη θέληση των ΗΠΑ για επιτυχία στο δημοψήφισμα (γι’αυτό και τα περί plan B), κάτι που τον καθιστά αμφίσημο κυβερνητικό εταίρο σε μία περίοδο που ο Τσίπρας και κορυφαία στελέχη ζουν μέρες έρωτα με την υπερδύναμη και έχουν να κερδίσουν πολλά από τον έρωτα αυτόν.

Συμπέρασμα: Αρχίζει να διαφαίνεται αχνά στον ορίζοντα, (παραφράζοντας τον Σαββόπουλο) “η θανάσιμη μοναξιά του Αλέξη Τσίπρα”.

Τσίπρας και Καμμένος επαναβεβαίωσαν την αρραγή ενότητα του κυβερνητικού συνασπισμού

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: