Μέχρι να βγάλουμε τις εκθέσεις του ΟΗΕ από τα συρτάρια, θα έρθει και η “Έκθεση Ταφόπλακα”




Του ΝΙΚΟΥ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗ* – Νέα Υόρκη

Λέχθηκε πολλές φορές, η προσπάθεια εδώ στις ΗΠΑ είναι συνεχής, όσο ουτοπικό, όσο “ρομαντικό” κι αν (λένε κάποιοι ότι) ακούγεται το γεγονός ότι παλεύουμε να κρατήσουμε την αξιοπρέπεια που μας πήρε το πραξικόπημα, η εισβολή και η κατοχή αλλά και η αξιοπρέπεια που μας πήραν όσοι “ξέχασαν” τι έγινε το 1974.

Μια προσπάθεια που κτυπά όποια πόρτα θα μπορούσε να κινήσει τα νερά προς μια κατεύθυνση που δεν θα μας έπαιρνε ολότελα ο άνεμος αλλά τουλάχιστον, θα μπορούσαμε να κρατάμε ένα καλάμι να αγγίξουμε το μέλλον! Ένα καλάμι, όπως αυτό του ΟΗΕ(;). Λέμε τώρα!

Γελάτε! Το ξέρω! Δεν σας αδικώ. Ποιος είναι αυτός ο “κύριος”; Γιατί μας γυρίζει την πλάτη; Τι παιχνίδια παίχτηκαν και παίζονται; Η πατρίδα πάει προς πλήρη “πώληση”; Ποιος, ποιοι οδήγησαν τα πράγματα ένα βήμα πριν την ολοκληρωτική καταστροφή της πατρίδας μας και όλα κρέμονται σε μια κλωστή;

  • Δεν θα επιχειρήσω να δώσω απάντηση. Δεν ήμουν πίσω από κλειστές πόρτες να ξέρω “τι” και “γιατί”. Δεν βρέθηκα σε “γεύματα” να ξέρω “τι”, “γιατί” και “πως”. Το 1974 βρέθηκα στη Λάρνακα ως πρόσφυγας και μετά στη Νέα Υόρκη και η συνείδηση μου με έσπρωξε να κτυπώ όσο πιο συχνά μπορώ την πόρτα του ΟΗΕ μαζί με όσους είναι εδώ κι έχουν την ίδια έγνοια.

Ας είναι κι έτσι, να ρωτήσουμε, να μάθουμε ότι μπορουμε, και (τουλάχιστον), μέσα από ερωτήσεις να παλέψουμε να μάθουν ένας, δυο, τρεις άνθρωποι ότι το ΜΟΝΟ γλωσσάρι ενός κατεχόμενου λαού δεν είναι τίποτε άλλο από την αλήθεια. Και η αλήθεια είναι μόνο μία: Η Τουρκία εισέβαλε με τη βία. Η χούντα της άνοιξε την πόρτα και ρήμαξε 37% της Κυπριακής γης και τα σπίτια 200 χιλιάδων αθώων προσφύγων, “θάβοντας” παράλληλα εκατοντάδες αγνοούμενους. Αυτά ρωτάμε και ξαναρωτάμε.

Ποια “άλλη” λύση θα ήθελε η Τουρκία; Καμιά! Ήρθε για να μείνει αλλά το 1974 δεν ήξερε για το φυσικό αέριο. Αλλιώς τώρα θα ήμασταν όλοι πρόσφυγες. Κι εμείς, με τις “αρχηγικές” επιπολαιότες μας πάμε να την βοηθήσουμε να απλωθεί και στη θάλασσα, να καρπωθεί και όσα μας “άφησε” το 1974. Το μαχαίρι μπαίνει σιγά-σιγά στο “ψαχνό” και ο κόσμος βρίσκει παρηγοριά στα social media, με τους μεγάλους “ηγέτες” να “ταΐζουν” τα social media και να προσφέρουν στην Τουρκία πολύτιμο στρατηγικό χρόνο, (αποπροσανατολίζοντας αυτό τον κόσμο).

Εδώ, σταθερά, μιας και ο όποιος “αποπροσανατολισμός” δεν περνά. Ούτε από δεξιά, ούτε από αριστερά. Αυτό πράξαμε και την περασμένη Τετάρτη. Ο Αναπληρωτής Εκπρόσωπος του Γενικού-Γραμματέα του ΟΗΕ, κ. Farhan Haq δέχθηκε πληθώρα ερωτήσεων.

Κληθείς να σχολιάσει ότι στην πρόσφατη έκθεση του Γενικού-Γραμματέα για τις καλές του υπηρεσίες στην Κύπρο, “δεν κάνει καμία αναφορά στην Τουρκία” αλλά και να απαντήσει αν κατά τον κ. Guterres “η Τουρκία δεν εισέβαλε και δεν κατέχει παράνομα μέρος της Κύπρου”, ο κ. Ηaq είπε: “Όπως γνωρίζετε, είχαμε πολλές εκθέσεις για την Κύπρο, από τη δεκαετία του 1970 μέχρι και σήμερα. Θα σας παραπέμψω σε όλες τις εκθέσεις που είναι αυτονόητες και περιγράφουν την κατάσταση”.

  • Συμπέρασμα 1: (Κύπριοι) Διαβάστε όποιες εκθέσεις σας βολεύουν να “ησυχάσετε” και μην μας “ζαλίζετε” κάθε τρεις και λίγο.

Σε άλλη ερώτηση για το “πώς εναπόκειται στους Κύπριους να αποφασίσουν για τη λύση του Κυπριακού προβλήματος”, όπως αναφέρει στα συμπεράσματα της η έκθεση του Γενικού-Γραμματέα, “όταν υπάρχουν Τουρκικά στρατεύματα στην Κύπρο;”, ο κ. Haq σημείωσε πως “χωρίς να υπεισέλθει στην ιστορία της διένεξης, τα Ηνωμένα Έθνη είναι πάντα σταθερά στη θέση πως η οποιαδήποτε λύση, εναπόκειται στις κοινότητες της Κύπρου και θα συνεχίσουν να πιέζουν γι’ αυτό όπως το κάνουν με συνέπεια τις τελευταίες δεκαετίες”.

  • Συμπέρασμα 2: (Κύπριοι) Διαγράψετε την ιστορία των εγκλημάτων και “συμφωνείστε” να αποδεχτείτε την Τουρκία γιατί σας “βαρεθήκαμε”.

Σε τρίτη ερώτηση, και σε σχέση με το γλωσσάρι του ΟΑΣΕ, ότι “ο Γενικός-Γραμματέας στην έκθεση του φαίνεται να συμφωνεί με τον ΟΑΣΕ, σημειώνοντας στην αναφορά του τις λέξεις (για το γλωσσάρι) “ενθαρρύνει”, “προωθεί” και “βοηθά”, ενώ δεν κάνει καμία αναφορά για τις απειλές που δέχεται ο Τουρκοκύπριος δημοσιογράφος και εκδότης Sener Levent”, ο Αναπληρωτής Εκπρόσωπος είπε “ότι η γλώσσα των εκθέσεων του Γενικού-Γραμματέα για την Κύπρο είναι αυτονόητη, ανεξάρτητη και ξεχωριστή από τις απόψεις του ΟΑΣΕ, ο οποίος λειτουργεί ανεξάρτητα από τον Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών”.

Συμπέρασμα 3: Ο ΟΗΕ έχει άλλη φιλοσοφία. Ο ΟΑΣΕ σχεδιάζει και ο ΟΗΕ “εφαρμόζει” και “προωθεί”.

Συμπέρασμα 4: Ο Σενέρ Λεβέντ (στο βίντεο του ΟΗΕ το όνομα του δεν ακούγεται, ελπίζω λόγω τεχνικού προβλήματος!), δεν “υπάρχει”, είναι σε άλλη κατηγορία ανθρώπων από αυτήν που ανήκει ο Αμερικανός πάστορας. Ο Σενέρ Λεβέντ είναι “ανεξάρτητος” και “ξεχωριστός” από τις απόψεις του ΟΗΕ! Το σχετικό βίντεο εδώ (οι ερωτοαπαντήσεις για την Κύπρο μετά το λεπτό 14.35).

Τέλος, όταν ο κ. Haq, ρωτήθηκε αν ο Γενικός-Γραμματέας θα θεωρούσε τους Τούρκους εποίκους στην Κύπρο παράνομους όπως χαρακτηρίζει τους Ισραηλινούς εποίκους στη Δυτική Όχθη, σημείωσε ότι “η κάθε περίπτωση είναι διαφορετική και οι εκθέσεις του Γενικού-Γραμματέα έχουν διαφορετικό λεκτικό”.

  • Συμπέρασμα 5: Με βάση το “διαφορετικό” γλωσσάρι του ΟΗΕ, η Τουρκία γέμισε τα κατεχόμενα με έποικους που ήρθαν με “καλό” σκοπό, να “ισοφαρίσουν” τον πληθυσμό των Ε/Κ και να φέρουν την “ειρήνη” μεταξύ Ε/Κ και Τ/Κ.

Τραγικό!

Τα ψηφίσματα έγιναν πίγκο και το γλωσσάρι πήρε το “δρόμο” της Τουρκίας. Τραβάς λαχνό και όπου πέσει η ζαριά “κερδίζεις”! Αυτά τα ίδια ψηφίσματα του Σ.Α. που κρατάνε τις τύχες μας στα χέρια τους, που “φυλακίζουν” ή ελευθερώνουν ανθρώπινες ψυχές. Να μην υπάρχει ένας άνθρωπος να βγάλει τα ψηφίσματα από τα συρτάρια και να κτίσει πάνω τους; Ένας άνθρωπος, που να κτίσει γέφυρες με τα μέλη του Σ.Α. που μας κρατάνε όλους όμηρους;

Πρώτα έπρεπε να κτίσουμε γέφυρες με αυτούς που παίζουν το παιχνίδι (ο Τραμπ γονάτισε την Τουρκία με ένα τουίτερ και πέτυχε την απελευθέρωση του πάστορα!) και μετά να κτίσουμε γέφυρα με τον Ακκιντζί. Όχι γιατί τον υποτιμάμε σαν άνθρωπο, ποτέ αυτό, όχι γιατί τα αδέλφια μας οι Τ/Κ αξίζουν την περιφρόνηση μας ούτε κι αυτό, ποτέ αλλά γιατί ο (κάθε) “ακόλουθος” της Τουρκίας ξέρει μόνο τη γέφυρα Αποστόλου Αντρέα – Τουρκία.

Όσο συμβαίνει αυτό, αυτή η γέφυρα μετατρέπεται σε όλο και μεγαλύτερη φυλακή καθημερινά, για όλους τους Κυπρίους. Χρειαζόμαστε μια ουσιαστική γέφυρα με ΗΠΑ ή με Ρωσία (τους πυρήνες του Σ.Α. ή αλλιώς τους “influencer” κατά τον κ. Ιγνατίου). Δυστυχώς όμως, αποστασιοποιηθήκαμε από τη Ρωσία (την “έκλεψε η Τουρκία), μείναμε στο “φταίει η Αμερική” και όλα πλέον κρέμονται στον αέρα.

Χωρίς φίλους να “ψηφίσουν” για εμάς, το μόνο ψήφισμα που απέμεινε είναι το “Ψήφισμα Ταφόπλακα”.

Υ.Γ. Οι συμφωνίες για την ΑΟΖ ορθές. Όμως, πέραν της θάλασσας, υπάρχει και 37% κατεχόμενη γη, 200 χιλιάδες πρόσφυγες και τα κόκαλα των αγνοουμένων “τρίζουν” σε αυτή τη γη.

Νίκος Αντωνιάδης
Επίκουρος Καθηγητής Μάρκετινγκ (CUNY / CSI)
Σύμβουλος Πολιτικού Μάρκετινγκ
Συντάκτης ikypros.com και LA Voice
https://www.linkedin.com/in/nicolaosantoniades/

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Υποκριτές! Οι υπέρμαχοι της δήθεν …επανένωσης «δεν θέλουν τους Τούρκους στα πόδια τους»

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: