Ο Οζερσάϊ ζητά αναγνώριση του ψευδοκράτους ως …Μέτρο Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης




Του ΝΙΚΟΥ ΜΕΛΕΤΗ

Την …αναγνώριση ουσιαστικά του ψευδοκράτους και των “θεσμών” του ως το μοναδικό Μέτρο Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μεταξυ των «δυο λαών» στην Κυπρο κάνοντας μάλιστα λόγο για αντίληψη μισαλλοδοξίας της «ελληνοκυπριακής Διοίκησης εναντιον των Τουρκοκυπρίων και της (παράνομης) «Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κυπρου» ζητά με προκλητική επιστολή του στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ο παράνομος «υπουργός εξωτερικών» του ψευδοκράτους Κ. Οζερσάυ.

Η απαράδεκτη επιστολή με ημερομηνία 8 Οκτωβρίου δημοσιεύθηκε ως επίσημο έγγραφο του ΣΑ και της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών ( A/73/437-S/2018/915, και προκαλεί βεβαιως εντύπωση ότι μεταξυ των άλλων θεμάτων που περιλαμβάνονται στο συνημμενο παράρτημα για να αποδειχθεί η «μισαλλοδοξία» των ελληνοκυπρίων, φιγουράρει και η καταγγελία από τον κ. Οζερσαυ των αντιδράσεων για το δημοσιογραφικό «γλωσσάρι» του ΟΑΣΕ.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ ΜΑΣ: Η επιστολή Οζερσάυ αναφέρει τα εξης (και τη δημοσιεύουμε ολόκληρη για να καταλάβει και ο τελευταίος Έλληνας τις πραγματικές προθέσεις της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων):

« Έχω την τιμή να σας επιστήσω την προσοχή στις πρόσφατες απόπειρες της Ελληνοκυπριακής διοίκησης της Νότιας Κύπρου να διαιωνίσει την απομόνωση του Τουρκοκυπριακού λαού σε όλους τους τομείς της ζωής, ο οποίος δηλητηριάζει την ατμόσφαιρα μεταξύ των δύο λαών στην νησί, ιδιαίτερα σε μια εποχή που εσείς και το Συμβούλιο Ασφαλείας καλείτε και τις δύο πλευρές να προχωρήσουν σε μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

Για αυτό τον λογο , η Ελληνοκυπριακή πλευρά έχει επιδιώξει επιθετικά μια πολιτική δυσφήμησης και παραπληροφόρησης σχετικά με την τουρκοκυπριακή πλευρά. Ως πρόσφατο παράδειγμα, έχει σταλεί μια σειρά επιστολών στις ναυτιλιακές αρχές διαφόρων χωρών, προκειμένου να αποφευχθεί οποιαδήποτε αλληλεπίδραση/εμπόριο μεταξύ αυτών των χωρών και της (παράνομης) “Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου” στο ναυτιλιακό τομέα. Η Ελληνοκυπριακή πλευρά έχει προχωρήσει τόσο πολύ ώστε να κρίνει μονομερώς τους θαλάσσιους λιμένες μας “παράνομους” και ενθαρρύνει τις εν λόγω χώρες να επιβάλλουν ποινές κατά των δικών τους ναυτιλιακών εταιρειών που συνεργάζονται ή ταξιδεύουν στα Λιμάνια της Βόρειας Κυπρου.

Όπως είναι γνωστό, τα λιμάνια της (παράνομης) “Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου” δεν έχουν κριθεί παράνομα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο από οποιαδήποτε χώρα ή διεθνή οργανισμό, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο πλαίσιο αυτό, θα ήθελα να αναφερθώ σε μια δήλωση της 17ης Οκτωβρίου 2017 από τον τότε Επίτροπο διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Όλι Ρεν, η οποία έχει ως εξής: η Επιτροπή γνωρίζει ότι το 1974, η «κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας» κήρυξε τους θαλάσσιους λιμένες στην το βόρειο τμήμα της Κύπρου (Αμμόχωστος, Κερύνεια, Καραβοστάση) απαγορευμένους και κλειστούς για όλα τα σκάφη. Αυτή ήταν μια μονομερής απόφαση της Κυπριακής Δημοκρατίας, με συνέπειες σύμφωνα με το εθνικό Κυπριακό δίκαιο αλλά χωρίς εμφανείς συνέπειες στο διεθνές δίκαιο.

Με άλλα λόγια, η αντίληψη της Επιτροπής είναι ότι δεν υπάρχει απαγόρευση βάσει του γενικού διεθνούς δικαίου για είσοδο και αναχώρηση από τα λιμάνια του βόρειου τμήματος της Κυπρου. Επιπλέον, ούτε το Συμβούλιο Ασφαλείας των “Ηνωμένων Εθνών ούτε η Ευρωπαϊκή Κοινότητα έχουν επιβάλει ποτέ εμπορικό εμπάργκο σε σχέση με τις περιοχές αυτές.

Σε ένα ακομη συγκεκριμένο παράδειγμα, η Ελληνοκυπριακή πλευρά έχει στοχοποιήσει πανεπιστήμια που έχουν καθιερώσει ακαδημαϊκούς δεσμούς με πανεπιστήμια της (παράνομης) “Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου¨” σε μια προσπάθεια να αποθαρρύνει κάθε ακαδημαϊκή συνεργασία

Το πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι η επιστολή του Ελληνοκύπριου Υπουργείου Παιδείας και πολιτισμού που απευθύνεται στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης στο Ηνωμένο Βασίλειο, εκλιπαρώντας το Πανεπιστήμιο να επανεξετάσει την πρόσφατη συμφωνία ακαδημαϊκής ανταλλαγής που είχε επιτύχει με το Πανεπιστήμιο Ανατολικής Μεσογείου στη Βόρεια Κύπρο. Όσον αφορά τις διμερείς συμφωνίες με τα πανεπιστήμια, είναι γνωστό ότι πολλά από τα πανεπιστήμιά μας έχουν συνάψει συμφωνίες συνεργασίας, προγράμματα ανταλλαγών και άλλες διευθετήσεις με έγκριτα διεθνή πανεπιστήμια στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρώπη ,ακόμη και την Άπω Ανατολή.

Οι απόφοιτοι των πανεπιστημίων μας συνεχίζουν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, και αναζητούν εργασία , σε όλα τα μέρη του κόσμου.

Πιο πρόσφατα, η ελληνοκυπριακή διοίκηση έχει εκφράσει την οργή της για την επιδιωκόμενη συμμετοχή των μελών της Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου, καθώς και του καλλιτεχνικού διευθυντή της και του πρώτου βιολονίστα από τη Γερμανία, στο μουσικό φεστιβάλ που οργανώνεται σε διαφορετικούς χώρους στη Βόρεια Κύπρο, όπως η Μονή Μπελαπαίς, το θέατρο Κυρήνειας και το θέατρο της Σαλαμίνας, μεταξύ 21 Σεπτεμβρίου και 16 Νοεμβρίου 2018.

Αρκετοί Ελληνοκύπριοι βουλευτές έχουν προχωρήσει τόσο πολύ ώστε να ζητήσουν από το Ελληνοκυπριακό Υπουργείο Εξωτερικών να λάβει μέτρα για να φερει στον ίσο δρόμο τους μουσικούς , παρά το γεγονός ότι θα συμμετείχαν ως ιδιώτες δίπλα με τους συμπατριώτες Τουρκοκύπριους μουσικούς. Το θέμα έχει συζητηθεί έντονα στο Ελληνοκύπριο Κοινοβούλιο, και οι μουσικοί έχουν ακόμη δημόσια κατονομασθεί και εχουν διαπομπευθεί από τον Ελληνοκυπριακό Τύπο.

Πολλά μέλη του Κοινοβουλίου έχουν ζητήσει την απόλυση τους από την ορχήστρα, και πρέπει τώρα να αντιμετωπίσουν το Συμβούλιο ορχήστρας για να δώσουν μια εξήγηση για την συμμετοχή τους.

Ως αποτέλεσμα, οι εν λόγω μουσικοί έπρεπε να αποσυρθούν από το Φεστιβάλ, και έτσι αρκετές συναυλίες έπρεπε να ακυρωθούν. Πρόκειται για μια σαφή απόδειξη της μισαλλοδοξίας προς τους Τουρκοκύπριους, ακόμη και στους τομείς του πολιτισμού και της τέχνης, και αποτελεί μια εντελώς αναχρονιστική προσέγγιση για την εποχή μας.

Άλλα παραδείγματα παρεμπόδιση πρωτοβουλιών της ελληνικής κυπριακής πλευράς από τον τομέα της υγείας, εως τον τομέα του πολιτισμού, της ελευθερίας μετακίνησης προσώπων προς την Βόρεια Κύπρο. Ο συνημμένος μη εξαντλητικός κατάλογος παρέχει περισσότερα παραδείγματα των εν λόγω εμποδίων που επιβλήθηκαν από την ελληνοκυπριακή πλευρά, και παρέχει μια επισκόπηση της μισαλλοδοξίας σχετικά με οποιαδήποτε αλληλεπίδραση της τουρκοκυπριακής πλευράς με τον υπόλοιπο κόσμο.

Οι πρωτοβουλίες αυτές δείχνουν σαφώς ότι η Ελληνοκυπριακή πλευρά δεν μπορεί καν να ανεχθεί τη διευκόλυνση της ζωής των Τουρκοκυπρίων στον τομέα της οικονομίας, όπως ακριβώς δεν μπορούν να ανεχθούν τις αλληλεπιδράσεις μας στους πολιτικούς, πολιτιστικούς, αθλητικούς και ακαδημαϊκούς τομείς.

Είναι άκρως υποκριτικό και δεν είναι καθόλου ειλικρινές να ισχυριζόμαστε, από τη μία πλευρά, ότι έχουμε δεσμευτεί για τη λήψη μέτρων όσον αφορά τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, ενώ, από την άλλη πλευρά, επιχειρείται η απομόνωση του Τουρκοκυπριακού λαού, με σκοπό την υπονόμευση τους σε όλες τις πτυχές της ζωής.

Δράττομαι της ευκαιρίας για να καταγράψω τα προαναφερθέντα γεγονότα με την ελπίδα ότι θα καλέσετε την ελληνοκυπριακή διοίκηση της Νότιας Κύπρου να σταματήσει αυτά τα αρνητικά βήματα, τα οποία καταστρέφουν κάθε εμπιστοσύνη που μπορεί να υπάρχει μεταξύ των δύο πλευρών και των Λαών. Χωρίς αμφιβολία, η εγκατάλειψη τέτοιων μέτρων θα είναι ένα Μετρό Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης από μονο του.”

Kudret Özersay”

Παράρτημα

1. Η ελληνοκυπριακή πλευρά απέστειλε επιστολές στις διοικητικές Ναυτιλιακές Αρχές διαφόρων χωρών οι οποίες περιείχαν ισχυρισμούς ότι οι λιμένες της Βόρειας Κύπρου είναι παράνομοι και κλειστοί στη διεθνή ναυσιπλοΐα. Η Ελληνοκυπριακή πλευρά ισχυρίζεται επίσης ότι τα πλοία που έρχονται στα λιμάνια της Βόρειας Κύπρου παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και παροτρύνει τις ναυτιλιακές αρχές να εκδίδουν εγκυκλίους και να επιβάλλουν πρόστιμο στις εταιρείες και τους πλοιοκτήτες που έρχονται σε αυτούς τους λιμένες.

2. Το Ελληνοκυπριακό Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού απέστειλε επιστολή στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης στην Αγγλία σχετικά με τη συνεργασία του πανεπιστημίου με το Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Μεσογείου στη Βόρεια Κύπρο σχετικά με την έρευνα για την υγεία των γυναικών, η οποία περιλαμβάνει ισχυρισμούς σχετικά με το καθεστώς των πανεπιστημίων στη Βόρεια Κύπρο .

3. Ο Κυπριακός Οδοντιατρικός Σύλλογος απέστειλε επιστολή στην Εκτελεστική Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Περιφερειακού Οργανισμού της Διεθνούς Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας με τις αντιρρήσεις σχετικά με μια εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη Βόρεια Κύπρο, στην Κερύνεια , τον Μάρτιο του 2018, από την Ενωση Οδοντιατρικών Σπουδών της Βόρειας Κυπρου που είναι μέλος της Διεθνούς Ένωσης Φοιτητών Οδοντιατρικής.

Η επιστολή περιελάβανε σειρά αβάσιμων ισχυρισμών και ισχυρισμών για τη Βόρεια Κύπρο και το κυπριακό ζήτημα εν γένει, υποστηρίζοντας ότι η (παράνομη) “Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου”, ανακήρυξε μονομερώς την ανεξαρτησία της και είναι παράνομο κράτος, με τον ισχυρισμό ότι τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας αποδεικνύουν μια τέτοια έλλειψη νομιμότητας, υπογραμμίζοντας η έλλειψη διαπίστευσης των πανεπιστημίων της (παράνομης) “Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου” και του Συλλόγου Οδοντιατρικών Σπουδών της Βόρειας Κύπρου από την Ελληνοκυπριακή πλευρά και έθεσαν το ερώτημα περί των εκδηλώσεων που διεξάγονται από διεθνείς οργανισμούς σε τομείς που η Ελληνοκυπριακή πλευρά ισχυρίζεται ότι είναι “υπό κατοχή”.

4. Ένας καθηγητής από πανεπιστήμιο του Καΐρου, ο οποίος έπρεπε να δώσει διάλεξη σε πανεπιστήμιο της (παράνομης) “Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου”, εμποδίστηκε να περάσει στον Βορρά καθώς πέταξε από το Κάιρο στη Λάρνακα. Συνελήφθη σε ξενοδοχείο στη Λάρνακα χωρίς να δοθεί κανένας λόγος.

5. Στις 4 Ιουνίου 2018, δόθηκε ρηματική διακοίνωση από το ελληνοκυπριακό Υπουργείο Εξωτερικών στις ξένες αποστολές στο Νότο, προτρέποντάς τους να αποφύγουν την επίσκεψη σε τουριστικές ή ιστορικές τοποθεσίες στο Βορρά, όπως το κάστρο του Οθέλου , ακόμη και άλλες ιστορικές τοποθεσίες που έχουν αποκατασταθεί από την δικοινοτική τεχνική επιτροπή για την πολιτιστική κληρονομιά με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό είναι απαράδεκτο καθώς σκοπεύει να περιορίσει την ελεύθερη κυκλοφορία των ατόμων ,τους οποίους χρησιμοποιούν για την προωθηση της Ελληνοκυπριακής πολιτικής ατζέντας, την απομόνωση δηλαδή των Τουρκοκυπρίων.

6. Η ελληνοκυπριακή πολιτική αποτροπής των φοιτητών και των εκπαιδευτικών να επισκέπτονται σχολεία στο Βορρά όπως προβλέπεται στο πρόγραμμα IMAGINE.

7. Η στάση της αναστολής του έργου της ειδικής δικοινοτικής επιτροπής για την προετοιμασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία συστάθηκε για την προετοιμασία των Τουρκοκυπρίων για το κεκτημένο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

8. Η επίθεση με μολότοφ εναντίον των αποθηκών Ελληνοκύπριου εμπόρου που αγόρασε πατάτες από Τουρκοκύπριους παραγωγούς.

9. Οι επαναλαμβανόμενες βίαιες επιθέσεις από τους υποστηρικτές του ακροδεξιού πολιτικού κόμματος ELAM κατά των Τουρκοκυπρίων και των αυτοκινήτων τους, όπου οι δράστες δεν έχουν ποτέ προσαχθεί στη δικαιοσύνη.

10. Η απαγόρευση αγοράς καυσίμων και άλλων ειδών οικιακής χρήσης από το Βορρά.

11. Η απομάκρυνση πλακιδίων από σχολείο στη Λεμεσό, αφού ανακαλύφθηκε ότι παράγονται στο Βορρά (παρά το γεγονός ότι η πρακτική αυτή εμπίπτει στο πλαίσιο του κανονισμού για την Πράσινη Γραμμή).

12. Η κριτική που άσκησε η ελληνοκυπριακή ηγεσία για ένα έργο που χρηματοδοτήθηκε από τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη σχετικά με ένα δικοινοτικό γλωσσάριο για τους δημοσιογράφους.

13. Η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση εξέφρασε την έντονη αγανάκτησή της για την επιθυμητή συμμετοχή μελών της Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου καθώς και του καλλιτεχνικού της διευθυντή και πρώτου βιολονίστα από τη Γερμανία στο μουσικό φεστιβάλ που οργανώθηκε στη Βόρεια Κύπρο μεταξύ 21 Σεπτεμβρίου και 16 Νοεμβρίου 2018. Τα μέλη του Κοινοβουλίου έχουν προχωρήσει τόσο πολύ ώστε να ζητήσουν από το Ελληνοκυπριακό Υπουργείο Εξωτερικών να λάβει μέτρα για την «ευθυγράμμιση των μουσικών», παρά το γεγονός ότι θα συμμετάσχουν στην προσωπική τους ιδιότητα μαζί με τους συναδέλφους Τουρκοκύπριους μουσικούς.

Το θέμα έχει συζητηθεί έντονα στο Ελληνοκυπριακό Κοινοβούλιο και οι μουσικοί έχουν μάλιστα κατονομασθεί δημοσίων και εχουν διαπομπευθεί από τον ελληνοκυπριακό Τύπο. Πολλοί βουλευτές ζήτησαν την απόλυση τους από την ορχήστρα και τώρα πρέπει να αντιμετωπίσουν το συμβούλιο ορχήστρας για να εξηγήσουν την επιθυμητή συμμετοχή τους. Στο πλαίσιο του φεστιβάλ, πολλές συναυλίες προγραμματίζονται να πραγματοποιηθούν σε διαφορετικούς χώρους στη Βόρεια Κύπρο, όπως η Μονή Bellapais, το θέατρο της Κυρήνειας και το Θέατρο της Σαλαμίνος.”

Το έγγραφο εδώ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: