Κρίσιμη εβδομάδα, τα μάτια στραμμένα στον Πορθητή: Ο Ερντογάν θα παίξει τα ρέστα του;




ΡΕΠΟΡΤΑΖ: HELLAS JOURNAL

Δύσκολη εβδομάδα ξημερώνει κατά την οποία όπως εκτιμούν στο Ελληνικό πεντάγωνο θα φανούν οι προθέσεις της Άγκυρας, το κατά πόσο δηλαδή θα θελήσει να κλιμακώσει το ήδη τεταμένο κλίμα, παίζοντας ουσιαστικά τα ρέστα του ο Τούρκος Πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν.

Τεταμένο φυσικά, ξεκαθαρίζουν οι ίδιες πηγές, μόνο από την Τουρκική πλευρά, διότι όπως σημειώνουν με νόημα η Αθήνα δεν μπαίνει ούτε σε διαπραγματεύσεις, ούτε φυσικά στο πολεμικό κλίμα που η γειτονική μας χώρα καλλιεργεί.

  • Το μόνο που πράττουν οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι να εκπέμπουν καθημερινά το μήνυμα αποτροπής και εθνικής κυριαρχίας, όπως ήδη κάνουν πολλά μίλια μακριά από το Αιγαίο, στην Ανατολική Μεσόγειο με την διαρκή παρουσία της Ελληνικής φρεγάτας «Σαλαμίς», στο όριο της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Το επίπεδο της προκλητικής ρητορικής από τους Τούρκους Αξιωματούχους φαίνεται να έχει φτάσει στο ζενίθ του, αλλά ποτέ κανείς δεν ξέρει πόσο μπορούν να το φτάσουν οι γείτονές μας.

Επίσης το επόμενο βήμα στην πράξη για να κοκκινίσει η κατάσταση συναγερμού είναι η έξοδος από το λιμάνι της Αττάλειας του πλωτού γεωτρύπανου Fatih κάτι που οι αξιωματούχοι της γείτονος έχουν επαναλάβει πολλές φορές, ότι στα τέλη του Οκτωβρίου θα το πράξουν.

Ήδη γύρω από το πλωτό γεωτρύπανο, όπως αποτυπώνεται στο Marine Trafic, υπάρχει ένας μικρός συνωστισμός από μικρότερα- βοηθητικά πλοία είτε τουρκικά είτε Νορβηγικής σημαίας τα οποία σε μια πιθανή κίνηση του Πορθητή, αυτά θα βρίσκονται διαρκώς κοντά του.

Επιπλέον, την ώρα που η οικονομία της Άγκυρας καταρρέει μέρα με τη μέρα, ο Ταγίπ Ερντογάν έχει επενδύσει σχεδόν 300.000.000 για την αγορά ενός ακόμη πλωτού γεωτρύπανου. Άγνωστο είναι ποιος έχει συμβουλεύσει τον Τούρκο πρόεδρο γι’ αυτή την επενδυτική κίνηση διότι όλοι γνωρίζουν ότι με τα χιλίων βασάνων κατάφερε η τουρκική κυβέρνηση να επανδρώσει το κρατικό πλοίο Fatih με επιστημονικό προσωπικό, μετά τις ομαδικές παραιτήσεις των Νορβηγών επιστημόνων από το ερευνητικό σκάφος.

  • Εδώ μπορεί να τεθεί το ρητορικό ερώτημα που ήδη ακούγεται και εντός των συσκέψεων στο Πολεμικό Ναυτικό, τα γεωτρύπανα η κυβέρνηση Ερντογάν τα θέλει για ουσιαστικές έρευνες ή για να θέσει νέα δεδομένα στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο;

Η έξοδος του Πορθητή φυσικά αλλάζει κατά πολύ την κατάσταση στη ευρύτερη περιοχή, διότι έως σήμερα το μόνο που υπάρχει είναι οι έρευνες του πλοίου Barbaros και μάλιστα εκτός της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Το Fatih ουδείς γνωρίζει που μπορεί να φτάσει ώστε να κατεβάσει το τρυπάνι του και θα θέσει ένα νέο δεδομένο.

Αν θελήσει να το κάνει στα βόρεια τμήματα της κατεχόμενης Κύπρου, θα είναι μια κίνηση απλώς για να πουν στην Τουρκική κοινή γνώμη και στην αντιπολίτευση πως ήδη έχουν προχωρήσει και θα συνεχίσουν τις έρευνες και αλλού.

Αν ωστόσο δούμε τον Πορθητή να κινείται προς το οικόπεδο Νο4 και προς την θαλάσσια περιοχή που ήδη έχει βρεθεί το ερευνητικό Barbaros, τότε όπως σημειώνουν με νόημα ανώτατες στρατιωτικές πηγές, θα έχουμε ένα πρόβλημα το οποίο πρέπει ν’ αντιμετωπιστεί περισσότερο συλλογικά και όχι μόνο από την Αθήνα. Αυτό το «συλλογικό» ήδη πλέει στην περιοχή και εκπέμπονται μηνύματα.

  • Η ασπίδα της Νέμεσις στην Κυπριακή ΑΟΖ

Η αλαζονεία μέσω της ρητορικής της έντασης από την πλευρά της Τουρκίας είναι εκείνο που έλεγαν οι αρχαίοι πρόγονοι των Ελλήνων, «ύβρη». Εν συνεχεία όπως έχουν γράψει οι τραγικοί ποιητές στο προσκήνιο έφτανε μετά την ύβρη, η Άτη που θολώνει χειρότερα το μυαλό και κάνει τον άνθρωπο να διαπράττει ακόμη περισσότερα σφάλματα. Αποτέλεσμα αυτών είναι η Νέμεσις, δηλαδή η τιμωρία τους με τελική φάση την Τίση που είναι η καταστροφή.

  • Στην τετραμερή «Ύβρη, Άτη, Νέμεσις, Τίσης» έχουμε μια ακόμη αυτή της Κύπρου, Ελλάδας, Ηνωμένων Πολιτειών, Μεγάλης Βρετανίας, οι ναυτικές δυνάμεις των οποίων βρίσκονται στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Η Άγκυρα ίσως καθυστερήσει την έξοδο του Πορθητή τουλάχιστον έως τα τέλη Οκτωβρίου μέχρι να ολοκληρωθεί η διευρυμένη άσκηση της Κύπρου «Νέμεσις 2018» στην οποία συμμετέχει η χώρα μας με την φρεγάτα Λήμνος αλλά ταυτόχρονα είναι σαφές το μήνυμα που εκπέμπεται από τη στιγμή που μαζί με την Ελληνοκυπριακή συμμετοχή, στην περιοχή βρίσκονται επίσης για ν’ ασκηθούν στα ίδια σενάρια μονάδες επιφανείας από τις Ηνωμένες πολιτείες, δυο αντιτορπιλικά τα Carney & Bulkley και από τη Μεγάλη Βρετανία ακόμη ένα πλοίο που βρίσκεται στην Λεμεσό, το αντιτορπιλικό Diamond.

  • Με την Άγκυρα να τεντώνει το σχοινί, τα μηνύματα που εκπέμπονται από αυτή την τετραμερή άσκηση, εντός της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Κύπρου δεν μπορούν να γίνουν πιο σαφή διότι κύριο χαρακτηριστικό είναι η προστασία ενός πλωτού γεωτρύπανου εντός της ΑΟΖ ή ο αποκλεισμός μιας περιοχής ή ακόμη και η προστασία των θαλάσσιων εμπορικών διόδων για τα εμπορικά πλοία καθώς και η αντιμετώπιση ύποπτων σκαφών προς τα εμπορικά.

Στα σενάρια που έχουν σχεδιαστεί από Ελλάδα και Κύπρο, υπάρχει και κάτι που διαχρονικά «πονά» την Άγκυρα, τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο, λέγεται έρευνα και διάσωση, (SAR), διότι και η Λευκωσία έχει δείξει με τις συνεχιζόμενες συμμετοχές της στις πολυεθνικές ασκήσεις (Ηνίοχος, Μέδουσα, Bright Star 2018), πως αξιώνει τον κύριο λόγο και ρόλο στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής λεκάνης, μαζί με τις δικές της σύμμαχες χώρες.

Ελληνικά ελικόπτερα “τύφλωσαν” τα ραντάρ της Άγκυρας και έκαναν βολές στην Κύπρο (photos)

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: