Κρίσιμες οι σημερινές εκλογές στη Βαυαρία: Θα καταποντιστεί ο σύμμαχος της Μέρκελ;




Ιδιαίτερα κρίσιμες θεωρούνται από αναλυτές στη Γερμανία, αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη, οι εκλογές που διεξάγονται στη Βαυαρία σήμερα Κυριακή.

Η Βαυαρία αποτελεί το νοτιότερο κρατίδιο της Γερμανίας, με 13 σχεδόν εκατομμύρια κατοίκους και πρωτεύουσα την τρίτη μεγαλύτερη γερμανική πόλη, το Μόναχο.

Είναι ένα από τα πλουσιότερα κρατίδια της Γερμανίας, με το ΑΕΠ του να είναι υψηλότερο από άλλες 22 χώρες της ΕΕ, υψηλότερο από το αντίστοιχο της Σουηδίας και ίσο με το ΑΕΠ της Καλιφόρνιας.

Το κρατίδιο είναι πατρίδα βιομηχανικών κολοσσών, όπως η BMW, η Audi και η Siemens, ενώ αποτελεί και προπύργιο του καθολικισμού και συντηρητισμού στη Γερμανία, αφού ουσιαστικά πρόκειται για μια παραδοσιακά γεωργική και κτηνοτροφική περιοχή.

Η Βαυαρία παρουσιάζει το εξής παράδοξο, να κυβερνάται όλες τις μεταπολεμικές δεκαετίες από ένα κόμμα, τους Χριστιανοκοινωνιστές της Βαυαρίας, ένα δεξιό υπερ-συντηρητικό κόμμα, το οποίο είναι αδελφό και έχει κοινή κοινοβουλευτική ομάδα με τους Χριστιανοδημοκράτες της Καγκελαρίου Μέρκελ.

Μέχρι σήμερα οι Χριστιανοκοινωνιστές κατάφερναν να αποσπάσουν την απόλυτη πλειοψηφία, με ποσοστά που άγγιζαν γύρω στο 50%. Το 2013 έλαβαν το 48%, εξασφαλίζοντας και πάλι πλειοψηφία.

Ωστόσο, τώρα οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πώς δεν πρόκειται να περάσουν το 34%, καθώς ένα ποσοστό των ψηφοφόρων τους έχει στραφεί προς την ακροδεξιά.

Έτσι για πρώτη φορά στη Βαυαρία το ακροδεξιό «Εναλλακτική για τη Γερμανία» εμφανίζεται με ποσοστό 13 με 14% και έτοιμο να εισέλθει στο τοπικό Κοινοβούλιο.

Υψηλά ποσοστά ωστόσο στη Βαυαρία παίρνουν και οι Πράσινοι, πού φθάνουν γύρω στο 14%.

Συνεπώς, φαίνεται πως για πρώτη φορά μετά το 1954, οι Χριστιανοκοινωνιστές θα υποχρεωθούν να συγκυβερνήσουν με κάποιο άλλο κόμμα.

Ο Πρόεδρος τους, Χορστ Ζεεχόφερ, είναι και ο Γερμανός Υπουργός Εσωτερικών, ο οποίος και έχει συγκρουστεί με την Καγκελάριο Μέρκελ σε ότι αφορά το μεταναστευτικό, καθώς ζητά συνεχώς πιο σκληρή γραμμή.

Αποτέλεσμα της σύγκρουσης είναι οι συνεχείς αναταράξεις στην κυβέρνηση της Γερμανίας.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως το 44% των Βαυαρών θεωρεί τους πρόσφυγες ως το σοβαρότερο πρόβλημα πού αντιμετωπίζει το κρατίδιο.

Πολλοί είναι αυτοί που θεωρούν πως το αποτέλεσμα των εκλογών της Κυριακής αποτελέσει και τη θρυαλλίδα εξελίξεων στη χώρα.

Ο κυβερνητικός συνασπισμός Χριστιανοδημοκρατών, Χρισιανοκοινωνιστών και Σοσιαλδημοκρατών – παρότι βρίσκεται στην εξουσία μόλις ένα έτος – ταλανίζεται συνεχώς από κρίσεις.

Είναι σχεδόν βέβαιο πως μια εκτεταμένη ήττα των Χριστιανοκοινωνιστών στη Βαυαρία θα προκαλέσει νέους τριγμούς και νέους μεγάλους πονοκεφάλους για την Άγκελα Μέρκελ που ήδη βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση, μια και οι δύο εταίροι της δεν την στηρίζουν απόλυτα.

Μια συνεχιζόμενη αστάθεια στη γερμανική κυβέρνηση είναι βέβαιο πως προκαλεί σοβαρά προβλήματα και στη λειτουργία της ΕΕ, ενώ είναι πιθανόν πως η άνοδος των ακροδεξιών και στη Βαυαρία θα αναγκάσει τη Γερμανία και την Καγκελάριο Μέρκελ να αναθεωρήσουν προς το αυστηρότερο την πολιτική τους απέναντι στο μεταναστευτικό.

Επομένως τα αποτελέσματα των εκλογών στη Βαυαρία αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον, με τα εκλογικά αποτελέσματα να ανακοινώνονται το βράδυ της Κυριακής.

ΚΥΠΕ – Παντελής Βαλασόπουλος
Γερμανία/ΒΕΡΟΛΙΝΟ
13/10/2018 20:56

Κίνδυνος για την Μέρκελ και τους συμμάχους της: Κρίσιμες εκλογές σήμερα στην Βαυαρία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: