“Θυμίζει Χίτλερ” ο χαιρετισμός των “Γκρίζων Λύκων”: Η Γερμανία μελετά νόμο για να τον απαγορεύσει




Γερμανοί πολιτικοί δήλωσαν την Τρίτη ότι σχεδιάζουν να περάσουν νομοθετική ρύθμιση για να απαγορεύσουν τα σύμβολα και τις χειρονομίες της υπερ-εθνικιστικής Τουρκικής οργάνωσης των Γκρίζων Λύκων. Συγκεκριμένα, όπως λένε Γερμανοί βουλευτές η χειρονομία που δείχνει το «κεφάλι του λύκου» θυμίζει το ναζιστικό χαιρετισμό.

“Οποιαδήποτε μορφή φασισμού είναι απάνθρωπη και απειλητική για την φιλελεύθερη κοινωνία μας”, δήλωσε ο Χριστιανοδημοκράτης πολιτικός (CDU) Christoph de Vries στη γερμανική εφημερίδα Bild. 

Σε μια  μια σπάνια περίπτωση ταύτισης απόψεων με το κεντροδεξιό CDU της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, το Αριστερό κόμμα  εξέφρασε επίσης την επιθυμία να απαγορεύσει τις πιο προφανείς «παγίδες» της τουρκικής οργάνωσης.

“Ο χαιρετισμός των Γκρίζων Λύκων, μιας από τις μεγαλύτερες δεξιές εξτρεμιστικές και αντι-συνταγματικές οργανώσεις στη Γερμανία, είναι αρκετά συγκρίσιμος με αυτόν του Χίτλερ και γι ‘αυτό θα πρέπει να απαγορευτεί”, δήλωσε επίσης ο βουλευτής του Αριστερού Κόμματος, Σεβίμ Νταγκντελέν.

Όμως και η κυβέρνηση της Αυστρίας προωθεί  συγκεκριμένα μέτρα για την απαγόρευση του χαιρετισμού των Γκρίζων Λύκων, αναφέρει η DW.

Η χειρονομία προκάλεσε διαμάχη πέρυσι όταν ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλουτ Τσαβούσογλου τη  χρησιμοποίησε κατά την επίσκεψη στο προξενείο της Τουρκίας στο Αμβούργο.

Οι Γκρίζοι λύκοι ήλθαν στο προσκήνιο της πολιτικής κατά τη δεκαετία του 1970 στην Τουρκία. Θεωρούνται υπεύθυνοι για πολλές σφαγές και δολοφονίες τόσο εντός όσο και εκτός των συνόρων της Τουρκίας, καθώς και για την απόπειρα δολοφονίας του 1981 εναντίον του Πάπα Ιωάννη Παύλου Β ‘.

Απειλεί ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας: Βγάζουμε για έρευνες τον “Πορθητή” στο τέλος Οκτώβρη

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: