Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων του Σαββάτου: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί και η απόφαση μεταξύ άλλων για άνοιγμα οδοφραγμάτων, η πρόοδος στη συμφωνία για την κινητή τηλεφωνία μεταξύ των δύο κοινοτήτων, η σημερινή παγκύπρια συνέλευση του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου για το θέμα του ΓΕΣΥ και η αγορά δεύτερου γεωτρύπανου για γεωτρήσεις από την Τουρκία είναι μερικά από τα κύρια θέματα που προβάλλονται στα πρωτοσέλιδα των κυπριακών εφημερίδων του Σαββάτου.

Η «Αλήθεια» με κύριο τίτλο «Γέννησε ελπίδες» γράφει στο κύριο της θέμα ότι καλύτερη και ουσιαστικότερη του αναμενόμενου ήταν η χθεσινή συνάντηση των δύο ηγετών, κάτι που δημιουργεί νέο κλίμα. Αλλού γράφει ότι στα σκαριά βρίσκεται η συμφωνία και για την κινητή τηλεφωνία ως μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Σε άλλο θέμα γράφει ότι σε σημερινή παγκύπρια συνέλευσή τους τα μέλη του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου καθορίζουν τη στάση τους για το ΓΕΣΥ.

Ο «Πολίτης» με κύριο τίτλο «Έθεσαν προϋποθέσεις για την επανεκκίνηση», γράφει στο κύριο θέμα του ότι παρά το σχετικό μούδιασμα ύστερα από μήνες αδιεξόδου στη διαδικασία διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, η χθεσινή συνάντηση των δύο ηγετών απέδωσε έστω το ελάχιστο. Αλλού αναφέρεται σε κρίσιμες ώρες για το ΓΕΣΥ, γράφοντας ότι σε Γενική Συνέλευση του ΠΙΣ αποφασίζουν σήμερα οι γιατροί. Σε άλλο θέμα γράφει ότι οι Τούρκοι πήραν νέο γεωτρύπανο και ετοιμάζονται για πολλές γεωτρήσεις.

Ο «Φιλελεύθερος» στο κύριο του θέμα υπό τον τίτλο «Ήταν σαν πρώτη γνωριμία» γράφει ότι παρά τις προσωπικές σχέσεις που ανέπτυξαν τα προηγούμενα χρόνια και παρά τις 70 συναντήσεις τους πριν από το Κραν Μοντανά, στο χθεσινό ραντεβού Αναστασιάδη – Ακιντζί δεν κρυβόταν η αμηχανία που δημιούργησε η απομάκρυνση, αλλά και οι κόντρες των τελευταίων μηνών. Αλλού γράφει ότι ελληνικά ελικόπτερα Απάτσι, για πρώτη φορά στην Κύπρο πραγματοποίησαν κοινή άσκηση και βολή με ελληνοκυπριακές δυνάμεις και με την ΕΛΔΥΚ. Αλλού γράφει ότι για χρονικό διάστημα εννέα και πλέον μηνών, αιτητής ασύλου από τη Σιέρα Λεόνε εκρατείτο σε κελί και οι αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους δεν εξέτασαν την αίτησή του.

Η «Χαραυγή» υπό τον κύριο τίτλο «Τώρα πρέπει να πείσουν τον Γκουτέρες» γράφει ότι στο τραπέζι των συνομιλιών με την τ/κ πλευρά και η «αποκεντρωμένη», αλλιώς χαλαρή ομοσπονδία και προσθέτει ότι το έθεσε χθες ο κ. Αναστασιάδης στη συνάντηση που είχε με τον κ. Ακιντζί. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ανοίγουν τα δύο οδοφράγματα στις 12 Νοεμβρίου και συζητούν κινητή τηλεφωνία. Αλλού γράφει ότι κρίσιμη είναι η συνέλευση των ιδιωτών γιατρών για το μέλλον του ΓεΣΥ.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail”, με κύριο τίτλο «Τα οδοφράγματα θα ανοίξουν στις 12 Νοεμβρίου», γράφει ότι οι ηγέτες είχαν μια «ειλικρινή» συνάντηση, στην οποία ο Πρόεδρος έθιξε το θέμα της αποκεντρωμένης ομοσπονδίας. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο αιωνόβιος ποδηλάτης Robert Marchand έβαλε τα ποδηλατικά του ρούχα και ποδηλάτησε στο Εθνικό Ποδηλατοδρόμιο της Γαλλίας και έγινε έτσι το γηραιότερο άτομο που κατάφερε κάτι τέτοιο. Αλλού γράφει ότι τα ψηλά κτήρια κατηγορούνται για το βρόμικο θαλασσινό νερό στη Λεμεσό.

ΚΥΠΕ – Θάλεια Νεοφύτου
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία
27/10/2018 09:49

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: