Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων του Σαββάτου: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Η υπόθεση δικαστή εναντίον του οποίου προέκυψαν καταγγελίες σε σχέση με εκδίκαση υπόθεσης, τα ενεργειακά και οι τουρκικές απειλές και το θέμα των εξετάσεων τετραμήνων, προβάλλονται ως κύρια θέματα στα σημερινά πρωτοσέλιδα των εφημερίδων. Άλλα δημοσιεύματα αφορούν τη συνάντηση Ακιντζί – Σπέχαρ την ερχόμενη Τρίτη, τη μονάδα υγροποιημένου υγραερίου στο Βασιλικό, την κατάθεση Ρολάνδη στην Ερευνητική και τα χιλιάδες πλαστικά πώματα που απέρριψε εταιρεία εμφιάλωσης νερού στο χωριό Άρσος.

«Παρέμβαση Ανωτάτου στην υπόθεση δικαστή» τιτλοφορεί το κύριό του θέμα ο «Πολίτης» που γράφει πως το Ανώτατο Δικαστήριο με ανακοίνωσή του χθες, με έμμεσο αλλά σαφή τρόπο, στήριξε τον δικαστή Χρ. Φιλίππου, εναντίον του οποίου διατυπώθηκαν ισχυρισμοί για «στημένη, μολυσμένη και ανέντιμη» διαδικασία κατά την εκδίκαση πολιτικής υπόθεσης. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Τ/κ ηγέτης ζήτησε και θα συναντήσει την Τρίτη την Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, για το οδόφραγμα της Δερύνειας. Αλλού γράφει ότι η Exxon κρατά αποστάσεις από τις διεκδικήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ.

«Ο Φιλελεύθερος» με τίτλο στο κύριό του θέμα «Φοβάται άξονα η Άγκυρα» γράφει πως η προοπτική αμερικανογαλλικής συνεργασίας στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη μέσω κοινοπραξίας μεταξύ ExxxonMobil και TOTAL κρύβεται πίσω από τις απειλές που έχει αρχίσει να μοιράζει η Άγκυρα προς πάσα κατεύθυνση καθώς το σενάριο της συνεργασίας των δύο κολοσσών είναι πολύ πιθανό. Αλλού γράφει πως μελέτη για την εκτίμηση των επιπτώσεων στο περιβάλλον από την ανέγερση και λειτουργία μονάδας υγροποιημένου υγραερίου στο Βασιλικό, εξετάζει η Περιβαλλοντική Αρχή στις 23 Οκτωβρίου. Σε άλλο θέμα γράφει για ελλείμματα στα ταμεία συντάξεων και ότι το θέμα οδηγείται στη Βουλή.

«Στριμώχθηκε ο Πρόεδρος, αναστέλλει τα 4μηνα» τιτλοφορεί το κύριό της θέμα η «Χαραυγή» που αναφέρει ότι μετά τις έντονες αντιδράσεις όλων των πολιτικών κομμάτων, εκτός του ΔΗΣΥ, των εκπαιδευτικών, των μαθητών και των γονέων ο Πρόεδρος αναγκάστηκε να υπαναχωρήσει και να δεχτεί την πρόταση νόμου της Βουλής που προβλέπει αναστολή των εξετάσεων τετραμήνων για ένα χρόνο. Σε άλλο θέμα γράφει ότι εταιρεία εμφιάλωσης νερού απέρριψε χιλιάδες πλαστικά πώματα σε ερημική τοποθεσία στο χωριό Άρσος. Αλλού γράφει ότι μετά τις παραλίες, το κυβερνών κόμμα προωθεί και αποξένωση μέρους του φυσικού περιβάλλοντος υπέρ μεγαλοεπιχειρηματιών ανάπτυξης γης.

«Η Exxon προχωρά σε γεώτρηση μέχρι το τέλος του χρόνου» είναι ο τίτλος του κύριου θέματος της αγγλόγλωσσης ‘’Cyprus Mail’’ που γράφει ότι εν μέσω νέων τουρκικών απειλών, ο ενεργειακός κολοσσός ExxonMobil σχεδιάζει να πραγματοποιήσει γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ εντός του 4ου τριμήνου του έτους, όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρός της Νιλ Τσάπμαν μετά από συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Αλλού γράφει ότι ο πρώην Υπουργός Εμπορίου Νίκος Ρολάνδης κατέθεσε στην Ερευνητική Επιτροπή για το Συνεργατισμό ότι ούτε ο ίδιος ο Θεός δεν μπορούσε να απομακρύνει τα κόμματα από το Συνεργατισμό. Αλλού φιλοξενεί δημοσίευμα για τον επιχειρηματία Φώτο Φωτιάδη.

Η εφημερίδα «Αλήθεια» γράφει στο κύριο θέμα της, υπό τον τίτλο «’Κλείδωσαν’ ημερομηνία», ότι παρά τις νέες τουρκικές απειλές με αφορμή την αδειοδότηση του τεμαχίου 7 της κυπριακής ΑΟΖ, η ExxonMobil προχωρά κανονικά τις προετοιμασίες της για την έναρξη των γεωτρήσεών της στο τεμάχιο 10. Αλλού γράφει ότι ο Ακιντζί είναι ενοχλημένος με την Άγκυρα και ότι πραγματική αιτία της ενόχλησής του, εκτιμάται ότι είναι ο παραγκωνισμός του από την Άγκυρα στη Νέα Υόρκη και η ταυτόχρονη εμφανής προώθηση του Οζερσάι. Σε άλλο θέμα γράφει ότι μικρή μείωση σημειώθηκε στις καταγγελίες κατά της Αστυνομίας το 2017.


ΚΥΠΕ – Kυριακή Δημητρίου – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 06/10/2018 09:42

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: