Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Τετάρτης: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Το Κυπριακό υπό το φως της συζήτησης για την αποκεντρωμένη ομοσπονδία και της επιβεβαίωσης της συνάντησης Προέδρου – Τσαβούσογλου είναι το κύριο θέμα που απασχολεί τις εφημερίδες σήμερα.

Ο Τύπος ασχολείται επίσης, μεταξύ άλλων, με την κατάθεση του Προϋπολογισμού για το 2019 στη Βουλή χθες, με τις ζημιές από την χαλαζόπτωση, με τα χρονοδιαγράμματα για το ΓεΣΥ και με την τριμερή Κύπρου -Ελλάδας -Αιγύπτου στην Κρήτη.

Η «Αλήθεια» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Αποκεντρωμένη = Λειτουργική» γράφει ότι ούτε για λύση δύο Κρατών συζητούμε, αλλά ούτε και οι ιδέες που κατέθεσε τη Δευτέρα στο Συμβούλιο Αρχηγών ο πρόεδρος Αναστασιάδης, για μια πιο αποκεντρωμένη μορφή ομοσπονδίας ξεφεύγουν ή απομακρύνονται από τον πάγιο στόχο της Δικοινοτικής Διζωνικής Ομοσπονδία, είναι το ξεκάθαρο μήνυμα που στέλνει το Προεδρικό, που απάντησε σε επικρίσεις που ακούστηκαν κυρίως από πλευράς ΑΚΕΛ αλλά και από άλλους περί δήθεν εγκατάλειψης ή αλλαγής της βάσης συζήτησης του Κυπριακού. Αλλού γράφει ότι το Υπουργικό άναψε το πράσινο φως για μικρές ιδιωτικές μονάδες αφαλάτωσης. Σε άλλο θέμα η «Α» γράφει ότι απόψεις για την παρούσα φάση στο Κυπριακό αντάλλαξαν σε συνάντησή τους στις Βρυξέλλες Αβέρωφ Νεοφύτου και Χρήστος Στυλιανίδης στέλνοντας κοινό μήνυμα.

Ο «Πολίτης» στεγάζει το κύριο του θέμα υπό τον τίτλο «Κουρεύουν εξουσίες κεντρικής κυβέρνησης» και γράφει ότι ξεκίνησε η προεργασία στο Προεδρικό για συγκεκριμενοποίηση της πρότασης για χαλαρότερη ή πιο αποκεντρωμένη όπως αποκαλείται, ομοσπονδία και ότι έτοιμος να ακούσει από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη δηλώνει ο Μουσταφά Ακιντζί. Σε άλλο θέμα γράφει ότι αντίστροφα μετρά πλέον ο χρόνος για τη μεταρρύθμιση του τομέα της υγείας και ότι Υπουργείο Υγείας και Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας εργάζονται επί τη βάσει χρονοδιαγραμμάτων και ενεργούν με συγκεκριμένο οδικό χάρτη που έχει καταρτιστεί. Αλλού ο «Π» προβάλλει δηλώσεις του εμπειρογνώμονα Τσαρλς Έλληνα στον Πολίτη 107.6 ότι το ρεύμα θα ακριβύνει με το LNG.

«Ο Φιλελεύθερος» τιτλοφορεί το κύριο του θέμα «Χαλαρές παράλληλες ευθείες» και γράφει ότι σε παράλληλες ευθείες κινούνται όλοι οι εμπλεκόμενοι στο Κυπριακό χωρίς μέχρι στιγμής να διαφαίνεται στον ορίζονται σημείο σύγκλισης ώστε να επαναρχίσουν συνομιλίες και ότι στα ΗΕ αναμένεται εντός των προσεχών 24ωρων να παραδοθεί στο ΓΓ η έκθεση της Τζέιν Χολ Λουτ. Αλλού, κάτω από φωτογραφίες από τη χθεσινή χαλαζόπτωση κάνει λόγο για ολική καταστροφή στις καλλιέργειες στην Κυπερούντα και στα γύρω χωριά και για απόγνωση των γεωργών. Σε άλλο θέμα ο «Φ» προβάλλει την κατάθεση χθες στη Βουλή του προϋπολογισμού για το 2019 και γράφει ότι ένα στα τρία ευρώ των δαπανών του κράτους αφορά στο μισθολογικό κόστος στο δημόσιο τομέα.

Η «Χαραυγή» κάτω από τον τίτλο «Σε επικίνδυνες ατραπούς οδηγούν το Κυπριακό» γράφει ότι επικίνδυνη χαρακτηρίζουν όλα τα κόμματα εκτός του ΔΗΣΥ τη συζήτηση που έχει ανοίξει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης για την «αποκεντρωμένη» ομοσπονδία και προσθέτει ότι ο ΓΓ το ΑΚΕΛ χαρακτήρισε «καταστροφική» τυχόν συζήτηση πρότασης για χαλαρή η αποκεντρωμένη ομοσπονδία και προειδοποιεί ότι αν εγκαταλειφθεί το πλαίσιο ΔΔΟ τότε θα ενταφιαστεί η προοπτική λύσης και «θα οδηγηθούμε στη διχοτόμηση». Αλλού η «Χ» γράφει ότι πολύ κοντά στην επίτευξης συμφωνίας βρίσκονται οι εταιρείες Noble Energy, Delek και Shell στις διαπραγματεύσεις τους με το τερματικό υγροποίησης φυσικού αερίου στην Αίγυπτο και ότι τέλος του μήνα θα πραγματοποιήσει την πρώτη του γεώτρηση στη Μεσόγειο το γεωτρύπανο «Πορθητής». Σε άλλο θέμα γράφει ότι επίσπευση των εκποιήσεων, αλλά και άμεση αξιοποίηση του νέου νομοθετικού πλαισίου για την τιτλοποίηση δανείων, ζητάει η Κεντρική.

Η αγγλόφωνη «Cyprus Mail» στο κύριο της θέμα υπό τον τίτλο «Το Προεδρικό επιβεβαιώνει τη συνάντηση με την Τουρκία» γράφει ότι η κυβέρνηση επιβεβαίωσε την Τρίτη ότι ο Πρόεδρος συναντήθηκε με τον Τούρκο ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου στη Νέα Υόρκη και ότι εντάθηκε παράλληλα η συζήτηση για την έννοια μιας «χαλαρής» ή αποκεντρωμένης ομοσπονδίας, που αποτελεί πάγια άποψη του Αναστασιάδη ακόμη και πριν να εκλεγεί στην προεδρία. Σε άλλο θέμα γράφει ότι Βουλευτές της αντιπολίτευσης ήγειραν το ζήτημα των €7,5 δισεκατομμυρίων που δανείστηκε το κράτος από το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι δεν προτίθεται ποτέ να το ξεπληρώσει. Αλλού η “CM” γράφει ότι ζητήθηκε από τις οικογένειες αγνοουμένων να κάνουν τεστ DNA.

Η εβδομαδιαία «Οικονομική Καθημερινή», γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο «Προϋπολογισμός με όραμα και έργα» ότι με όραμα τριετίας είναι ο προϋπολογισμός του 2019, τον οποίο κατέθεσε ο Υπουργός Οικονομικών χθες στη Βουλή και ότι προβλέπει μείωση των άμεσων φορολογιών, αλλά αύξηση των έμμεσων. Σε άλλο θέμα η «Κ» γράφει ότι η τριμερής Σύνοδος Κύπρου, Ελλάδας, Αιγύπτου στην Ελούντα αναμένεται να αναδείξει πως οι τρεις χώρες αποτελούν έναν από τους πυλώνες σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο. Αλλού γράφει ότι τα δεκαπέντε από τα πενήντα μεγαλύτερα αεροδρόμια του κόσμου βρίσκονται μόλις 10 μέτρα πάνω από τη στάθμη της θάλασσας, γεγονός που τα καθιστά ιδιαίτερα ευπρόσβλητα σε όλα τα φαινόμενα της κλιματικής αλλαγής και γι’ αυτό κάνουν μεγάλες επενδύσεις $262 δισ. σε οχυρωματικά έργα.

ΚΥΠΕ – Ήβη Μιτσίδου Phillips
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία
10/10/2018 07:43

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: