Επικοινωνιακά παιχνίδια με τα οδοφράγματα: Γιατί ο Ακιντζί θέλει να δει μόνο του τον Αναστασιάδη




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Ανακοινώσεις για τη διάνοιξη των δυο οδοφραγμάτων, της Δερύνειας και του Απλικίου, θα περιλαμβάνει το μενού της συνάντησης του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη και του κατοχικού ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, που θα πραγματοποιηθεί αύριο.

Παράλληλα αναμένεται ότι θα συζητηθεί και η ιδέα που κατέθεσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης για χαλαρή ομοσπονδία. Μια ιδέα, η οποία όπως φάνηκε και από την προχθεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Αρχηγών, δεν έτυχε επεξεργασίας, είναι απλά μια ταμπέλα, η οποία αναζητεί περιεχόμενο!

Η τουρκική πλευρά, ωστόσο, φαίνεται να θέλει να διερευνήσει το πεδίο και αναμένεται να ζητήσει διευκρινίσεις από την ελληνοκυπριακή πλευρά για το ποιες εξουσίες θα εκχωρηθούν στα συνιστώντα κρατίδια από την κεντρική κυβέρνηση.

  • Σημειώνεται συναφώς ότι με βάση τις συγκλίσεις που έχουν επιτευχθεί στις συνομιλίες έχουν συμφωνηθεί 24 αρμοδιότητες στο κεντρικό κράτος.

Σύμφωνα με τα όσα έχει πει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας,  αυτές οι αρμοδιότητες μπορούν να μειωθούν με αντάλλαγμα να μην υπάρχει τουρκοκυπριακό βέτο στις αποφάσεις. Όπως υποδεικνύει ο κ. Αναστασιάδης, με την κίνησή του αυτή θα είναι πιο λειτουργικό το κράτος.

  • Σημειώνεται πως είναι ο ίδιος που είχε περιλάβει στις προτάσεις του, στο Κραν Μοντάνα, το ζήτημα του τουρκοκυπριακού βέτο. Προφανώς τώρα έχει μετανιώσει και αλλάζει τη θέση και ενόψει τούτου σπεύδει να δώσει αντάλλαγμα στην τουρκική πλευρά.

Πάντως, ο κατοχικός ηγέτης, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποδέχθηκε να παραστεί στην αυριανή συνάντηση ο Ελληνοκύπριος διαπραγματευτής, Ανδρέας Μαυρογιάννης και ένας σύμβουλος από τουρκοκυπριακής πλευράς. Κι αυτό γιατί, όπως ανέφερε, σε μια τέτοια περίπτωση «θα δοθεί η εντύπωση πως επαναρχίζουν οι συνομιλίες». Τοποθέτηση, που παραπέμπει στην άρνηση της τουρκικής πλευράς για την επανέναρξη της διαδικασίας. Εκτός κι εάν υπάρξουν εκπλήξεις.

Είναι προφανές πως η ανακοίνωση, για παράδειγμα, του διανοίγματος των δυο οδοφραγμάτων, που ειρήσθω εν παρόδω αποφασίστηκε πριν από τρία χρόνια, θα τύχει επικοινωνιακής εκμετάλλευσης. Θα θεωρηθεί… πρόοδος και κίνηση προς τα εμπρός ενόψει και της άφιξης, στις 31 Οκτωβρίου στην Κύπρο, της απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης απαγορεύεται δια νόμου η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

Το μετέωρο βήμα της λεγόμενης ρεαλιστικής σχολής: Ρωτούν τον Αττίλα ποιά λύση επιθυμεί!

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: