Ελληνική πρωτιά και πάλι στο ΝΑΤΟϊκό Top Gun: Έκοψαν τις ανάσες με τα Mirage 2000-5 (φωτό)

Η ελληνική ομάδα της 331 Μοίρας στην Ισπανία όπου πήραν την πρωτιά στο ΝΑΤΟϊκό Top Gun, ΥΕΘΑ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL

Παράδοση τείνει να γίνει η υπερψήφιση και η παραδοχή του καλύτερου για τους Έλληνες πιλότους από τους Νατοϊκούς ιπταμένους και η απονομή του τίτλου «Best Warrior» σ’ έναν από αυτούς.

Αυτή τη φορά την τιμητική τους είχαν οι ιπτάμενοι της 331 Μοίρας «Θησέας» οι οποίοι ταξίδεψαν με μια 4άδα μαχητικών αεροσκαφών στην αεροπορική βάση Los Llanos, στο Albacete της Ισπανίας, με τα αεροσκάφη Mirage 2000-5 που απογειώθηκαν από τη φωλιά των «Δελτάδων» της ΠΑ, την 114 Πτέρυγα Μάχης της Τανάγρας.

Η Νατοϊκή συνάντηση ξεκίνησε στις 10 Σεπτεμβρίου και ολοκληρώθηκε στις 4 Οκτωβρίου, οι ιπτάμενοι της 331 Μοίρας με τα Mirage 2000-5 συμμετείχαν στην 3η εκπαιδευτική σειρά αέρος για τη φετινή χρονιά, του Tactical Leadership Programme (TLP), δηλαδή του «Νατοϊκού Top-Gun».

Τα γεράκια της 331 Μοίρας πήραν εντολές για να εκτελέσουν πλήθος αποστολών, αναχαίτισης, συνεργασίας με άλλους τύπους αεροσκαφών, συνοδείες και εξουδετέρωση στρατηγικών στόχων.

Τα Γαλλικά Rafale, τα Ισπανικά EF2000 Eurofighter, τα Βελγικά, Πολωνικά F-16 και τα Ιταλικά Tornado «υποκλίθηκαν» στην ανωτερότητα των Ελληνικών Mirage 2000-5 και τους επιδέξιους χειρισμούς των Ελλήνων ιπταμένων.

Αποτέλεσμα ήταν πως όταν οι αεροπόροι που συμμετείχαν στο TLP να ψηφίσουν ποιον πιλότο θα εμπιστεύονταν ώστε να τους οδηγήσει εκείνος στη μάχη του σύγχρονου αεροπορικού πεδίου, η κάλπη έδειξε την Ελληνική σημαία, τόσο σε ατομικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο, συμπεριλαμβανομένων φυσικά και των τεχνικών εδάφους καθώς χωρίς αυτούς, το αεροσκάφος σε καμία περίπτωση δεν μπορεί καν να κινηθεί και η συμβολή όσων ταξίδεψαν στην Ισπανία ήταν καθοριστική στην εικόνα πρωτιάς που παρουσίασε γι’ ακόμη μια φορά η Ελλάδα.

Να θυμίσουμε πως και στην προηγούμενη ανάλογη συνάντηση του Νατοϊκού «Top-Gun» και πάλι η Ελλάδα είχε πρωτεύσει με τη συμμετοχή της 335 Μοίρας «Τίγρης» με αεροσκάφη F-16 Block 52 Adv της 116 Πτέρυγας Μάχης του Αράξου.

Άρα γι’ ακόμη μια φορά και στην επερχόμενη άσκηση Ηνίοχος 2019 το βραβείο θα δοθεί ξανά σε Ελληνική Πολεμική Μοίρα, πράγμα που δείχνει πως η συνεχής τριβή με την αεροπορική δεξιοτεχνία, τη συνεχή μελέτη και τις κατευθύνσεις της ηγεσίας της Πολεμικής Αεροπορίας, η χώρα μας καταφέρνει διεθνώς να κρατά μια ξεχωριστή αναγνώριση.

Στην φρεγάτα “Ψαρά” ο Πάνος Καμμένος για να δει από κοντά την εξέλιξη του Παρμενίωνα 2018

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal