Αποχώρησε από τη σκοπιανή Βουλή το VMRO: Ζητά άμεση ψηφοφορία για την Συμφωνία των Πρεσπών

File Photo: FYROMian Prime Minister Zoran Zaev addresses members of the parliament at the beginning of the parliamentary session on changing the state’s constitution in Skopje, The Former Yugoslav Republic of Macedonia (FYROM), 15 October 2018. EPA, GEORGI LICOVSKI
Το αίτημα να διακοπεί η συζήτηση για την Συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή και η κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στην ψηφοφορία, κατέθεσαν αποχωρώντας από τα έδρανα, οι βουλευτές του VMRO-DPMNΕ και του μικρού συνασπισμού στην αντιπολίτευσης.

Οι βουλευτές του VMRO-DPMN, σε κοινή δήλωση αναφέρουν ότι οι αποφάσεις όλων έχουν ήδη ληφθεί και κάλεσε την κυβέρνηση να επισπέυσει την κοινοβουλευτική διαδικασία, να ακυρώσει τις προγραμματισμένες ομιλίες για τις επόμενες ημέρες και να προχωρήσει άμεσα σε ψηφοφορία για τις συναγματικές αλλαγές για τις οποίες επανέλαβαν την αντίρρησή τους να υπερψηφίσουν.

Θεωρείται βέβαιο, πως η απόφαση για επίσπευση της διαδικασίας από την αντιπολίτευση στα Σκόπια, πυροδοτήθηκε τόσο από την ανοικτή επιστολή Μίτσελ στον ηγέτη του VMRO, όσο και από την παραίτηση Κοτζιά, για την οποία υπάρχουν εκτενείς αναφορές στον Τύπο των Σκοπίων.

Εάν δεν μεταβληθούν ραγδαία οι συσχετισμοί δύναμης μεταξύ κεβέρνησης και αντιπολίτευσης σε επίπεδο υποστηρικτών των συνταγματικών αλλαγών που θα επιτρέψουν την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών, τότε ο Ζόραν Ζάεφ αναμένεται να χάσει την κρίσιμη ψηφοφορία και στην περίπτωση αυτή, θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές.

Αυτό το ενδεχόμενο, θα καθυστερήσει επι μήνες την ολοκλήρωση των διαδικασιών στα Σκόπια, για την κύρωση της Συμφωνίας και κατ’επέκταση την αντίστοιχη διαδικασία στην ελληνική Βουλή, με ότι αυτό συνεπάγεται για την επιβίωση του κυβερνητικού συνασπισμού στην Ελλάδα.

Με πληροφορίες από ΜΙΑ

HELLAS JOURNAL

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal


Latest of HellasJournal