Άνοιξε το μεθοριακό πέρασμα μεταξύ Συρίας και Ιορδανίας μετά από τρία χρόνια λόγω του πολέμου




Το κύριο μεθοριακό πέρασμα ανάμεσα στη Συρία και την Ιορδανία, το οποίο είχε άλλοτε ζωτική σημασία όσον αφορά τη διέλευση εμπορευμάτων στη Μέση Ανατολή, ξανάνοιξε σήμερα έπειτα από τρία χρόνια, σύμφωνα με φωτορεπόρτερ του AFP.

Τα μαύρα μεταλλικά κάγκελα αυτού του μεθοριακού περάσματος, που ονομάζεται Νασίμπ στη συριακή πλευρά και Τζάμπερ στην ιορδανική, ξανάνοιξαν στις 08:00 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδος) και επετράπη να εισέλθουν στη Συρία αρκετά αυτοκίνητα με ιορδανικές πινακίδες, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Δεκάδες αστυνομικοί και μεθοριακοί φρουροί βρισκόντουσαν σε μικρή απόσταση από τα οχήματα τα οποία περίμεναν υπομονετικά μπροστά από το μεθοριακό πέρασμα.

“Σήμερα είναι μια γιορτή για μας και θέλω να είμαι μεταξύ των πρώτων που θα περάσουν τα σύνορα”, δήλωσε στο AFP ο Μοχάμεντ Χίσαμ, ενας Σύρος επιχειρηματίας που ζει στην Ιορδανία και ήθελε να περάσει στη Συρία.

Για τον Ιμάντ Σαριχίν, έναν οδηγό ταξί στην Ιορδανία, το άνοιγμα έπειτα από τρία χρόνια του συνοριακού περάσματος με τη Συρία προκαλεί “μεγάλη χαρά” καθώς θα επιτρέψει την άμβλυνση των οικονομικών δυσκολιών που είχε προκαλέσει το κλείσιμό του το 2015.

Το κλείσιμο του μεθοριακού αυτού περάσματος είχε καταφέρει σοβαρό πλήγμα στην ιορδανική οικονομία, καθώς απομόνωνε εμπορικά την χώρα, η οποία έχει έλλειψη υδρογονανθράκων και εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη διεθνή βοήθεια.

Πριν από την έναρξη του πολέμου στη Συρία, το 2011, εκατοντάδες φορτηγά περνούσαν καθημερινά από το μεθοριακό αυτό πέρασμα, μεταφέροντας προϊόντα που εισάγονταν και προϊόντα που εξάγονταν από την Ιορδανία, διασφαλίζοντας έτσι τη σύνδεση ανάμεσα στο βασίλειο και την Ευρώπη, μέσω της Τουρκίας.

Για το Αμμάν οι εμπορικές συναλλαγές διά της χερσαίας οδού με τη Συρία έφταναν τα 530 εκατομμύρια ευρώ το 2010.

Το άνοιγμα σήμερα του μεθοριακού αυτού περάσματος είχε ανακοινωθεί χθες, Κυριακή. Τον περασμένο Ιούλιο, η συριακή κυβέρνηση, υποστηριζόμενη από τη σύμμαχό της Ρωσία, είχε ξαναθέσει υπό τον έλεγχό της την περιοχή αυτή στη μεθόριο με την Ιορδανία, την οποία ήλεγχαν προηγουμένως ομάδες ανταρτών.

Έπειτα από περισσότερα από 7 χρόνια πολέμου, η Δαμασκός ανακατέλαβε ένα μεγάλο μέρος του συριακού εδάφους, αλλά ακόμη ελέγχει μόνον τα μισά από τα 19 μεθοριακά περάσματα με τις γειτονικές της χώρες (Λίβανος, Ιορδανία, Ιράκ και Τουρκία).

Σήμερα ξανάνοιξε εξάλλου και το μοναδικό μεθοριακό πέρασμα ανάμεσα στη Συρία και το τμήμα των Υψιπέδων του Γκολάν που τελεί υπό ισραηλινό έλεγχο, το οποίο είχε παραμείνει κλειστό για 4 χρόνια εξαιτίας του πολέμου στη Συρία, σύμφωνα με δημοσιογράφο του AFP στην περιοχή.

Το άνοιγμα του μεθοριακού αυτού περάσματος είναι το αποτέλεσμα συμφωνίας που ανακοινώθηκε ότι επετεύχθη την Παρασκευή ανάμεσα στον ΟΗΕ, το Ισραήλ και τη Συρία. Βάσει αυτής, δύο λευκά οχήματα του ΟΗΕ διέσχισαν τα σύνορα μετά το άνοιγμα του μεθοριακού περάσματος Κουνέιτρα από την ισραηλινή πλευρά.

15/10/2018 11:50
ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP
Μεθοριακό πέρασμα Τζάμπερ, Ιορδανία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: