Το μεσημέρι του Σαββάτου ο κυκλώνας “χτυπάει” τη χώρα: Σε επιφυλακή οι φορείς (photos, video)




Προχωρά ακάθεκτος τις τελευταίες ώρες ο “Ξενοφών” προς την Ελλάδα, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα στο πέρασμά του σε δίκτυα, μεταφορές, αλλά και κρατώντας κλειστά τα σχολεία σε πολλές περιοχές της χώρας.

Το κυριότερο χαρακτηριστικό του καιρού για το επόμενο διήμερο θα είναι η σημαντική πτώση της θερμοκρασίας και η επικράτηση θυελλωδών ανέμων στο Αιγαίο που θα φτάσουν τα 7 με 8 και τοπικά τα 9 και πιθανόν τα 10 μποφόρ.

Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, που εκδόθηκε σήμερα και με τα τελευταία διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία, προβλέπει για σήμερα βροχές και καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές στο νότιο Ιόνιο, την Πελοπόννησο και πρόσκαιρα προς το βράδυ στις Κυκλάδες, την ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), την Εύβοια και πιθανώς στην Κρήτη.
Οι άνεμοι στο Ιόνιο, 7-8 και στο Αιγαίο 6-7 μποφορ.

Το Σάββατο (29-09-2018):

Α. Βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές θα εκδηλωθούν, από τις πρώτες πρωινές ώρες στο νότιο Ιόνιο, τη νότια Πελοπόννησο, την Κρήτη, που μέχρι το μεσημέρι θα επηρεάσουν την υπόλοιπη Πελοπόννησο, τη
Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), την Εύβοια, τις Κυκλάδες και πιθανώς τις Σποράδες.
Τα φαινόμενα προβλέπεται να είναι ιδιαιτέρως έντονα στην ανατολική Πελοπόιννησο, τις Κυκλάδες και πιθανώς στην Αττική.

Σταδιακά μέχρι το βράδυ ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

Β. Άνεμοι εντάσεως 8 και τοπικά 9-10 μποφόρ θα επικρατήσουν πρόσκαιρα στο νότιο Ιόνιο και βαθμιαία στα υπόλοιπα νότια πελάγη.

Την Κυριακή (30-09-2018):

Α. Τα έντονα καιρικά φαινόμενα του Σαββάτου θα επηρεάσουν τη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια, την ανατολική και νότια Πελοπόννησο τις πρωινες ώρες και βαθμιαία θα σταματήσουν.

Στα νησιά του Αιγαίου, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα, οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα συνεχιστούν και βαθμιαία προς το βράδυ θα εξασθενήσουν.

Β. Άνεμοι θυελλώδεις 8 και τοπικά σε επίπεδο θύελλας (9-10 μποφόρ) θα πνέουν στο Αιγαίο, με μικρή εξασθένηση από αργά το βράδυ.

Στη φωτογραφία, απεικονίζεται η θέση της ενίσχυσης του Medicane. Είναι γενικά στη μέση του Ιονίου, με ριπές κορυφής 90-110 km / h ανά μοντέλο. Πηγή φωτογραφίας: severe-weather.eu

Το κέντρο του μεσογειακού κυκλώνα «Ξενοφώντα», όπως τον ονομάζει η μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, αναμένεται να φθάσει στις νότιες ακτές της Πελοποννήσου μεταξύ 15:00-18:00 του Σαββάτου, σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις.Το ύψος του κύματος μεταξύ Πελοποννήσου και Κρήτης, το μεσημέρι του Σαββάτου, με βάση το κυματικό μοντέλο του Εθνικού Αστεροσκοπείου/meteo.gr, προβλέπεται ότι θα ξεπεράσει τα 11 μέτρα.

Προβλήματα στον προαστιακό
Καθυστερήσεις έχει προκαλέσει η έντονη κακοκαιρία στον προαστιακό σιδηρόδρομο, λόγω των ισχυρών ανέμων, αλλά και προβλημάτων με την ηλεκτροδότηση. Σε δύο ώρες (15.30) αναμένεται η πλήρης αποκατάσταση των δρομολογίων σε όλο το δίκτυο του προαστιακού σιδηροδρόμου, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Τα προβλήματα ξεκίνησαν λόγω των καιρικών συνθηκών, από το απόγευμα της Πέμπτης, σε όλο το δίκτυο με καθυστερήσεις στα δρομολόγια, ενώ συνεχίζονται και σήμερα.

Όπως ανακοίνωσε πριν από λίγο η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, υπάρχει σταδιακή αποκατάσταση της κυκλοφορίας δεδομένου ότι έως και τις 10 το πρωί τα δρομολόγια του Προαστιακού, λόγω προβλήματος στην ηλεκτροδότηση, δεν πραγματοποιούνταν από και προς το αεροδρόμιο. Ήδη, αναχώρησε το δρομολόγιο 1214 από Αθήνα για Αεροδρόμιο και το δρομολόγιο 1312 από Αθήνα για Κιάτο. Το επόμενο δρομολόγιο από Κιάτο με κατεύθυνση Αθήνα θα αναχώρηση στη 1 το μεσημέρι.

Χωρίς ρεύμα περιοχές της Αττικής
Σε περιοχές στα νότια της Αττικής (Σούνιο, Ανάβυσσος, Κερατέα) καθώς και στον Βαρνάβα εντοπίζονται αυτήν την ώρα τα προβλήματα ηλεκτροδότησης εξαιτίας της κακοκαιρίας.

Νωρίτερα, σημειώθηκαν διακοπές ρεύματος στα βόρεια προάστια (Μαρούσι και Νέο Ηράκλειο) οι οποίες έχουν αποκατασταθεί. Οι διακοπές οφείλονται κυρίως στους δυνατούς ανέμους που έχουν σαν αποτέλεσμα την πτώση δέντρων στα καλώδια της ΔΕΗ, το σπάσιμο μονωτήρων από κλαδιά κλπ.

Συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ βρίσκονται σε ετοιμότητα για την αποκατάσταση των βλαβών.

Πηγή: HellasJournal, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: