Στο “καναβάτσο” ο Ζόραν Ζάεφ: Εξαιρετικά μικρή η συμμετοχή έφτασε λίγο πάνω από το 34%




Στη δυσκολότερη θέση που θα μπορούσε να βρεθεί είναι από σήμερα ο πρωθυπουργός της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, καθώς οι πολίτες “γύρισαν την πλάτη” στο δημοψήφισμα για τη Συμφωνία των Πρεσπών, που θα οδηγούσε στην αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας της γειτονικής χώρας, από “Μακεδονία” σε “Βόρεια Μακεδονία”.

Παρά το γεγονός ότι όλο το προηγούμενο διάστημα από τα Σκόπια παρήλασαν δεκάδες Ευρωπαίοι και Αμερικανοί αξιωματούχοι, όπως η Άγγελα Μέρκελ και ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Τζέημς Μάτις, φαίνεται πως δεν κατέστη δυνατόν να πειστούν οι πολίτες της ΠΓΔΜ να προσέλθουν στις κάλπες.

Βαρύνουσα σημασία βέβαια έπαιξε και το γεγονός πως το μεγαλύτερο κόμμα της χώρας, VMRO, που βρίσκεται στην αντιπολίτευση, ζήτησε από τους ψηφοφόρους του να ψηφίσουν κατά συνείδηση, κλείνοντας ωστόσο το “μάτι” στην αποχή. Πιο ξεκάθαρη αλλά επίσης αρνητική ήταν η στάση του Προέδρου της χώρας, Γκιόργκι Ιβανόφ, ο οποίος δεν δίστασε ακόμα και από το βήμα του ΟΗΕ να ζητήσει από τους συμπατριώτες του να μην ψηφίσουν.

Το δίλημμα Ζάεφ: Στη Βουλή η συμφωνία ή πρόωρες εκλογές;

Πλέον ο Ζόραν Ζάεφ καλείται να ανοίξει τα πολιτικά του χαρτιά και να αποκαλύψει εάν μετά από αυτή την ήττα θα οδηγήσει τη χώρα του σε πρόωρες εκλογές ή θα επιχειρήσει να περάσει τη συμφωνία από το κοινοβούλιο παρά το γεγονός ότι το δημοψήφισμα θεωρείται αποτυχημένο από πλευράς συμμετοχής.

Στην περίπτωση που ο Ζάεφ φέρει τη Συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή της ΠΓΔΜ, χρειάζεται πλειοψηφία 2/3 για να την επικυρώσει ποσοστό που μετατρέπεται αριθμητικά σε περίπου 10 ή 11 βουλευτές από την αντιπολίτευση. Εάν επιλέξει τον δρόμο των πρόωρων εκλογών, με στόχο την πολιτική του ενδυνάμωση, ο Ζάεφ έχει να αντιμετωπίσει τη μεγάλη χρονική καθυστέρηση καθώς η νομοθεσία της ΠΓΔΜ, που πρόσφατα άλλαξε προβλέπει προεκλογική περίοδο 100 ημερών με υπηρεσιακή κυβέρνηση.

Πληροφορίες και από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι πρώτες αντιδράσεις σε Σκόπια και Ελλάδα

Οι Σκοπιανοί ακύρωσαν από μόνοι τους τη Συμφωνία των Πρεσπών, τονίζει ο Καμμένος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: