Οι όροι που θέλει να επιβάλλει η Άγκυρα με τη διπλή και ξεχωριστή πίεση σε Ελλάδα και Κύπρο




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Η Άγκυρα συντηρεί κλίμα έντασης και  εκφοβισμού με στόχο να σύρει Λευκωσία και Αθήνα, χωριστά, σε μια διαπραγμάτευση για επιβολή των όρων της. Επιστρατεύει επιθετική ρητορική και επιχειρεί με δράσεις και ενέργειες να επιβάλλει επιδιώξεις της, να περιορίσει ή να καθηλώσει την Αθήνα και τη Λευκωσία σε μια αμυντική στάση.

  • Την Ελλάδα την πιέζει συνεχώς με παραβιάσεις και αμφισβητήσεις στο Αιγαίο, ενώ κρατά το κλειδί στην στρόφιγγα του μεταναστευτικού.
  • Την Κυπριακή Δημοκρατία την εκφοβίζει με δράσεις στην κυπριακή ΑΟΖ αμφισβητώντας την κυριαρχία της.
  • Την Κυπριακή Δημοκρατία δεν την αναγνωρίζει. Την χαρακτηρίζει εκλιπούσα ενώ δια της στρατιωτικής της ισχύος, με την στρατιωτική παρουσία της στο νησί προσπαθεί να συντηρήσει ένα κλίμα φόβου.

Είναι προφανές πως σε αυτή τη φάση, αυτή η τακτική της Άγκυρας, στοχεύει να ανατρέψει τυχόν διαμόρφωση νέων ισορροπιών στην Ανατολική Μεσόγειο. Ισορροπίες που θα προκύψουν μέσα από την αξιοποίηση του φυσικού αερίου και την εμβάθυνση των τριμερών συνεργασιών που έχουν συνάψει και προωθούν Ελλάδα και Κύπρος στην περιοχή.

  • Είναι ξεκάθαρο πως το καθεστώς Ερντογάν θα προσπαθήσει να παραμείνει στο γεωστρατηγικό παιχνίδι ελέγχου μέσα από την Ελλάδα, κυρίως όμως, διά της Κύπρου.

Αυτό που επιδιώκει η Τουρκία είναι η φινλανδοποίηση της Ελλάδος και της Κύπρου. Να αποκτήσει, δηλαδή, συγκεκαλυμμένο έλεγχο διά των εξαρτήσεων που θα δημιουργήσει. Στην Κύπρο, μέσα από μια λύση στη βάση των συζητήσεων που διεξάγονται, τύπου Ανάν και διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας. Στην Άγκυρα θεωρούν πως η φινλανδοποίηση θα επιτευχθεί αναπτύσσοντας τα φοβικά σύνδρομα της Αθήνας και της Λευκωσίας.

Δυστυχώς κάποιοι σε Ελλάδα και Κύπρο δεν βλέπουν αυτές τις επιδιώξεις της Τουρκία. Είτε γιατί δεν το αντιλαμβάνονται είτε γιατί θεωρούν πως μπορεί να αντιμετωπιστεί η τουρκική επιθετικότητα με προσαρμογή στα κελεύσματα της Άγκυρας. Κλείνουν τα μάτια στους στόχους και τις επιδιώξεις της Άγκυρας. Αυτό, όμως,  είναι ο απόλυτος στρουθοκαμηλισμός.

Η αποτροπή των τουρκικών επιδιώξεων δεν γίνεται αυτόματα, ούτε θα γίνει από την ίδια την Τουρκία αυτοβούλως. Χρειάζεται πλάνο και όραμα. Ξεκινώντας από τη θέση  πως η Τουρκία δεν είναι αήττητη, θα πρέπει να διαμορφωθεί ένας σχεδιασμός αποτροπής και πρωτοβουλιών. Υπάρχουν και εργαλεία πολιτικής και δυνατότητες, μέσα από την αξιοποίηση των συγκυριών και των συνεργασιών.

Η αποφυγή της φινλανδοποίησης, στην υποταγή στις τουρκικές επιδιώξεις, περνά μέσα από πρωτοβουλίες και την επιθετική διπλωματία. Εάν θα πετύχουμε ή όχι αυτό δεν μπορεί να το γνωρίζουμε εάν δεν δοκιμάσουμε μια άλλη πορεία. Το σίγουρο είναι πως θα χάσουμε εάν επιμένουν κάποιοι στην πεπατημένη και στην αδιέξοδη πορεία που διευκολύνει εν πολλοίς την Άγκυρα.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης απαγορεύεται δια νόμου η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

Τα συμπτώματα του «μεγάλου ασθενούς»: Η Τουρκία και ο Ταγίπ Ερντογάν δεν θα αλλάξουν

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: