Οι ανισορροπίες και η παγκόσμια αβεβαιότητα “καθρεφτίζονται” στις ομιλίες στον ΟΗΕ




Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΚΑΦΙΔΑ

Πρέπει, είναι η αλήθεια, να έχει κανείς μια κάποια δόση επαγγελματικής διαστροφής για να κάτσει και να παρακολουθήσει σε ζωντανή αναμετάδοση τις ομιλίες από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη. Ακόμη και οι «διαστροφές» ωστόσο ενίοτε αποδεικνύονται… διαφωτιστικές ως προς το που οδεύουμε, με το επίμαχο «που» εν προκειμένω να προβληματίζει.

  • Συνολικά ιδωμένες και κατά αντιπαραβολή μεταξύ τους, μεμονωμένες και όλες μαζί, οι ομιλίες των ηγετών από το βήμα της 73ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ήρθαν να μας δώσουν μια ολοκληρωμένη εικόνα του κόσμου, των (αν)ισορροπιών και των ετερόκλιτων διαθέσεων όπως αυτές διαμορφώνονται διεθνώς εν έτει 2018. Ήρθαν να μας υπενθυμίσουν ότι η Δύση αεροβατεί αναμασώντας παλαιά «μεγαλεία» μέσα σε έναν πολυπολικό κόσμο που αλλάζει άρδην προς άλλες κατευθύνσεις.

Ως γνήσιο τέκνο του δυτικού φιλελευθερισμού, ο Γάλλος πρόεδρος (και πρώην τραπεζίτης, για να μην ξεχνιόμαστε) Εμανουέλ Μακρόν εκφώνησε μια ομιλία ωδή στα οικουμενικά δικαιώματα του ανθρώπου, από εκείνες που θα βραβεύονταν με άριστα στο μάθημα της έκθεσης ιδεών σε κάποια École, αποσπώντας μάλιστα και το θερμό χειροκρότημα του ακροατηρίου.

Ενός ακροατηρίου ηγετών το οποίο είχε όμως λίγα λεπτά νωρίτερα γελάσει στα μούτρα του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

  • Καλά τα γέλια αλλά για κακή μας τύχη, η τάση διεθνώς αυτήν την περίοδο είναι άλλη… εκείνη της όξυνσης των ανταγωνισμών και της αναδιάρθρωσης των συμμαχιών, της περιχαράκωσης και της υπαγωγής των οικουμενικών δικαιωμάτων του ανθρώπου σε προτεραιότητες εθνικής κυριαρχίας.
  • Και την τάση αυτή, την άκρως πραγματική, πια δεν την ορίζει ούτε ο Μακρόν ούτε οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών αλλά ηγέτες όπως ο Τραμπ, ο Πούτιν, ο Σι Τζινπίνγκ, ο Ερντογάν, ο Σαλβίνι κ.α. Ο Τούρκος πρόεδρος για παράδειγμα, όσο και αν δεν μας αρέσει, προσήλθε στον ΟΗΕ με κάποιες πρακτικές προτάσεις περί αναδιάρθρωσης του Οργανισμού (και ειδικότερα του Συμβουλίου Ασφαλείας), επιδιώκοντας να συσπειρώσει γύρω του (ή μάλλον πίσω του) πολύ συγκεκριμένες ομάδες χωρών, πληθυσμών κ.α.

Η ομιλία του Μακρόν όμως ηχεί κενή και για έναν άλλο λόγο. Επειδή ακριβώς την ίδια ώρα που ο Γάλλος πρόεδρος υπερασπίζεται την παγκοσμιοποίηση και την ΕΕ, πίσω στη Γηραιά Ήπειρο, κάθε ευρωβουλευτής έχει δικαίωμα να λαμβάνει ένα αφορολόγητο επίδομα ύψους 4.416 ευρώ μηνιαίως (πέραν του κανονικού του μισθού) για το οποίο δεν χρειάζεται να δώσει κανένα λογαριασμό σε κανέναν… καθώς καλύπτεται λόγω προσωπικού απορρήτου.

Σε περίπτωση που κάποιος αναρωτιέται, τους εθνικισμούς και τον ευρωσκεπτικισμό τους έθρεψαν πρώτοι οι ευρωπαϊστές των Βρυξελλών και οι φανατικοί της παγκοσμιοποίησης.

Και «τώρα που η φωτιά φουντώνει πάλι», συνεχίζουν να τους θρέφουν, με παχυλά επιδόματα και λόγια ψεύτικα, μεγάλα.

Πηγή: Έθνος

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ο πόλεμος άρχισε: Ο Ντ. Τραμπ εναντίον της παγκοσμιοποίησης και υπέρ του πατριωτισμού

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: