Μήνυμα εθνικής ενότητας από την Αθήνα με τη δημιουργία του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας




ΡΕΠΟΡΤΑΖ: HELLAS JOURNAL

Μήνυμα ενότητας απέναντι σε οποιονδήποτε επιβουλεύεται την εδαφική ακεραιότητα της χώρας μας αναμένεται να δώσουν οι σημερινές αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής που συνεδριάζει σήμερα στις 12:00 το μεσημέρι στο υπουργείο Εξωτερικών υπό τον Νίκο Κοτζιά.

Όπως αναφέρεται και στην επίσημη ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ το μοναδικό θέμα της σύσκεψης θα είναι η σύσταση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, το οποίο θα έχει συμβουλευτικό ρόλο ώστε ο πρωθυπουργός να έχει ενώπιον του όλα τα δεδομένα προκειμένου να λαμβάνει κρίσιμες αποφάσεις σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας, αλλά για τη διαχείριση κρίσεων.

Επί της ουσίας πρόκειται για την υλοποίηση της πρότασης που είχε καταθέσει ο Σταύρος Θεοδωράκης και είχε αποδεχθεί ο πρωθυπουργός τον Μάρτιο.

Πληροφορίες αναφέρουν πως τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής να επιλέξουν πιο διεθνές μοντέλο θα ακολουθηθεί με βάση τις πρακτικές σε ΗΠΑ, Ρωσία, Ισραήλ και Γαλλία.

Το μοντέλο που θα επιλεγεί θα κρίνει εν πολλοίς εάν επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας θα είναι κάποιος υπουργός ή άλλος υπηρεσιακός παράγοντας.

Παράλληλα θα δημιουργηθεί ένας «οδικός χάρτης» για τα επόμενα βήματα ώστε να καθοριστεί πλήρως ο τρόπος λειτουργίας του κυρίως ως προς τη λήψη αποφάσεων και να προχωρήσει η σχετική νομοθετική διαδικασία.

Διπλωματικοί αλλά και στρατιωτικοί κύκλοι επεσήμαιναν πάντως πως το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας δεν θα υποκαταστήσει το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ).

Κυβερνάν εστί Προβλέπειν: Οι σκέψεις ενός ναυάρχου για το συμβούλιο εθνικής ασφάλειας…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: