Ευγνωμοσύνη και αγάπη του Αναστασιάδη για τους Απόδημους Κύπριους της Νέας Υόρκης




Την αγάπη και την ευγνωμοσύνη του για την προσφορά της Ομογένειας προς την Κύπρο και τη σταθερή του θέση για λύση βασισμένη στα ψηφίσματα του ΟΗΕ και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, μιλώντας το βράδυ της Πέμπτης στο επίσημο δείπνο της Ομοσπονδίας Κυριακών Οργανώσεων Αμερικής.

Παράλληλα έστειλε ισχυρό μήνυμα προς τους Τουρκοκύπριους πως είναι το ευρωπαϊκό κεκτημένο εκείνο το οποίο θα δώσει την προστασία στον κάθε Κύπριο.

«Και είναι αυτό που θέλουμε να περάσουμε και να διαμηνύουμε συνεχώς προς τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας, να συνειδητοποιήσουν ότι δεν χρειαζόμαστε εγγυήσεις και εγγυητές, δεν χρειαζόμαστε να είμαστε εξαρτημένοι από την οποιαδήποτε τρίτη χώρα», τόνισε.

Στην εκδήλωση – που παρευρέθηκαν επίσης, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου, ο υφυπουργός παρά τω προέδρω Βασίλης Πάλμας και ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου – τιμήθηκαν από την Ομοσπονδία, ο πρόεδρος του Πανεπιστημίου Νότιας Καρολίνας, Χάρης Παστίδης και ο αρχιγραμματέας της Επαρχιακής Ιεράς Συνόδου της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, επίσκοπος Ζήλων Σεβαστιανός. Και οι δύο είναι από την κατεχόμενη Ζώδια.

Μιλώντας στους ομογενείς, ο πρόεδρος Αναστασιάδης υπενθύμισε ότι είναι η έκτη συνεχής χρονιά που παρευρίσκεται σε ανάλογες εκδηλώσεις και το νιώθει ως υποχρέωση, ως το ελάχιστον καθήκον, να είναι παρών σε ανάλογες εκδηλώσεις στις οποίες αναδεικνύεται η ομοψυχία, η συνεργασία, οι κοινοί αγώνες για την Ελλάδα και για την Κύπρο.

«Θέλω να σας μεταφέρω την αγάπη και την ευγνωμοσύνη του Κυπριακού Ελληνισμού για ό,τι εσείς της διασποράς έχετε προσφέρει στην ιδιαίτερη μας πατρίδα. Γιατί πραγματικά πέραν και μακριά από φιλοδοξίες αγωνίζεστε και όχι χωρίς κόστος. Θυσιάζετε από τα υστερήματα ή από τα πλεονάσματα σας προκειμένου να στηρίξετε τη δίκαιη υπόθεση της Κύπρου, άλλοτε στηρίζοντας τους πρόσφυγες, άλλοτε τους έχοντες ανάγκη», σημείωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Είπε ότι η κοινή αυτή παρουσία ενδυναμώνει τη βούληση και την αποφασιστικότητά μας να σταθούμε αντάξιοι των προσδοκιών και των συμπατριωτών μας στην Κύπρο, αλλά και των δικών σας οραμάτων, του δικού μας κοινού οράματος.

«Να δούμε την πατρίδα μας επιτέλους να ελευθερώνεται, να απαλλάσσεται από τα κατοχικά στρατεύματα, να δημιουργούνται συνθήκες, έτσι ώστε μέσα από τη λύση να δημιουργήσουμε ένα πραγματικά ομαλό κράτος, ένα ευρωπαϊκό κράτος, όπως είναι η Κυπριακή Δημοκρατία, ώστε ο καθένας να έχει τη δυνατότητα, Ελληνοκύπριος και Τουρκοκύπριος μέσα από συνθήκες αλληλοσεβασμού, μέσα από κανόνες που υπαγορεύει και επιβάλλει το ευρωπαϊκό κεκτημένο να μπορέσουμε να συνδημιουργήσουμε, να μπορέσουμε να δούμε το μέλλον με αισιοδοξία, να μπορέσουν τα παιδιά μας να ζήσουν με ασφάλεια», πρόσθεσε.

Εξήγησε στους ομογενείς ότι είναι για αυτό που προσπαθούμε με κάθε τρόπο να περάσουμε το μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ότι για να υπάρξει μια βιώσιμη, λειτουργική, διαρκής λύση, αυτό μόνον μπορεί να γίνει κατορθωτό αν και εφόσον γίνουν σεβαστές οι αρχές των Ηνωμένων Εθνών, τα ψηφίσματα του Σ.Α., ιδιαίτερα όμως το ευρωπαϊκό κεκτημένο, γιατί «είμαστε χώρα μέλος της Ευρώπης και έχουμε υποχρέωση να το σεβόμαστε», όπως υπέδειξε.

Στη συνέχεια του μηνύματος προς τους Τουρκοκύπριους ότι είναι το ευρωπαϊκό κεκτημένο που χρειάζεται η Κύπρος και όχι εγγυήσεις και εγγυητές, πρόσθεσε ότι αυτό που χρειαζόμαστε είναι να κατανοήσουμε ο ένας τα προβλήματα του άλλου, να ξεπεράσουμε το παρελθόν μας, να δούμε το μέλλον, να δούμε την προοπτική που προσφέρει η μικρή μας πατρίδα.

«Και χαίρομαι γιατί πραγματικά πέραν και μακριά από τις προσπάθειες που καταβάλλουμε για την εξεύρεση μιας λύσης που να δικαιώνει προσδοκίες του καθενός, προσπαθούμε με κάθε τρόπο να δημιουργήσουμε και να κτίσουμε ένα κράτος που θα είναι σεβαστό, να είναι ένα κράτος αξιόπιστο στην περιοχή».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σημείωσε ότι μέσα από τη πολυεπίπεδη εξωτερική πολιτική που ακολουθούμε έχουμε κτίσει ισχυρούς δεσμούς και έχουμε ενισχύσει τους όποιους δεσμούς υπήρχαν, για να φτάσουμε σήμερα στο αποκορύφωμα να έχουμε σήμερα τις καλύτερες σχέσεις με την Αίγυπτο, με το Ισραήλ, την Ιορδανία, τους Παλαιστίνιους, αλλά και με τις χώρες του αραβικού κόλπου και όχι μόνο.

«Διατηρούμε παραδοσιακές σχέσεις με χώρες μεγάλων δυνάμεων, πέραν των ευρωπαϊκών φίλων χωρών ή των εταίρων μας στην Ευρώπη, όπως είναι η Ρωσία, αλλά έχουμε πει από τότε που αναλάβαμε την εξουσία ότι επαναπροσανατολίζουμε την εξωτερική μας πολιτική ώστε να είναι ακόμα πιο αποτελεσματική».

Για τις σχέσεις με τις ΗΠΑ, είπε πως πλέον ενδυναμώνονται συνεχώς και αυτό έχει μεγίστη σημασία γιατί μπορούμε να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες που οι ΗΠΑ μπορούν να προσφέρουν.

«Οι σχέσεις μας με το Ισραήλ και οι δεσμοί μας με τις χώρες της περιοχής μάς δίνουν τη δυνατότητα να νιώθουμε πως παρά το μέγεθος, το εκτόπισμα της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι πολύ μεγαλύτερο. Και αυτό είναι που μας κάνει να νιώθουμε περήφανοι αλλά μας κάνει την ίδια ώρα να γινόμαστε πιο απαιτητικοί στις πολιτικές που ακολουθούμε στην καταξίωση του κράτους, αλλά και στην ανόρθωση του βιοτικού επιπέδου του λαού μας, διότι δεν παραλείψαμε όχι μόνο να είμαστε σωστοί όσον αφορά την εξωτερική πολιτική, αλλά παραλαμβάνοντας μια οικονομία στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, κατορθώσαμε προ περίπου 15 ημερών, από την κατηγορία σκουπιδιών που είχε καταταγεί η κυπριακή οικονομία μέσα από τις συνεχείς αναβαθμίσεις, να φτάσουμε στην επενδυτική βαθμίδα. Είχαμε 22 συνεχείς υποβαθμίσεις. Έχουμε συνεχείς αναβαθμίσεις τώρα, για να φτάσουμε στο σημερινό επίπεδο».

Αναφέρθηκε στη μείωση της ανεργίας από το 16,5% στο 7% με συνεχή πτωτική τάση και εξέφρασε την ελπίδα ότι το πολύ τα επόμενα δύο χρόνια θα είμαστε σε θέση να μιλούμε για πλήρη απασχόληση.

«Γενικότερα καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για να είμαστε αυτοί που ο λαός ήθελε. Μέσα από τον εκσυγχρονισμό δομών του κράτους, μέσα από τη συνεργασία με πολιτικές δυνάμεις, μέσα από τη συνεργασία με συνδικαλιστικές οργανώσεις, μέσα από τις θυσίες του λαού μας κατορθώσαμε να νιώθει ο κάθε Κύπριος περήφανος σήμερα για την ιδιαίτερη του πατρίδα, για τα όσα επιτεύγματα έχουμε κατορθώσει πέραν και μακριά από τις όποιες ιδεολογικές αγκυλώσεις», πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μετέφερε στους ομογενείς την αποφασιστικότητα να εργαστούμε ακόμα πιο συστηματικά μέσα από συνθήκες ενότητας, διότι – όπως τόνισε – μόνο η ενότητα είναι εκείνη η οποία μπορεί να συμβάλει στα όποια επιτεύγματα.

«Διαφορές υπάρχουν αλλά υπάρχουν και σημαντικότερα που μας ενώνουν και είναι εκείνα που κατά την άποψη μου πρέπει να επικρατούν. Έχουμε δημοκρατία και ο καθένας δικαιούται και κριτική να ασκεί και αντιπολιτευτικά να συμπεριφέρεται και είναι μέσα σε αυτά τα πλαίσια που η προσπάθεια μας είναι να αποφεύγουμε τις όποιες συγκρούσεις, να ανεχόμαστε την όποια κριτική, αλλά και να μαθαίνουμε από την κριτική και τα λάθη μας διότι κανείς δεν είναι αλάθητος. Μόνο έτσι μπορούμε να προχωρήσουμε».

Τέλος επαίνεσε την Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής γιατί μέσα από τις βραβεύσεις των διακεκριμένων προσωπικοτήτων αναγνωρίζει τους άλλοτε μετανάστες που κατόρθωσαν είτε να διαπρέψουν οικονομικά, είτε επιστημονικά να διακρίνονται και να τιμώνται όχι μόνο από τις ομοσπονδίες αλλά και από την ίδια την αμερικανική πολιτεία και συνεχάρη τους βραβευθέντες Επίσκοπο Σεβαστιανό και τον Δρα Χάρη Παστίδη.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας που εόρταζε τα 72α γενέθλιά του έχοντας μαζί του και την σύζυγό του Άντρη Αναστασιάδη με τις δύο κόρες τους, δέχθηκε τις ευχές των παρισταμένων.

Στην εκδήλωση απηύθυναν επίσης χαιρετισμούς, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Κυριάκος Παπαστυλιανού, ο πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ Φίλιπ Κρίστοφερ και ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος Νίκος Παφίτης, ενώ μίλησαν οι δύο βραβευθέντες.

ΚΥΠΕ – Αποστόλης Ζουπανιώτης
ΗΠΑ/ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ
28/09/2018 09:05

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: