Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων του Σαββάτου: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τον ΓΓ του ΟΗΕ μονοπωλεί τα πρωτοσέλιδα του Τύπου σήμερα. Προβάλλονται επίσης η δεύτερη σύλληψη για την απαγωγή των μαθητών στη Λάρνακα, οι αντιδράσεις για τις αποφυλακίσεις, οι συλλήψεις για τις δύο μεγάλες υποθέσεις ναρκωτικών σε Λάρνακα και Πάφο και οι ανακοινώσεις του Υπουργού Παιδείας για τα τετράμηνα και τις εξετάσεις.

Η «Αλήθεια» στεγάζει το κύριό της θέμα κάτω από τον τίτλο «Μετέωρο βήμα» και αναφέρει ότι ούτε οι συναντήσεις και διεργασίες στη Νέα Υόρκη έβγαλαν ακόμη το Κυπριακό από το αδιέξοδο και πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαμήνυσε πως στο πλαίσιο Γκουτέρες προνοείται η κατάργηση των εγγυήσεων και η μείωση του τουρκικού στρατού. Αλλού αναφέρει ότι συνελήφθη ο προμηθευτής των χαπιών που ο απαγωγέας έδωσε στα δύο παιδιά στη Λάρνακα και ότι πρόκειται για νοσηλευτή ο οποίος προσπάθησε να επηρεάσει γιατρό να δηλώσει ότι παρακολουθούσε τον 35χρονο. Επίσης η «Α» αναφέρεται στις αποφυλακίσεις και τις αντιδράσεις των υπολοίπων κρατουμένων.

«Μας έβαλε σε αναμονή ο γενικός γραμματέας» τιτλοφορεί το κύριό του θέμα ο «Πολίτης» που γράφει πως θα αναμένει τις εκτιμήσεις Λουτ για να αποφασίσει τα επόμενα βήματα και ότι ο Πρόεδρος ζήτησε γραπτή τοποθέτηση της τουρκικής πλευράς για το πλαίσιο της 4ης Ιουλίου. Σε άλλο θέμα αναφέρει πως η Αστυνομία πέρασε χειροπέδες στον φίλο του απαγωγέα και πως πρόκειται για άτομο που εργαζόταν στο ΓΝ Λάρνακας με τους γονείς των μαθητών. Επίσης ο «Π» προβάλλει τις παρατηρήσεις των κλιμακίων της Τρόικας σε σχέση με το σχέδιο Εστία και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Ο «Φιλελεύθερος» με τίτλο στο κύριό του θέμα «Συνομιλίες εκ του σύνεγγυς» γράφει πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στη συνάντηση με τον ΓΓ πρότεινε διάλογο σε δύο επίπεδα με επαφές εκ του σύνεγγυς και αξιοποίηση των πέντε μονίμων μελών του ΣΑ. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι κατεδαφίζονται τρία στρατόπεδα της ΕΦ στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης και ότι στους ιδιοκτήτες της γης θα επιστραφεί η περιουσία τους. Ο «Φ» αναφέρει ακόμη πως προβάλλονται αντιρρήσεις στο θέμα της εφαρμογής του νομοσχεδίου για τις ετήσιες ιατρικές εξετάσεις των ηλικιωμένων άνω των 76.

«Πέντε όροι Αναστασιάδη στον ΓΓ του ΟΗΕ» τιτλοφορεί το κύριό της θέμα η «Χαραυγή» που αναφέρει ότι ο Πρόεδρος έθεσε όρους στον ΓΓ και την τουρκική πλευρά για να ανοίξει ο δρόμος για επανάληψη των συνομιλιών που αφορούν μεταξύ άλλων την εμπλοκή του Αντόνιο Γκουτέρες και των πέντε μονίμων μελών καθώς και τις γραπτές θέσεις της τουρκικής πλευράς για το πλαίσιο του ΓΓ. Σε άλλο ρεπορτάζ προβάλλει την εκδήλωση για βράβευση Ε/κ και Τ/κ για με το βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη. Επίσης η «Χ» αναφέρει ότι η Κυβέρνηση επιμένει για εφαρμογή των τετραμήνων στην εκπαίδευση από φέτος.

«Θυμωμένος ο ΓΕ με τις πρόωρες αποφυλακίσεις» είναι ο τίτλος του κύριου θέματος της αγγλόγλωσσης ‘’Cyprus Mail’’ που προβάλλει την γραπτή ανακοίνωση του Κώστα Κληρίδη για τις αποφυλακίσεις και την τοποθέτησή του για επαναξιολόγηση του όλου συστήματος, μετά και τις αποφυλακίσεις Βέργα, Σαρίκα και άλλων. Αλλού αναφέρει ότι ο ΓΓ των ΗΕ θα αποφασίσει τα επόμενα βήματά του μετά και την έκθεση Λουτ. Επίσης η εφημερίδα αναφέρεται στις παρατηρήσεις της Τρόικας για τις αναδιαρθρώσεις ΜΕΔ και το ρυθμό των μεταρρυθμίσεων.

ΚΥΠΕ – Κυριακή Χριστοδούλου
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 29/09/2018 09:38

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: