Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Τετάρτης: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Η χθεσινή άνευ προηγουμένου απαγωγή των δύο 11χρονων μαθητών από σχολείο της Λάρνακας, ο εντοπισμός τους και η σύλληψη του απαγωγέα, μονοπωλεί τα κύρια θέματα του σημερινού Τύπου. Άλλα θέματα που προβάλλονται είναι οι επαφές του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Νέα Υόρκη και οι διάφορες διεργασίες για το Κυπριακό καθώς και η κατάθεση Χλωρακιώτη στην ερευνητική επιτροπή.

Η «Αλήθεια» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Κοινωνία σε ΣΟΚ» αναφέρεται στην χθεσινή απαγωγή των δύο παιδιών και σχολιάζει πως το πρωτοφανές για την Κύπρο συμβάν αφήνει πίσω του αναπάντητα ερωτήματα για την ασφάλεια των παιδιών στα σχολεία και τις ευθύνες όλων των αρμοδίων, συμπεριλαμβανομένων και των ιδίων των εκπαιδευτικών. Αλλού αναφέρεται στις διεργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη στην έδρα του ΟΗΕ σχετικά με το Κυπριακό. Σε άλλο θέμα η “Α” αναφέρεται στην χθεσινή αναθεώρηση της προοπτικής του αξιόχρεου της Τράπεζας Κύπρου από τον οίκο Fitch.

Ο «Πολίτης» στεγάζει το κύριο του θέμα υπό τον τίτλο «Επτά ολόκληρες ώρες με κομμένη τη ανάσα» και γράφει ότι ένας άνθρωπος της διπλανής πόρτας, ο οποίος ποτέ δεν απασχόλησε την Αστυνομία ήταν ο θρασύς απαγωγέας των δύο εντεκάχρονων μαθητών. Αλλού σημειώνει πως πέραν των δύο ωρών διήρκεσε το γεύμα μεταξύ των ΥΠΕΞ των εγγυητριών δυνάμεων με αντικείμενο το Κυπριακό. ΣΕ άλλο θέμα ο “Π” γράφει ότι η πλατφόρμα γεωτρήσεων που μίσθωσαν οι Τούρκοι δεν μπορεί να προχωρήσει σε γεωτρήσεις εντός της ΑΟΖ, αφού δεν μπορεί να επιχειρήσει σε βάθος μεγαλύτερο από τα 122 μέτρα.

«Ο Φιλελεύθερος» τιτλοφορεί το κύριο του θέμα «Οκτώ ώρες στην κόλαση» και αναφέρεται στον εντοπισμό των δύο εντεκάχρονων μαθητών που απήχθησαν χθες από σχολείο της Λάρνακας και ότι ο απαγωγέας επιμένει στο κίνητρο των λύτρων, ενώ η Αστυνομία εντοπίζει και άλλα στοιχεία. Αλλού γράφει ότι δύο ανύπαντρες Ρουμάνες με έντεκα συνολικά παιδιά, έπεσαν θύματα πορνείας, αφού τις εξέδιδε ο συμβίος της μίας αδελφής. Γράφει ακόμη σε άλλο θέμα ότι τη στήριξη της Μόσχας στο θέμα της ΟΥΝΦΙΚΥΠ ζήτησε κατά τη συνάντηση με τον Ρώσο ΥΠΕΞ ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Η «Χαραυγή» κάτω από τον τίτλο «Αυλές σχολείων μπάτε σκύλοι αλέστε…», αναφέρεται στην απαγωγή των δύο εντεκάχρονων μαθητών από σχολείο της Λάρνακας και σημειώνει ότι μέχρι να εντοπιστούν και να απελευθερωθούν ο Φίλιππος Σταματάκης και ο Θεμιστοκλής Ντόγλης πέρασαν σχεδόν οκτώ ώρες μαρτυρίου στα χέρια του απαγωγέα. Αλλού γράφει ότι σύμφωνα με έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας, η Κύπρος έχει διολισθήσει στο δείκτη για καταπολέμηση της διαφθοράς, για το κράτος δικαίου, την αποτελεσματικότητα της διακυβέρνησης και την ποιότητα της ρύθμισης. Σε άλλο θέμα η “Χ” γράφει ότι το ΑΚΕΛ κατέθεσε εισηγήσεις για εκσυγχρονισμό του κανονιστικού πλαισίου για τα ξενοδοχεία.

Η αγγλόφωνη «Cyprus Mail» στο κύριο της θέμα υπό τον τίτλο «Ανευρέθηκαν τα παιδιά που απήχθησαν από σχολείο» αναφέρεται στην απαγωγή των δύο μαθητών και σημειώνει ότι το άνευ προηγουμένου περιστατικό είχε ως αποτέλεσμα μια τεράστια έρευνα και τον εντοπισμό των δύο εντεκάχρονων που ήταν καλά στην υγεία τους, αλλά ζαλισμένοι. Αλλού γράφει ότι η ποδηλάτρια Άντρη Χριστοφόρου τερμάτισε στην 35η θέση του ατομικού χρονομέτρου στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ποδηλασίας Δρόμου, που διεξάγεται στο Ίνσμπρουκ της Αυστρίας. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο πρώην Γενικός Διευθυντής της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας Ερωτόκριτος Χλωρακιώτης ανέφερε στη διερευνητική επιτροπή ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια δεν ήταν η αιτία για την κατάρρευση του Συνεργατισμού.

Η εβδομαδιαία «Οικονομική Καθημερινή», γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο «Κύματα εθελούσιας από τις τράπεζες» ότι οι τράπεζες μελετούν σχέδια εθελούσιας εξόδου τα οποία θα εφαρμοστούν μέσα στο 2019 με το πρώτο μεγάλο σχέδιο να αναμένεται στην Τράπεζα Κύπρου. Αλλού γράφει ότι ο πετρελαϊκός κλάδος της Ρωσίας είναι ο μεγάλος κερδισμένος από την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να επαναφέρει το εμπάργκο κατά της Τεχαράνης. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η χθεσινή απαγωγή των δύο 11χρονων μαθητών έδειξε τα κενά στην ασφάλεια των σχολείων.

ΚΥΠΕ – Γρηγόρης Σάββα
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία
26/09/2018

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: