Η Ελλάδα δίπλα στο Διεθνές Φεστιβάλ Ιστορικού Ντοκιμαντέρ στην Κύπρο, τόνισε ο Κρέτσος




«Το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης στέκεται αρωγός στο φιλόδοξο εγχείρημα της διοργάνωσης ενός Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαιολογικού, Εθνογραφικού και Ιστορικού Ντοκιμαντέρ στην Κύπρο, στο πλαίσιο μίας ολοκληρωμένης δράσης, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό, για τη στήριξη της οπτικοακουστικής βιομηχανίας», ανέφερε ο υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Λευτέρης Κρέτσος.

Σε χαιρετισμό του στο Φεστιβάλ, τον οποίο διάβασε η προϊσταμένη του Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας Λευκωσίας, Κατερίνα Λάμπρου, ο κ. Κρέτσος σημείωσε ότι «κύριος στόχος του υπουργείου, το επόμενο διάστημα, είναι η διαμόρφωση συνθηκών, που επιτρέπουν την ανάπτυξη και τη διεθνοποίηση του κλάδου οπτικοακουστικής παραγωγής, ώστε να γίνει δυνατή η παροχή των πιο ανταγωνιστικών διεθνώς εργαλείων και κινήτρων προς τους δημιουργούς και τη βιομηχανία». Σύμφωνα με τον ίδιο, η δράση του υπουργείου περιλαμβάνει από το νομοπαρασκευαστικό έργο για τη δημιουργία ενός ελκυστικού θεσμικού πλαισίου για την ενίσχυση της παραγωγής οπτικοακουστικών έργων στην Ελλάδα, μέχρι τη διασφάλιση μίας γρήγορης διαδικασίας υποβολής και εξέτασης αιτήσεων των παραγωγών από το Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας (ΕΚΟΜΕ), καθώς και τη συμμετοχή σε διεθνή και περιφερειακά φεστιβάλ, εκθέσεις, ενημερωτικές εκδηλώσεις και συναντήσεις.

Το Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο της «Ημερίδας για τον Κινηματογράφο», που θα πραγματοποιηθεί στο Θεατράκι του ΡΙΚ, θα παρουσιαστεί συνοπτικά το νομικό πλαίσιο για την υποστήριξη της οπτικοακουστικής βιομηχανίας στην Ελλάδα και την προσέλκυση κινηματογραφικών παραγωγών μέσω συγκεκριμένων κινήτρων, σύμφωνα με τον νόμο 4487/2017 και πρόσφατη τροπολογία (11/9/18), με την οποία, το όριο ενίσχυσης των επενδυτικών σχεδίων ανέρχεται στο 35% του συνόλου των επιλέξιμων δαπανών της παραγωγής. Η ενίσχυση αφορά τηλεοπτικές σειρές, κινηματογραφικές ταινίες μεγάλου μήκους, έργα δημιουργικής τεκμηρίωσης (ντοκιμαντέρ) και κινούμενα σχέδια (animation).

«Σταθερή πίστη της ηγεσίας και των στελεχών του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης είναι πως με την έμπρακτη υποστήριξη της παραγωγής οπτικοακουστικών έργων και των υπόλοιπων δημιουργικών βιομηχανιών δημιουργούνται, αφενός ισχυρά αναπτυξιακά εργαλεία προς όφελος της αγοράς εργασίας και της οικονομίας και αφετέρου εργαλεία ανάδειξης του πολιτισμικού πλούτου και της ταυτότητας της σύγχρονης Ελλάδας» τόνισε ο Έλληνας υφυπουργός. Επίσης, δήλωσε ότι «δεν γίνονται μεγαλόστομες, αόριστες εξαγγελίες, παρά ουσιαστική και επίπονη δουλειά σε πολλαπλά επίπεδα, για τη στήριξη της βιομηχανίας του θεάματος, του πολιτισμού και της εκπαίδευσης».

Ο κ. Κρέτσος εξέφρασε την ελπίδα για στενότερη συνεργασία με την Κύπρο, με στόχο η ελληνική γλώσσα και ο ελληνικός πολιτισμός να ταξιδέψουν σε όλον τον κόσμο, και από την Αθήνα, και από τη Λευκωσία, γενικότερα από όπου υπάρχουν Έλληνες.

Στο Φεστιβάλ, το οποίο θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου, περιλαμβάνονται προβολές ντοκιμαντέρ, διαλέξεις πάνω σε θέματα αρχαιολογίας, εθνογραφίας και κινηματογράφου, εκπαιδευτικά εργαστήρια για παιδιά δημοτικής και μέσης εκπαίδευσης, φωτογραφική έκθεση, ξεναγήσεις σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους και καλλιτεχνικό πρόγραμμα με τα μουσικά σχήματα ΜΟΥΣΙΚΟΙ ΣΥΝΟΔΟΙΠΟΡΟΙ και MONSIEUR DOUMANI. Θα προβληθούν 28 ντοκιμαντέρ από Κύπρο, Ελλάδα, Γαλλία, Αμερική Ηνωμένο Βασίλειο, Σερβία και Παλαιστίνη. Οι Κύπριοι σκηνοθέτες, Πασχάλης Παπαπέτρου, Γιώργος Κούμουρος, Νικόλας Ιορδάνου, Σύλβια Νικολαϊδου, Simge Cerkezoglu, Yeliz Shukri και Αναστασία Barnfather και οι σκηνοθέτες από την Ελλάδα, Ιωάννης Ξηρουχάκης, Δημήτρης Τράγκαλος και Ελένη Κωνσταντινίδου, θα είναι παρόντες στην προβoλή των ταινιών τους για να συνομιλήσουν με το κοινό.

Συγκεκριμένα, τα τρία ντοκιμαντέρ που συμμετέχουν στο Φεστιβάλ είναι τα ακόλουθα:

1. Το Μυστικό Ταξίδι του Αγίου Βαλεντίνου (Color 52′), Γιάννης Ξηρουχάκης, Ελλάδα (2016)

(Ποιος απόθεσε τα λείψανα του Αγίου Βαλεντίνου στη Λέσβο; Γιατί αυτή η υπόθεση αποσιωπήθηκε για περισσότερο από έναν αιώνα; Είναι αυθεντικά τα λείψανα; Στην ταινία παρακολουθούμε έναν αρχιεπίσκοπο, έναν ιστορικό και μία αρχαιολόγο να απαντούν στα ερωτήματα και βλέπουμε τις ανακαλύψεις τους σε μία ερειπωμένη εκκλησία, σε οικογενειακούς τάφους και σε ιδιωτικά αρχεία. Αναζητώντας τα ίχνη του Βαλεντίνου στη Μυτιλήνη, οι τρεις πρωταγωνιστές του ντοκιμαντέρ ζωντανεύουν τη χρυσή εποχή της κοσμοπολίτικης Λέσβου στις αρχές του 20ού αιώνα).

2. Η Σιωπή της Μικράς Ασίας, Ελένη Κωνσταντινίδου

(Το ντοκιμαντέρ παρακολουθεί και καταγράφει τις εθνολογικές, κοινωνιολογικές και πολιτισμικές μεταβολές της περιοχής στο πέρασμα του χρόνου. Διασχίζοντας την κλασική περίοδο και ταξιδεύοντας στην ανατολική πλευρά του Αιγαίου, περνάει διαμέσου της Ελληνιστικής περιόδου και μένει στο εκπληκτικό βιβλίο του Γάλλου ιστορικού Πολ Βέιν, που εξετάζει με σαφήνεια τη δυναμική παρουσία και συνέχεια του Ελληνισμού στο Ρωμαϊκό γίγνεσθαι. Το ντοκιμαντέρ στέκει με προσοχή στους λόγους της ανόδου αλλά και πτώσης της πιο λαμπρής Αυτοκρατορίας στον κόσμο, της Βυζαντινής, και ερμηνεύει, νομοτελειακά πλέον, την εξάπλωση των Οθωμανών προς τη Δύση. Εκεί, διασχίζει μία περίοδο τεσσάρων αιώνων υποταγής και εξισλαμισμού των εθνών της αυτοκρατορίας, για να εισέλθει στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και την έκρηξη των λαών για αυτονομία.

3. Πέντε καλά γλιάφια … τρία φράγκα, Δημήτρης Τράγγαλος

(Ένα βιβλίο και ένα παιδικό ημερολόγιο γίνονται αφορμή να αναπολήσει ο σκηνοθέτης όμορφες παιδικές στιγμές που έζησε στον αρχαιολογικό χώρο της Ελάτειας στην αρχή της δεκαετίας του ’60. Αρχίζει, λοιπόν, να γράφει μία αληθινή ιστορία, ξεκινώντας ένα μικρό οδοιπορικό με έναν από τους παλιούς φίλους του. Μαζί επισκέπτονται τα ίδια μέρη, φέρνοντας στη μνήμη τους τα παιχνίδια που έκαναν στο απέραντο λιβάδι, το ράλι Ακρόπολις που περνούσε από εκεί και τα σκουριασμένα νομίσματα που έβρισκαν για να τα ανταλλάξουν με μερικά «φράγκα»).

Ακόμη, στο πρόγραμμα ενημερωτικών διαλέξεων συμμετέχει ο διευθυντής της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης StoryDoc (Ελλάδα), Κώστας Σπυρόπουλος, ο οποίος θα παρουσιάσει τα αποτελέσματα μίας διεθνούς πολιτιστικής δράσης για το προσφυγικό, που υλοποιείται από το Διεθνές Ίδρυμα Ευρω-Μεσογειακής Συνεργασίας Anna Lindh Foundation μαζί με τη StoryDoc, σε συνεργασία με μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς.

Ο Δήμαρχος Αγλαντζιάς, Χαράλαμπος Πετρίδης, καλωσόρισε το κοινό στην τελετή έναρξης του Φεστιβάλ, εκφράζοντας την ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίησή του για τη διοργάνωση και το πλούσιο πρόγραμμή του. Όπως υπογράμμισε, πρόκειται για «ένα πολύ αξιόλογο και πρωτόγνωρο Φεστιβάλ για τα κυπριακά δεδομένα, που θα αποτελέσει έναν αγωγό προώθησης και διάδοσης της πολιτισμικής κληρονομιάς του τόπου, ενώ φιλοδοξεί ακόμη να εμπλουτίσει τον διάλογο γύρω από ζητήματα ιστορικού, αρχαιολογικού και ανθρωπολογικού ενδιαφέροντος».

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής, Σταύρος Παπαγεωργίου, εξέφρασε την ικανοποίησή του για ένα προσωπικό όραμα ετών που παίρνει σάρκα και οστά και επισήμανε πως «η διοργάνωση του Φεστιβάλ αποτελεί μία πολιτιστική δράση τής ΤΕΤΡΑΚΤΥΣ ΦΙΛΜΣ, σε συνεργασία με τον Δήμο Αγλαντζιάς, το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου και την Ερευνητική Μονάδα Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου».

20/09/2018 15:07
ΑΠΕ-ΜΠΕ του Α. Βικέτου
Λευκωσία, Κύπρος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: