Επιστροφή από το παρελθόν για έναν θρύλο των αιθέρων: Σε επισκευή για πτήση ελληνικό Spitfire




Ένας θρύλος της Πολεμικής Αεροπορίας που έγραψε με τις πτήσεις του χρυσές σελίδες δόξας, φαίνεται πως ετοιμάζεται να επιστρέψει «εν υπηρεσία» στις τάξεις της και να πετά με τα Ελληνικά χρώματα.

Πρόκειται για το αεροσκάφος Supermarine Spitfire MJ755 που πήρε μέρος σε αεροπορικές αποστολές στη Μέση Ανατολή, στην Ιταλία και στα Βαλκάνια.

Το Spitfire MJ 755 έχει τη δική του ιστορία καθώς είχε ενταχθεί το 1944 στην 43η Μοίρα της RAF και ως αποστολή είχε την από αέρος κάλυψη των αποβάσεων στα Νότια της Γαλλίας, μάλιστα είχε χρησιμοποιηθεί σε επιχειρήσεις κατά της Ιταλίας.

Τρία χρόνια αργότερα εντάχθηκε στο δυναμικό της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Οι πρώτες Ελληνικές πολεμικές Μοίρες διώξεως που πέταξαν με τα Spitfire ήταν η 335 & 336 από το μέτωπο της Μέσης Ανατολής. Επιχειρούσαν στην έρημο της Λιβύης κι από εκεί βρέθηκαν στη συνέχεια πάνω από τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και όχι μόνο που στέναζαν κάτω από τον γερμανικό ζυγό.

Το τέλος του Β’ Παγκοσμίου πολέμου, έφερε και τις ανάγκες για πλήρη αναδιοργάνωση της Βασιλικής τότε Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας. Τα Βρετανικά αποθέματα ήταν εκείνα που εξόπλισαν την μεταπολεμική αεροπορία και τις Μοίρες 335-336-337.

Το 1953 ήταν η τελευταία του αποστολή καθώς στη συνέχεια παρέμεινε προσγειωμένο αφού πάρθηκε η απόφαση για την απόσυρση από την ενεργό δράση.

Έως το 2020 το Spitfire MJ 755 ξανά στους ουρανούς

Το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας σε συνεργασία με το κοινωφελές Ίδρυμα «ΙΚΑΡΟΣ» προχώρησαν στη σύναψη κοινά συμφωνημένης σύμβασης, βάσει της οποίας παραχωρείται σε αυτό, το αεροσκάφος Supermarine Spitfire MJ755.

Σκοπός είναι η ανακατασκευή η επαναφορά του σε πτήσιμη κατάσταση, έτσι ώστε να συμμετάσχει σε αεροπορικές εκθέσεις ή και επιδείξεις ιστορικών αεροσκαφών.

Το αεροσκάφος θα φέρει τα χρώματα και το όνομα της Πολεμικής Αεροπορίας , ενώ τα έξοδα για την επίτευξη του σκοπού αυτού, καθώς και της συντήρησης – υποστήριξης και εκπαίδευσης προσωπικού της Πολεμικής Αεροπορίας, θα βαρύνουν αποκλειστικά το ίδρυμα.

Οι εργασίες ανακατασκευής του αεροσκάφους βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη στις εγκαταστάσεις της εταιρείας «The Spitfire Company Ltd», στο Biggin Hill της Μεγάλης Βρετανίας, όπου και μεταφέρθηκε τον Απρίλιο του 2018, μετά την υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης που πραγματοποιήθηκε από τον Αρχηγό του ΓΕΑ, Αντιπτέραρχο (Ι) Χρήστο Χριστοδούλου και τον νόμιμο εκπρόσωπο του ιδρύματος «ΙΚΑΡΟΣ», κ. Δημήτριο Κόλια.

Οι εργασίες αποκατάστασης του αεροσκάφους υπολογίζονται να ολοκληρωθούν στο τέλος του 2019 ή στις αρχές του 2020 το αργότερο.

“Ζωτικές οι σχέσεις με την Ελλάδα”, δηλώνει από τον Πρίνο ο υφυπουργός ενέργειας των ΗΠΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: