Εκλογές στην ώρα τους, επανέλαβε ο Τσίπρας: Τα “πυρά” κατά του Μητσοτάκη και ο Πινοσέτ




Όλες τις πτυχές της κυβερνητικής πολιτικής για το επόμενο διάστημα μέχρι και τις εκλογές ανέπτυξε με σαφήνει στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Ο κύριος Τσίπρας υπογραμμίζοντας πως έχει την πρόθεση για προσφυγή στις κάλπες με το τέλος της τετραετίας δεν παρέλειψε να επιτεθεί στον Κυριάκο Μητσοτάκη, λέγοντας πως έχει πρόγραμμα “Πινοσέτ” και θα ακυρώσει όλες τις κυβερνητικές ελαφρύνσεις που εξαγγέλθηκαν από το βήμα της ΔΕΘ.

  • Εκλογές στο τέλος της 4ετίας

Την στρατηγική του επιλογή να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές στο τέλος της 4ετίας διατηρώντας έτσι μέχρις εσχάτων την πολιτική σταθερότητα, επανέλαβε και χθες από την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

Όπως είπε η πολιτική σταθερότητα αποτελεί προϋπόθεση για να πάει καλύτερα η οικονομία, ενώ αναφερόμενος σε δημοσκοπήσεις που δείχνουν πεσμένα τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως οι ευρωεκλογές θα είναι μια πραγματική σφυγμομέτρηση.

Ο ίδιος εμφανίστηκε αισιόδοξος για την νίκη στις εκλογές του Οκτώβρη του 2019 και έθεσε ήδη το διακύβευμα των επερχόμενων εκλογών που θα είναι «εάν η χώρα θα προχωρήσει μπροστά ή θα γυρίσει πίσω».

Ωστόσο δεν θέλησε να αποκλείσει μια πρόωρη προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία λέγοντας ότι όλα εξαρτώνται από την πορεία των πραγμάτων τους επόμενους μήνες.

  • Έκλεισε το «μάτι» σε υποψήφιους

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει πρόσωπα που έχουν παράξει έργο ακόμα κι αν δεν πρόκειται για μέλη του κόμματος, αλλά για ανεξάρτητες υποψηφιότητες και έφερε ως παράδειγμα τους Περιφερειάρχες Κρήτης και Δυτικής Ελλάδας, αλλά και τον δήμαρχο της Θεσσαλονίκης.

Υπογράμμισε πάντως πως οι αποφάσεις για τους υποψηφίους των αυτοδιοικητικών εκλογών θα ληφθούν από την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.

  • Ο Μητσοτάκης και ο Πινοσέτ

Παρά το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός είπε πως υπάρχει τουλάχιστον ένας χρόνος μπροστά μας για τις εκλογές, κάποιες από τις απαντήσεις του είχαν έντονο χαρακτήρα σφοδρής πολιτικής αντιπαράθεσης.

Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη, λέγοντας πως έχει πρόγραμμα Πινοσέτ και τον κάλεσε να πει στον λαό πως θα καταργήσει τις παροχές που ανακοινώθηκαν το βράδυ του Σαββάτου από τον ίδιο.

«Εμείς σχεδιάζουμε το μέλλον της χώρας σε πλαίσια ασφάλειας, σταθερότητας, δημοσιονομικής σταθερότητας αλλά και κοινωνικής δικαιοσύνης, ο κ. Μητσοτάκης σχεδιάζει ένα μέλλον επιστροφής στις αιτίες που μας οδήγησαν στη χρεοκοπία και στα μνημόνια και στο ΔΝΤ με τις ακραίες, άδικες, αντικοινωνικές επιλογές», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας.

«Αυτή είναι και η μεγάλη διαφορά του σχεδίου της κυβέρνησης και του νεοφιλελεύθερου σχεδίου του κ. Μητσοτάκη, το οποίο φοβάμαι ότι είναι ένα σχέδιο που δεν μπορεί να εφαρμοστεί χωρίς την παρουσία του ΔΝΤ στη χώρα», είπε

  • Δική μας η πρωτοβουλία για λύση με τα Σκόπια

Ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε σίγουρος πως η συμφωνία των Πρεσπών θα περάσει από το ελληνικό κοινοβούλιο και απέρριψε την πρόταση Καμμένου για δημοψήφισμα καθώς όπως είπε δεν θα είχε προηγούμενο μια χώρα να προσφεύγει στον λαό της για να αποφασίσει πως θα ονομάζεται ένα άλλο κράτος.

«Εμείς δεν αλλάζουμε ούτε το Σύνταγμά μας ούτε το όνομα μας», επισήμανε, σημειώνοντας ότι «εμείς λοιπόν δεν έχουμε κανέναν λόγο να προβούμε σε μια τέτοια διαδικασία» και προσθέτοντας ότι όπως επικυρώνονται όλες οι διεθνείς συνθήκες από τη Βουλή, έτσι θα κυρώσει και αυτή.

Τόνισε δε πως η Ελλάδα είναι κυρίαρχη χώρα και δεν δέχθηκε την παραμικρή πίεση ως προς την εξεύρεση λύσης στο θέμα των Σκοπίων.

  • Στον καιρό τους οι απαιτήσεις του ΔΝΤ

Ο πρωθυπουργός εκτίμησε πως το 2020 η χώρα θα βρίσκεται πάνω από τον στόχο του 3,5% και δεν θα χρειαστούν περικοπές και μείωση του αφορολόγητου όπως ζητά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Επισήμανε ότι το 2020 είναι χρονιά μετά από εκλογές και σχολίασε σε αυτό το πλαίσιο ότι η μη εφαρμογή αυτού του μέτρου θα επιτευχθεί αν συνεχιστεί η σταθερή πορεία ανάκαμψης της οικονομίας με ένα σχέδιο δίκαιης ανάπτυξης.
Στον δρόμο των Πορτογάλων για αύξηση του κατώτατου

Με στόχο την αύξηση του κατώτατου μισθού η κυβέρνηση ξεκινά διάλογο με τους εμπλεκόμενους φορείς μεταξύ αυτών και ο ΣΕΒ, ενώ όπως είπε ο πρωθυπουργός, οι όποιες αποφάσεις θα βρίσκονται εντός του συμφωνηθέντος πλαισίου με τους εταίρους μας πριν την έξοδο από τα μνημόνια.

Σε σχέση με την μείωση της ανεργίας, δεν πανηγυρίζουμε για το 19%, όμως δεν μπορούμε να παραγνωρίσουμε ότι έχουμε σοβαρή αποκλιμάκωσή της, από το 27%, δήλωσε ο Αλ. Τσίπρας. Είπε ότι ο στόχος που έθεσε στη χθεσινή ομιλία του είναι μέσα σε μια πενταετία να φτάσουμε στο 10% την ανεργία και να έχουμε αξιοπρεπείς μισθούς και σεβασμό των εργασιακών δικαιωμάτων.

  • Θα πληρώσει το δημόσιο το χρέος του σε επιχειρήσεις και ιδιώτες

Τα ληξιπρόθεσμα του δημοσίου προς ιδιώτες μειώνονται με στόχο να εκπληρωθούν όλα, είπε ο Αλ. Τσίπρας. Επισήμανε και έναν κρίσιμο παράγοντα που αφορά τη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος: για πρώτη φορά μετά το 2013, για τρεις συνεχείς μήνες (Απρίλιος, Μάιος, Ιούνιος) έχουμε και μειώσεις ληξιπρόθεσμων ιδιωτών προς το δημόσιο και σημαντική μείωση των κόκκινων δανείων.

Σχολίασε συνεπώς ότι δεν καταλαβαίνει το επιχείρημα ότι η πιστοληπτική γραμμή στήριξης θα έδινε κάποια ωφέλεια στην ιδιωτική οικονομία. Αντιθέτως θα συνέχιζε τον φαύλο κύκλο που ζήσαμε τα προηγούμενα χρόνια, είπε.

ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΥΜΕ ΕΝΑ ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΜΕ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

Του Νίκου Ρούμπου, ΑΠΕ-ΜΠΕ – Θεσσαλονίκη, Greece

Είναι “απολύτως εφικτά” τα 11 μέτρα που εξήγγειλε χθες το βράδυ, από το βήμα της 83ης ΔΕΘ, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στη σημερινή Συνέντευξη Τύπου, και ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται για “παροχολογία”, όπως ισχυρίζεται η αντιπολίτευση, αλλά για τις ελάχιστες δυνατές και αναγκαίες ελαφρύνσεις και μέτρα κοινωνικής στήριξης για όσους υπέστησαν τη μεγαλύτερη ζημιά από τα μνημόνια.

Ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη, τον οποίο χαρακτήρισε “τζάμπα μάγκα” στο Μακεδονικό, τον κατηγόρησε ότι “κοροϊδεύει ψιλό γαζί” τους πολίτες σε αυτό το ζήτημα και του “πέταξε το γάντι”, προκαλώντας τον αν τολμά να βγει και να πει στο ΝΑΤΟ, την Ε.Ε. και τους άλλους συμμάχους ότι αν γίνει κυβέρνηση θα ακυρώσει τη Συμφωνία των Πρεσπών, αφού, όπως ισχυρίζεται, είναι τόσο κακή για την Ελλάδα.

“Ο κ. Μητσοτάκης είναι στη λογική του ΔΝΤ και του Πινοσέτ”, επισήμανε το πρωθυπουργός και τόνισε πως ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι “επικίνδυνος και επιζήμιος για τη χώρα επειδή κάνει πολιτική εκ του ασφαλούς”.

Δήλωσε πως η στρατηγική επιλογή του είναι να γίνουν οι εθνικές εκλογές τον Οκτώβριο του 2019 , εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα τις κερδίσει, επειδή τα κατάφερε εκεί που απέτυχαν τρεις προηγούμενες κυβερνήσεις και γιατί έχει σχέδιο και όραμα για τη χώρα και πρόγραμμα για την προστασία και στήριξη της κοινωνίας. “Η κυβέρνηση της Αριστεράς θα είναι αυτή που έβγαλε τη χώρα από την Ελλάδα και θα έχει κάνει όλη τη θητεία της μέχρι το τέλος της τετραετίας, παρατήρησε και τόνισε πως το δίλημμα των βουλευτικών εκλογών θα είναι “αν θα πάμε μπροστά ή θα γυρίσουμε πίσω”.

  • Να διεκδικήσει την εκλογή του ο κ. Μητσοτάκης λέγοντας ότι θα ακυρώσει όσα πέτυχε η κυβέρνηση

“Δεν εξήγγειλα και τον σοσιαλισμό, μόνο κάποια μέτρα απαραίτητα και απολύτως εφικτά”, τόνισε ο κ. Τσίπρας κι αφού σημείωσε πως “η έξοδος από τα μνημόνια δεν είναι ένα επικοινωνιακό εύρημα, αλλά μια πραγματικότητα”, δήλωσε πως μια σειρά μέτρων άμεσης εφαρμογής από την 1/1/2019 θα ψηφιστούν μέχρι το τέλος του 2018.

Το μόνο που θέλει προνομοθέτηση είναι το μέτρο για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, καθώς αφορά το 2020, που θα έχουν μεσολαβήσει οι εκλογές, και αφού σημείωσε ότι η κυβέρνηση του θα προχωρήσει, παρά την προειδοποίηση του κ. Μητσοτάκη να μην προνομοθετήσει, και προκάλεσε τον πρόεδρο της Ν.Δ λέγοντας: “Αν ο κ. Μητσοτάκης έχει πρόγραμμα Πινοσέτ-που έχει πρόγραμμα Πινοσέτ-μπορεί να πει στον ελληνικό ότι αυτές τις “παροχές”, που τις λέει, και όχι μέτρα ελάφρυνσης, θα τις ακυρώσει. Να βγει στον ελληνικό λαό και να διεκδικήσει την εκλογή του λέγοντας ότι θα ακυρώσει όλα όσα πέτυχε αυτή η κυβέρνηση με πολύ κόπο και με θυσίες του ελληνικού λαού”.

  • Μεγάλες πιθανότητες να μην περικοπούν οι συντάξεις

Σε ερώτηση για το θέμα των συντάξεων απάντησε πως με τα επιχειρήματα που έχει η ελληνική κυβέρνηση υπάρχουν εξαιρετικά μεγάλες πιθανότητες να πείσει την Ε.Ε να μην εφαρμοστεί το μέτρο της περικοπής από την 1/1/2019.

“Κάθε πράγμα στον καιρό του κι ο κολιός τον Αύγουστο”, απάντησε ο κ. Τσίπρας σε ερώτηση για το πότε θα διεκδικήσει η κυβέρνηση τη μη εφαρμογή του μέτρου της μείωσης του αφορολογήτου.

  • Σχέδιο Πινοσέτ έχει ο κ. Μητσοτάκης

Διαβεβαίωσε πως η μη εφαρμογή της μείωσης του αφορολογήτου θα επιτευχθεί αν συνεχίσει να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση. Ταυτόχρονα εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η Ν.Δ. δεν σχεδιάζει τη μη εφαρμογή του μέτρου, επειδή “στον πυρήνα του κ. Μητσοτάκη είναι η λογική του ΔΝΤ και του Πινοσέτ”.

Ζήτησε να δούμε τι συμβαίνει αυτές τις μέρες στην Αργεντινή, “όπου μια ακραία νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση όπως ο κ. Μητσοτάκης, επανέφερε το ΔΝΤ στη χώρα” και παρατήρησε: “Δεν θα γυρίσει πίσω στα μνημόνια και το ΔΝΤ η Ελλάδα, δεν θα ακολουθήσει το παράδειγμα της Αργεντινής”.

Σχετικά με το Ασφαλιστικό τόνισε πως το πολιτικό σχέδιο της κυβέρνησης και η θέση του κ. Μητσοτάκη διαφέρουν “όπως η μέρα με τη νύχτα”. “Θέλουν να κρυφτούν κι η χαρά δεν τους αφήνει. Η λογική του κουμπαρά για την οποία μίλησε ο βουλευτής της Ν.Δ. κ. Καραγκούνης είναι το σχέδιο Πινοσέτ”, σημείωσε και υπογράμμισε πως η οριζόντια μείωση των ασφαλιστικών στο 15% που υπόσχεται ο κ. Μητσοτάκης “θα μας γυρίσει πίσω στα ελλείμματα των ασφαλιστικών ταμείων”.

  • Με συναίνεση η αύξηση του κατώτατου μισθού

Για την αύξηση του κατώτατου μισθού ο πρωθυπουργός είπε ότι θα γίνει “σε κλίμα συναίνεσης”, θα ακολουθήσει η διαδικασία εξαντλητικού διαλόγου με όλους τους εταίρους και μετά η απόφαση της υπουργού Εργασίας.

Επικαλέστηκε το παράδειγμα της Πορτογαλίας, όπου συνέβη το ίδιο και δεν υπήρξε καμιά επίπτωση στην ανταγωνιστικότητα της οικονομίας από την αύξηση του κατώτατου μισθού.

Για τις αντιδράσεις από μερίδα της ηγεσίας του ΣΕΒ παρατήρησε πως αυτές είναι κυρίως ιδεολογικές και τόνισε με τους άλλους κοινωνικούς εταίρους (όπως ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος) η κυβέρνηση βρίσκεται σε συνεννόηση για το ζήτημα.

  • Ελαφρύνσεις και όχι παροχολογία

Σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ για τα περί “παροχολογίας” που προσάπτει στην κυβέρνηση η αντιπολίτευση ο κ. Τσίπρας απάντησε πως τα 11 μέτρα που εξήγγειλε από το βήμα των εγκαινίων της 83ης ΔΕΘ είναι ελαφρύνσεις και όχι παροχολογία.

“Με ενοχλεί ο όρος “παροχολογία” όταν ακούγεται από πολιτικές δυνάμεις που γονάτισαν την ελληνική οικονομία”, είπε και πρόσθεσε: “Εμείς πηγαίνουμε με σχέδιο. Σας είχα πει από πέρυσι, από εδώ στη ΔΕΘ, ότι το 2019 θα είχαμε δημοσιονομικό χώρο και κάποιοι δεν το πίστεψαν. Οι Κασσάνδρες διαψεύδονται προς το καλύτερο κάθε φορά. Δεν κάνουμε τίποτε άλλο από τις αναγκαίες ελαφρύνσεις”.

  • Δεν φταίνε τα μέτρα της κυβέρνησης για την άνοδο των επιτοκίων

Σε ερώτηση για το πότε θα βγει η Ελλάδα στις αγορές είπε ότι αυτό θα γίνει όταν βρεθεί η κατάλληλη στιγμή.

Παρατήρησε πως ευτυχώς υπάρχει το “δημοσιονομικό μαξιλάρι” για 2,5 χρόνια που επιτρέπει στην Ελλάδα να παρακολουθεί τις αναταράξεις στο εξωτερικό, διότι “αλλιώς σήμερα θα ήμασταν αναγκασμένοι να μπούμε σε κεκαλυμμένο μνημόνιο, όπως ήθελαν η Νέα Δημοκρατία και κάποιοι άλλοι που τάχθηκαν υπέρ της προληπτικής πιστωτικής γραμμής.

Επισήμανε ότι η άνοδος των επιτοκίων οφείλεται στις αναταράξεις στις αναδυόμενες αγορές και όχι στα μέτρα της κυβέρνησης και μίλησε για “ανέκδοτο”, λέγοντας χαρακτηριστικά. Βγήκαν κάποιοι, μεταξύ αυτών και ο κ. Μητσοτάκης, τις προηγούμενες μέρες και προσπάθησαν να αποδώσουν το “τσίμπημα” των επιτοκίων στο γεγονός ότι ο πρωθυπουργός θα ανέβαινε στην 83η ΔΕΘ για να δώσει “παροχές”. Αν ίσχυε αυτό, τότε, την Παρασκευή που υπήρξε πτώση κατά 50 μονάδες βάσεις τι σήμαινε αυτό, αναρωτήθηκε. Ότι άρεσαν οι “παροχές” στις αγορές και είπαν δώστε κι άλλες;

  • Μεγάλο ενδιαφέρον για ξένες επενδύσεις

Ο πρωθυπουργός είπε ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον να γίνουν επενδύσεις στην Ελλάδα από τις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Κίνα και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα επαναληφθεί το ρεκόρ του 2017.

Αρνήθηκε να δώσει οποιαδήποτε πληροφορία για τις συζητήσεις σχετικά με το ενδιαφέρον αμερικανικών εταιριών που συμμετέχουν στην 83η ΔΕΘ να επενδύσουν στην Ελλάδα, πριν να ολοκληρωθούν αυτές οι συζητήσεις.

  • “Τζάμπα μάγκας” ο κ. Μητσοτάκης στο Μακεδονικό

Ο πρωθυπουργός έστρεψα τα πυρά του εναντίον του κ. Μητσοτάκη, για τον οποίο είπε ότι άλλαξε θέση στο Μακεδονικό για να “κρατήσει τον. κ. Γεωργιάδη και να ψαρέψει στα θολά νερά του ακροατηρίου της ακροδεξιάς”.

Μίλησε για “παράδοξο”, καθώς, όπως είπε “ο κ. Μητσοτάκης διατυμπάνιζε ότι ήταν υπέρ της σύνθετης ονομασίας”.

Χαρακτήρισε τη μεταστροφή κατά της σύνθετης ονομασίας, με αφορμή την αντίθεση του στη Συμφωνία των Πρεσπών και για τον πρόεδρο της Ν.Δ είπε ότι έχει “ακραία τυχοδιωκτική στάση πολιτικού αμοραλισμού η οποία είναι επικίνδυνη όταν είναι για εθνικό θέμα”.

Τον κατηγόρησε ότι “κοροϊδεύει ψιλό γαζί” τους πολίτες στο Μακεδονικό, διότι, όπως είπε, στο εσωτερικό κάνει τον “τζάμπα μάγκα”, λέγοντας ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι επιζήμια και στο εξωτερικό, στην κ. Μέρκελ λέει ότι θα την καταψηφίσει μεν αλλά θα την εφαρμόσει αν γίνει κυβέρνηση.

“Ιδού η Ρόδος. Ας έρθει την άλλη εβδομάδα να πει ότι θα ακυρώσει τη Συμφωνία, αφού τη θεωρεί εθνικά επιζήμια. Αν τολμά ας πει στο ΝΑΤΟ, την Ε.Ε. και τους άλλους συμμάχους ότι θα την ακυρώσει αν γίνει κυβέρνηση”, τον προκάλεσε.

  • Η ρητορική των γειτόνων ξεπερνά ορισμένες φορές τα συμφωνηθέντα

Σε ερώτηση αν η ρητορική του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, ξεπερνάει όσα προβλέπει η Συμφωνία των Πρεσπών ο κ. Τσίπρας απάντησε πως “ορισμένες φορές η ρητορική των γειτόνων ξεπερνάει τα συμφωνηθέντα” και σημείωσε:”Οχι μόνο παρακολουθούμε τη ρητορική τους, αλλά τους επισημαίνουμε διαρκώς να μην υπερβαίνουν τα συμφωνηθέντα”. Παράλληλα αναγνώρισε ότι οι γείτονες έχουν τα άγχη τους λόγω του δημοψηφίσματος στο οποίο ευχήθηκε να κερδίσει ο φίλος του Ζόραν Ζάεφ.

Για τη Συμφωνία των Πρεσπών είπε ότι είναι μεγάλη επιτυχία του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, διασφαλίζει πλήρως την ιστορία της αρχαίας ελληνικής Μακεδονίας και ανοίγει δρόμο για τη Θεσσαλονίκη, τη Μακεδονία και τη Β. Ελλάδα να γίνουν η “ατμομηχανή της ανάπτυξης” στην ευρύτερη περιοχή και η Ελλάδα να ξαναγίνει ηγέτιδα δύναμη στα Βαλκάνια.

Παρατήρησε πως επί κυβέρνησης Σαμαρά δεν ζητούσαν ούτε τη γνώμη της Ελλάδας για τις εξελίξεις στα Βαλκάνια και η χώρα μας ήταν εκτός της “Διαδικασίας του Βερολίνου”. Τώρα Η Ελλάδα συμμετέχει στη “Διαδικασία του Βερολίνου” και θα γίνει μέλος και στην πρωτοβουλία “16+1” με την Κίνα.

Για το χθεσινό συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών είπε ότι ήταν μικρότερο από προηγούμενα.

Τάχθηκε υπέρ του δικαιώματος να διαδηλώνουν και να εκφράζουν ελεύθερα τη γνώμη τους και ζήτησε από όσους μια σεβαστή ευαισθησία να διαχωρίσουν τη θέση τους από κάποιες μικρές ομάδες ακραίων στοιχείων που αναδεικνύουν ρητορική μίσους και προκάλεσαν επεισόδια.

  • Δεν θα διακινδυνέψει την πολιτική σταθερότητα ο Π. Καμμένος

Σε ερώτηση για τον κ. Καμμένο και τη διαφωνία του με τη Συμφωνία των Πρεσπών ο κ. Τσίπρας είπε ότι είναι σεβαστή η διαφωνία και βασίζεται στη θέση αρχών που έχει ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ.

Δήλωσε πως ο κ. Καμμένος δεν θα διακινδυνέψει την πορεία ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας ούτε την πολιτική σταθερότητα στη χώρα.

  • Εξαιρετικός πρόεδρος της Δημοκρατίας ο κ. Παυλόπουλος

Σε ερώτηση αν μετά τη λήξη της θητείας του Προκόπη Παυλόπουλου θα τον προτείνει και πάλι για πρόεδρο της Δημοκρατίας ή θα προτείνει άλλο πρόσωπο ο κ. Τσίπρας απάντησε:

“Εχουμε ένα εξαιρετικό Πρόεδρο της Δημοκρατίας που κάνει πολύ καλά τη δουλειά του, τιμά τη χώρα στο εξωτερικό και το εσωτερικό και δεν καταλαβαίνω τον λόγο να ανοίξει αυτή η συζήτηση.

  • Η στοχευμένη προπαγάνδα είναι επωφελής γι αυτόν που τη δέχεται

Στην κατηγορία, που του απευθύνεται, ότι γνώριζε για τους νεκρούς στο Μάτι και σκοπίμως το απέκρυψε απάντησε λέγοντας: “Πως να τους κρύψεις τους νεκρούς; Αν είναι δυνατόν! Οι νεκροί ούτε κρύβονται, αλλά ούτε και εικάζονται. Όταν ξεπεράσεις ένα όριο στην κριτική οι πολίτες το αντιλαμβάνονται και η στοχευμένη προπαγάνδα είναι επωφελής γι αυτόν που τη δέχεται αντί να του κάνει ζημιά”.

Ζήτησε να σταματήσει η τυμβωρυχία και η προσπάθεια να προκύψει πολιτική υπεραξία από την πυρκαγιά στο Μάτι.

  • Επίσκεψη Τσίπρα στη Μόσχα

Ο πρωθυπουργός είπε ότι έχει πρόσκληση από τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν να επισκεφθεί τη Μόσχα και μέσω της διπλωματικής οδού θα οριστεί το ταξίδι του στη Ρωσία και η συνάντηση του με τον πρόεδρο Πούτιν.

Επισήμανε ότι υπήρξε μια “περιπέτεια” στις σχέσεις των δύο χωρών, η Ελλάδα έστειλε τα μηνύματα που έπρεπε να στείλει και τώρα πρέπει να γίνει αποκατάσταση της κανονικότητας.

  • Δεν ισχύουν όσα λέγονται σε σχέση με την Αλβανία

Ο πρωθυπουργός διέψευσε όσα λέγονται για τις διαπραγματεύσεις με την Αλβανία. Τόνισε ότι η διαπραγμάτευση γίνεται από τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών και δήλωσε πως δεν υπάρχουν υποχωρήσεις από τις εθνικές γραμμές.

Σχετικά με το Κόσοβο είπε ότι η Ελλάδα θα χαιρετίσει τυχόν επίτευξη συμφωνίας.

  • Μέτωπο κατά της ακροδεξιάς στην Ευρώπη

Ο Ελληνας πρωθυπουργός τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας ενός μετώπου ενάντια στην άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη, μίλησε για ακραία δεξιά και αντιευρωπαϊκή στροφή που τον ανησυχεί και κάλεσε την κ. Μέρκελ να μην υποχωρήσει, διότι θα διαπράξει μεγάλο λάθος, δηλώνοντας πως αν και ανήκουν σε διαφορετικούς πολιτικούς χώρους της είχε δώσει τα εύσημα για τη στάση της το προηγούμενο διάστημα.

  • Στήριξη υποψηφιοτήτων στις αυτοδιοικητικές εκλογές

Σε ερώτηση αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει υποψήφιους από άλλους πολιτικούς χώρους στις αυτοδιοικητικές εκλογές απέκλεισε τον Γιώργο Πατούλη μίλησε θετικά για τους περιφερειάρχες Σταύρο Αρναουτάκη (Κρήτη), Απόστολο Κατσιφάρα (Δυτική Ελλάδα), τους οποίους χαρακτήρισε “εξαιρετικά ικανούς” και παρέπεμψε στις αποφάσεις που θα πάρει η Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ.

  • Ισως λύση με ΕΛΒΟ στον ΟΑΣΘ

Σχετικά με τον ΟΑΣΘ είπε πως πρέπει να αυξηθεί ο στόλος των αστικών λεωφορείων στη Θεσσαλονίκη και ίσως βρεθεί λύση με την Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων (ΕΛΒΟ) που θα σημάνει και την επαναλειτουργία της.

  • Γήπεδο του ΠΑΟΚ – Όχι με όρους παράγκας το ελληνικό πρωτάθλημα

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση για την παραχώρηση χώρου που ανήκει στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, προκειμένου να κατασκευαστεί το γήπεδο του ΠΑΟΚ.

Εξέφρασε την ευχή για ένα ελληνικό πρωτάθλημα στο ποδόσφαιρο που θα γίνεται όπως σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και όχι με όρους παράγκας, υποκόσμου ή χουλιγκανισμού.

“Μακάρι να μπορούσαν όλες οι ανώνυμες εταιρίες στο ποδόσφαιρο να ενισχύσουν την προσπάθεια να εκσυγχρονίσουν τις υποδομές, μακάρι να πάμε σιγά σιγά και σε ένα ελληνικό πρωτάθλημα που θα γίνεται, όμως, με όρους όπως το βλέπουμε σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και όχι με όρους παράγκας, με όρους, εν πάση περιπτώσει, υποκόσμου ή με όρους χουλιγκανισμού που πολλές φορές το βλέπουμε στην Ελλάδα”, είπε ο κ.Τσίπρας.

  • Ανάπλαση της ΔΕΘ

Ο πρωθυπουργός ανέφερε πως θα προχωρήσει με συντονισμένα βήματα τις διαδικασίες για την ανάπλαση της ΔΕΘ προκειμένου να ολοκληρωθεί το 2026 που θα συμπληρώσει και τα 100 χρόνια ζωής.

Ο διεθνής Τύπος για τον Τσίπρα: Υποσχέθηκε κοινωνική πολιτική, υποσχέθηκε να τηρήσει συμφωνίες

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: