Έφτασε στο Σότσι ο Ερντογάν: Κρίσιμη η συνάντηση με τον Πούτιν εξαιτίας του Ιντλίμπ




Στο ρωσικό προεδρικό θέρετρο στο Σότσι έφτασε ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για να συναντηθεί με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν.

“Τα μάτια όλου του κόσμου είναι στραμμένα σήμερα στο Σότσι”, δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν πρίν από την έναρξη της συνάντησή του με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαδιμίρ Πούτιν κατά την οποία συζητούν κυρίως τις εξελίξεις στο Ίντλιμπ της Συρίας. Από την πλευρά του ο Ρώσος Πρόεδρος είπε ότι η σχέση των δύο χωρών αναπτύσσεται σε όλους τους τομείς. Μετά τη συνάντηση αναμένεται κοινή συνέντευξη τύπου.

Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι η ανταλλαγή απόψεων σε θέματα πολιτικής, στρατιωτικά, οικονομικά και άλλα θα ενισχύσει και τις δύο πλευρές, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η ανακοίνωση που θα βγει από το Σότσι θα δώσει μια πολύ διαφορετική ελπίδα στην περιοχή. “Η αλληλελεγγύη στα περιφερειακά ζητήματα δίνει ελπίδα στην περιοχή. Αυτή τη στιγμή πιστεύω ότι είναι στραμμένα στο Σότζι, όχι μόνο τα μάτια της περιοχής μας αλλά όλου του κόσμου”, ανέφερε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Από την πλευρά του ο Ρώσος Πρόεδρος είπε ότι έχουν πολλά ζητήματα να συζητήσουν και κάποια είναι πολύπλοκα. “Αυτά θα τα επαναθεωρήσουμε και θα αναζητήσουμε διεξόδους. Η σχέση μας εξελίσσεται θετικά, αυξάνεται με μεγάλους ρυθμούς η εμπορική μας σχέση. Και όσον αφορά την ασφάλεια της περιοχής, η σχέση μας αναπτύσσεται. Επιπλέον η σχέση μας αναπτύσσεται και στα διεθνή πολιτικά ζητήματα”, ανέφερε ο Βλαδιμίρ Πούτιν.

Τι χωρίζει τους δύο στο Ιντλίμπ

Σύμφωνα με τον ρωσικό στρατό, περίπου το 70% της επαρχίας ελέγχεται από τρομοκρατικές ομάδες, με κυριότερη αυτή που συνδέεται με την Αλ Κάϊντα, γνωστή ως Μέτωπο Αλ Νασρά. Οι τρομοκράτες όπως αναφέρει το RT διαθέτουν βαρύ οπλισμό και χιλιάδες άνδρες, στραμμένους προς το Ιντλίμπ, έτοιμουςε να προβούν σε επιδρομές.

Παρά των παρουσία εξτρεμιστών, το ΝΑΤΟ επιχειρεί να εμποδίσει την Ρωσία και την Συρία, από το να διεξάγουν αμυντικές επιχειρήσεις στον τελευταίο εναπομείναντα θύλακα, και ο Αμερικανός πρόεδρος, προειδοποίησε να μην γίνει επίθεση, καθώς θα επρόκειτο για “θανάσιμο ανθρωπιστικό λάθος”.

Η κρίση στο Ιντλίμπ φέρνει την Τουρκία σε μία περιοδικά άβολη θέση, καθώς στις πρόσφατες επαφές με την ηγέτιδα στο ΝΑΤΟ, Αμερική, διαπιστώθηκε μία κοινή διπλωματική πλεύση σε διάφορα θέματα, ενώ η Άγκυρα δεν επιθυμεί να χάσει την ισχυρή θέση που κατέχει στο Ιντλίμπ, κατά του Άσαντ.

Και προειδοποιεί, για επιδείνωση της κρίσης στην επαρχία, εάν τα εμπλεκόμενα μέρη δεν καταλήξουν σε συμφωνία.

Τον Τούρκο Πρόεδρο συνοδεύουν στο Σότσι πέντε Τούρκοι Υπουργοί: ο ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο Υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ, ο Υπουργός Θησαυροφυλακίου και Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ, ο Υπουργός Άμυνας Χολούσι Ακάρ και ο Υπουργός Εμπορίου Ρουχσάρ Πέκτζαν.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ,ΑΠΕ-ΜΠΕ, RT

Η Τουρκία στέλνει ενισχύσεις στο Ιντλίμπ: Επιχείρηση αποτροπής του ρωσικού σχεδίου

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: