Υψηλόβαθμοι τραπεζίτες φυλακίσθηκαν στο Βιετνάμ με την κατηγορία της κακοδιαχείρισης




Δικαστήριο στο Βιετνάμ επέβαλε μακρόχρονες ποινές φυλάκισης, την περασμένη εβδομάδα σε διάφορους πρώην τραπεζίτες που κατηγορήθηκαν για κακοδιαχείριση, σε μια προσπάθεια καταπολέμησης της διαφοράς στην κομουνιστική Κυβέρνηση της χώρας.

Στις αρχές της δεκαετίας του 2010, το τραπεζικό σύστημα του Βιετνάμ συγκλονίστηκε από μια σειρά από σκάνδαλα κακοδιαχείρισης και κακού δανεισμού και εξακολουθεί να μαστίζεται από μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Ο Pham Cong Danh, πρώην πρόεδρος της Construction Bank του Βιετνάμ, που ανήκε σε ιδιώτες μέχρι την εξαγορά της από την κεντρική τράπεζα της χώρας, καταδικάστηκε σε 20ετή ποινή φυλάκισης, ενώ ο πρώην διευθύνων σύμβουλος Phan Thanh Mai καταδικάστηκε σε 10 χρόνια, δήλωσε το υπουργείο Δημόσιας Ασφάλειας της χώρας.

Καταδικάστηκαν για “σκόπιμη παραβίαση κρατικών κανονισμών για την οικονομική διαχείριση, προκαλώντας σοβαρές συνέπειες” στο τέλος μιας δίκης διάρκειας δύο εβδομάδων από δικαστήριο στην πόλη Χο Τσι Μινχ, δήλωσε το υπουργείο στην επίσημη ιστοσελίδα του.

«Οι παραβιάσεις του Danh και των συνεργών του, προκάλεσαν ζημία 6.100 τρισεκατομμυρίων ντονγκ στην Construction Bank, αφήνοντας δυσμενείς επιπτώσεις στο τραπεζικό σύστημα», όπως γράφει η ηλεκτρονική εφημερίδα VnExpress που αναφέρεται στην δικαστική απόφαση. Η ζημιά αντιστοιχεί με 262 εκατομμύρια δολάρια.

Το δικαστήριο επίσης καταδίκασε τον Tram Be, πρώην αναπληρωτή πρόεδρο της Saigon Thuong Tin Commercial Joint Stock Bank, σε τέσσερα χρόνια φυλάκισης με τις ίδιες κατηγορίες, αναφέρει αστυνομική ανακοίνωση. Αναφέρεται επίσης ότι ποινές που κυμαίνονται από δύο χρόνια έως δέκα χρόνια αποφασίστηκαν για 43 άλλους συνεργούς του.

Ο 53χρονος Danh καταδικάστηκε επίσης σε 30 χρόνια φυλάκισης σε μια ξεχωριστή δίκη, κατηγορούμενος για παράνομη απόσυρση περισσότερων από 400 εκατομμυρίων δολαρίων από την τράπεζα.

Οι αρχές έχουν εν τω μεταξύ ενισχύσει τις προσπάθειες καταστολής των φαινομένων, κάτι που οδήγησε στη σύλληψη δεκάδων υψηλόβαθμων επιχειρηματιών και αξιωματούχων.

Τον περασμένο μήνα, ένας πρώην αναπληρωτής διοικητής της κεντρικής τράπεζας της χώρας φυλακίστηκε για τρία χρόνια, και έγινε ο ανώτατος τραπεζικός υπάλληλος που τέθηκε υπό δίκη.

Ο Dang Thanh Binh, 64 ετών, και τέσσερις συνεργάτες του κατηγορήθηκαν για “έλλειψη ευθύνης”, με αποτέλεσμα απώλειες στην Construction Bank του Βιετνάμ.

Περισσότερες Διεθνείς ειδήσεις εδώ

ΚΥΠΕ – Reuters – Βιετνάμ/ΧΑΝΟΙ 06/08/2018 20:30

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: