Το Δημόσιο χειριζόταν και την έξοδό του από την Συνεργατική, υποστήριξε ο Χριστοδούλου




Ο χειρισμός της εξόδου του κράτους από το Συνεργατισμό δεν ήταν αποκλειστικά στα χέρια της Επιτροπείας του Συνεργατισμού, αλλά τύγχανε χειρισμού απευθείας από τον μέτοχο, που ήταν η Κυβέρνηση, ανέφερε το υπό παραίτηση μέλος της Επιτροπείας Χαράλαμπος Χριστοδουλίδης, στην κατάθεσή του στην Ερευνητική Επιτροπή για τον Συνεργατισμό.

Ο κ. Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε στα πρακτικά δύο κατά τη γνώμη του ιδιαίτερα σημαντικών συνεδριάσεων του ΔΣ της Επιτροπείας του Συνεργατισμού, στις 31 – 10 -2015 και 20-11-2015. Στην πρώτη, είπε, έγινε αναφορά σε συνάντηση κλιμακίου της ΣΚΤ με τους επόπτες, που εξέφρασαν τις κύριες ανησυχίες τους, μεταξύ άλλων για το ιδιοκτησιακό καθεστώς, το υψηλό ποσοστό ΜΕΔ, τον κοινωνικό ρόλο του Συνεργατισμού που προκαλεί ανησυχίες για βούληση λήψης μέτρων κ.ά.

Στη δεύτερη συνεδρία, ανέφερε, σημειώθηκαν έξι ενέργειες που έπρεπε να γίνουν και αφορούσαν την ενοποίηση των ΣΠΙ σε ένα, τη μεταφορά προσωπικού και περιουσιακών στοιχείων, την οργανωτική δομή, την κεντροποίηση υπηρεσιών, τη μείωση αριθμού καταστημάτων και την πολιτική εξόδου του κράτους από το Συνεργατισμό. Το τελευταίο, είπε, όπως τους λέχθηκε από τον Πρόεδρο της Επιτροπείας, τύγχανε χειρισμού απευθείας από το ΥΠΟΙΚ υπό την ιδιότητά του ως μετόχου.

Ερωτηθείς αν τα πράγματα μπορούσαν να κινηθούν ταχύτερα προ της ιδιωτικοποίησης, είπε ότι έπρεπε ίσως τα πράγματα να εξελιχθούν γρηγορότερα σε σχέση με την απορρόφηση των 18 ΣΠΙ σε ένα. Πρόσθεσε ωστόσο ότι ήταν ευκολότερο να αναβαθμίσεις μια νέα πολιτική, αλλά ήταν πολύ δυσκολότερο να κλείσεις και να εξορθολογήσεις τα καταστήματα, που θα σήμαινε και μεταξύ άλλων πλεονασμούς. Ο ίδιος, όπως είπε, πίεζε να υπάρξουν πιο δραστικά μέτρα και πρόσθεσε ότι «δεν μπορούσαμε να τα έχουμε καλά με όλους». Είπε επίσης ότι τα πρώτα δύο χρόνια χάθηκε πολύτιμος χρόνος για να εφαρμοστεί το πρώτο σχέδιο εθελούσιας εξόδου, ενώ υπήρξε αντίσταση στις αλλαγές, αφού «κάποιοι θα έχαναν προνόμια».

Είπε, επίσης, ότι εντός της τράπεζας υπήρχαν τεράστιες αδυναμίες στην ανάλυση κινδύνου και αναλώθηκε χρόνος σε συνεντεύξεις από το ΔΣ για να βρεθούν τα κατάλληλα άτομα. Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι θα έπρεπε να φύγουν περισσότεροι, ώστε να υπάρχει η ευχέρεια να προσληφθούν κάποιοι άλλοι.

Παράλληλα ανέφερε ότι ο Συνεργατισμός ήταν συνέχεια στα ΜΜΕ και άρα γίνονταν κάποιου είδους πολιτικές και πολιτειακές παρεμβάσεις, είτε από τον Γενικό Ελεγκτή είτε από άλλους. Ο καθένας, ανέφερε, είχε άποψη και αρκετές έδιναν λανθασμένες εντυπώσεις, όταν δεν γίνονταν δηλώσεις από τους καθ’ ύλην αρμόδιους.

Πρόσθεσε επίσης ότι ο Γ. Ελεγκτής θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικός και να διαβάζει καλύτερα τα πρακτικά από τις συνεδριάσεις του ΔΣ.

Το πλάνο αναδιάρθρωσης μάς ωθούσε σε εκτελεστικό ρόλο

Αναφορικά με το θέμα της εταιρικής διακυβέρνησης, ανέφερε ότι το αρχικό σχέδιο αναδιάρθρωσης ωθούσε τα μέλη του ΔΣ να αναλαμβάνουν εκτελεστικό ρόλο. Όπως είπε, κατέβαιναν σε εκτελεστικό επίπεδο γιατί ήταν υποχρεωμένοι να κάνουν συνεντεύξεις για εκτελεστικά άτομα. Συμπλήρωσε ότι έπρεπε να προχωρήσει η μείωση από 93 στα 18 ΣΠΙ και ξαφνικά βρέθηκε η ΣΚΤ να είναι ο ιδιοκτήτης κατά 99% και ήταν επίσης ο τραπεζίτης και ο επόπτης, έχοντας δηλαδή έναν τριπλό ρόλο.

Το σύστημα, πρόσθεσε, είχε μπλοκαριστεί από μόνο του, οπότε χρειαζόταν χρόνος προσαρμογής για να κατανοήσουν αυτό το νέο οργανισμό, να δημιουργήσουν τη μονάδα Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων (ΜΕΔ) και να πωλήσουν τις μη τραπεζικές εργασίες του οργανισμού, να εισαγάγουν κοινές οδηγίες και διαδικασίες για τα 18 ΣΠΙ, πράγματα που υποχρεωτικά τους ανάγκαζαν να κατεβούν επίπεδο.

Υπήρχαν συγκεκριμένες δυνατότητες στη ΣΚΤ

Ερωτηθείς κατά πόσο όσοι συμβούλευαν τον Υπουργό Οικονομικών γύρω από το θέμα της ΣΚΤ δεν ήταν σε θέση να το κάνουν σωστά και συγκεκριμένα για τον προϊστάμενο της Μονάδας Διαχείρισης του Υπουργείου Οικονομικών, Διονύση Διονυσίου, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι δεν θεωρούσε αρνητική την παρουσία και τα λεχθέντα του κ. Διονυσίου στο Συμβούλιο. Αναφορικά με τη στρατηγική, είπε, αυτό είναι άλλο θέμα, ενώ συμπλήρωσε ότι δεν γνώριζε τι έλεγε ο κ. Διονυσίου στον Υπουργό.

Είπε επίσης ότι μπορεί να είναι πιο εύκολο να πεις κάτι παρά να το κάνεις, ενώ μίλησε για αδυναμίες του οργανισμού. Ο οργανισμός ανέφερε είχε συγκεκριμένες δυνατότητες και υπήρχαν τεράστια προβλήματα ικανοτήτων, αφού τα άτομα εκεί, όπως είπε, δεν μπορούσαν ίσως να τρέξουν αυτό το σχέδιο αναδιάρθρωσης στο βαθμό που νόμιζαν οι Ευρωπαίοι.

Ανέφερε ότι αυτό που κράτησε την ΣΚΤ ήταν η μεγάλη ρευστότητα που είχε. Παραδέχτηκε ότι το επιχειρηματικό μοντέλο έπασχε, αλλά αυτό είχαν κληρονομήσει. Όσον αφορά τα κεφάλαια είπε ότι ουδέποτε έπεσαν κάτω από τα εποπτικά όρια.

Τι φταίει για τα ΜΕΔ;

Αναφορικά με το πρόβλημα των ΜΕΔ, είπε ότι αυτό είναι ένα κράμα πολλών παραγόντων, όπως η στήριξη στην εξασφάλιση και όχι στην ικανότητα αποπληρωμής που υπήρχε πριν από το 2013. Έκανε, επίσης, λόγο για πάρα πολύ κακές πρακτικές και διαχείριση που υπήρχε πριν από το 2013 και σε κάποιους που ως εκ της θέσης του «νόμιζαν ότι μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν». Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι η συνεργατική ιδέα πέθανε, όταν χάθηκε η ηθική.

Ερωτηθείς κατά πόσο ο ίδιος συμφώνησε με την επιλογή της Altamira, είπε ότι αρχικά είχε διαφωνήσει με την παρουσίαση που τους έγινε από την Black Rock για το θέμα, αφού φαινόταν εκεί ότι η Altamira ξεχώριζε, ενώ δεν δίνονταν κάποιες άλλες επιλογές που ο ίδιος θεωρούσε ότι έπρεπε να δοθούν.

ΚΥΠΕ – Θάλεια Νεοφύτου
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία
30/08/2018 15:19

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: