“Προσπαθούσαμε να διορθώσουμε το χάος στη ΣΚΤ”, ισχυρίστηκε ο Γιώργος Κίττος




Η τράπεζα που παραλάβαμε δεν λειτουργούσε ως τράπεζα, ανέφερε στην Ερευνητική Επιτροπή για το Συνεργατισμό το νυν μέλος της Επιτροπείας Γιώργος Κίττος.

Όπως είπε ο κ. Κίττος, «προσπαθούσαμε να διορθώσουμε το χάος που βλέπαμε», ενώ σημείωσε ότι δεν υπήρχαν πολιτικές, υπήρχε ανειδίκευτο προσωπικό σε όλα τα επίπεδα και πίεση των εποπτών. Εξέφρασε την άποψη ότι στο τέλος κατάφεραν να κάνουν τη Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα (ΣΚΤ) να λειτουργεί ως τράπεζα και να είναι ανταγωνιστική.

Παράλληλα, ως Πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου της ΣΚΤ, είπε ότι είδε πάρα πολλά σε σχέση με τις ατασθαλίες που γίνονταν στα ΣΠΙ, όπως εκτιμητές να υπερεκτιμούν ακίνητα για παραχώρηση δανείων, παραχώρηση δανείου σε 90χρονη με περίοδο αποπληρωμής 40 χρόνια κ.ά.

«Όλα γινόντουσαν εκεί», πρόσθεσε, ενώ επιβεβαίωσε παρατήρηση της Επιτροπής ότι για δάνεια υπήρχαν υποθήκες που αφορούσαν ακόμα και εκκλησίες και κοιμητήρια.

Ο κ. Κίττος, απαντώντας σε ερωτήσεις, είπε ότι ο ίδιος ως μέλος της Επιτροπείας δεν είχε καμιά ενημέρωση ούτε γνώριζε για τη λίστα που δόθηκε στην Επιτροπή για το Συνεργατισμό για διαγραφέντα δάνεια που ενέκρινε ο Υπουργός Οικονομικών.

Είπε επίσης, ως μέλος της Επιτροπής Αμοιβών, ότι η Επιτροπή δεν έλαβε καμιά απόφαση για αμοιβή 25,000 ευρώ στον εκπρόσωπο του Υπουργείου Οικονομικών Διονύση Διονυσίου, για τη συμμετοχή του στις συνεδριάσεις της Επιτροπείας και ότι η απόφαση ενδεχομένως να λήφθηκε από αλλού, ίσως με διάταγμα του Υπουργού Οικονομικών.

Ο κ. Κιττος, που είναι μέλος της Επιτροπείας από τον Οκτώβριο του 2013, ανέφερε ότι για τον διορισμό του τον πρότειναν ο ΓΓ της ΣΠΕ Παραλιμνίου και ο δεύτερος εκτελεστικός. Ερωτηθείς κατά πόσο γνώριζε για τις ατασθαλίες στη ΣΠΕ Παραλιμνίου που αφορούσαν, μεταξύ άλλων, και τα δύο αυτά άτομα, είπε ότι επειδή ήταν στην Επιτροπή Ελέγχου έμαθε για αυτές τις ατασθαλίες, αλλά δεν γνώριζε πριν από το διορισμό του.

Ανέφερε επίσης ότι για πολλές ατασθαλίες που έβλεπαν ως Επιτροπή Ελέγχου λαμβάνονταν μέτρα. Εκεί που υπήρχαν πειθαρχικά παραπτώματα γινόταν πειθαρχική έρευνα και καταγγελλόταν η υπόθεση στην Αστυνομία, ενώ για αστικά παραπτώματα έδιναν οδηγίες στη Νομική Υπηρεσία για να κινηθούν αστικά, αλλά δεν ήταν αρμοδιότητά του να τους απολύσει. Ανέφερε επίσης ότι στην αρχή υπήρχαν προβλήματα για το ποιος κάνει την πειθαρχική διαδικασία, κάτι που επιλύθηκε με την ενοποίηση των ΣΠΙ. Ανέφερε επίσης ότι εκκρεμούν ακόμα 84 περιπτώσεις για συνθήκες δανεισμού που δεν εξετάστηκαν ακόμα.

Είπε επίσης ότι όσον αφορά τα πειθαρχικά παραπτώματα, σε μια συνεδρία η Επιτροπή Ελέγχου διαμαρτυρήθηκε για χαμηλή ποινή που επιβλήθηκε από την πειθαρχική Επιτροπή.

«Μετά που οργανώθηκε η τράπεζα δεν παρατηρήθηκαν σοβαρές ατασθαλίες, γίναμε εμπορική τράπεζα, καθαρίσαμε τη λάσπη αλλά δυστυχώς οι επόπτες μας οδήγησαν εκεί που μας οδήγησαν», συμπλήρωσε.

Αναφορικά με την παραίτηση του πρώην Γενικού Διευθυντή της ΣΚΤ Μάριου Κληρίδη, ο κ. Κίττος είπε ότι τους ανέφερε ότι έφευγε για καθαρά προσωπικούς λόγους. Προέβη επίσης στην εκτίμηση ότι πιθανώς να είχε υποψιαστεί τι θα επέβαλαν οι επόπτες και ότι θα υπήρχαν δυσκολίες. Σε σχέση με την παραίτηση του πρώην Προέδρου του ΔΣ Τάκη Ταουσίανη, δήλωσε ότι τους εξέπληξε η παραίτησή του και ότι είχαν άψογη συνεργασία. Πρόσθεσε ότι προσωπικά ανέμενε κάτι περισσότερο από τον κ. Ταουσιάνη όσον αφορά τα θέματα αποφάσεων. Ανέφερε ακόμα ότι ο κ. Ταουσιάνης είχε διαφωνίες σε διάφορα θέματα, μεταξύ των οποίων και το θέμα της Altamira.

Σωστή η στρατηγική για θέματα διασποράς μετοχών

Αναφορικά με το θέμα της διασποράς μετοχών της ΣΚΤ που είχε τεθεί ως όρος του μνημονίου, είπε ότι αν ο μέτοχος ήθελε να δώσει ένα ποσοστό δωρεάν στους πολίτες αυτό δεν ήταν θέμα της Επιτροπείας αλλά του μετόχου.

Ανέφερε παράλληλα ότι σε συνάντηση που είχαν με τον Υπουργό Οικονομικών τους είπε ότι εξέταζαν την επιλογή να εκδοθούν παράλληλα μετοχές με σκοπό να αντλήσει η τράπεζα κεφάλαια.

Εξέφρασε την άποψη ότι ήταν σωστή η στρατηγική που ακολούθησε η τράπεζα στο θέμα της εισαγωγής στο Χρηματιστήριο. Όπως είπε, κι ενώ υπήρχαν όλες οι εγκρίσεις και ήταν έτοιμοι για εισαγωγή, οι επόπτες τους ζήτησαν να βρουν στρατηγικό επενδυτή για ακόμα 300 εκ. ευρώ. Και αφού ανοίχθηκε αυτή η διαδικασία, είπε, οι επόπτες τους ενημέρωσαν ότι θα υπάρξει επιτόπιος έρευνα και σταμάτησε η διαδικασία.

«Πάντοτε ότι μας έλεγαν οι επόπτες το ακολουθούσαμε», πρόσθεσε.

Απαντώντας σε ερώτηση, είπε ότι το αναθεωρημένο μνημόνιο δεν ανέφερε ότι έπρεπε να βρουν στρατηγικό επενδυτή αλλά να γίνουν όλες οι ενέργειες ώστε το κράτος να μειώσει τη συμμετοχή του, είτε με πώληση μετοχών ή με έκδοση νέων μετοχών.

Οι αυστηρές παραδοχές ενέτειναν το πρόβλημα των ΜΕΔ

Ο κ. Κίττος ανέφερε ότι ο δείκτης των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων (ΜΕΔ) αυξανόταν ως αποτέλεσμα των αυστηρών παραδοχών και ορισμών που έβαζαν διαρκώς οι επόπτες. Είπε ακόμα ότι ο επιτόπιος έλεγχος που έγινε από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (ΕΕΜ) είχε πολύ αυστηρές παραδοχές, όπως ότι η αξία ενός δανείου σε καθυστέρηση για 7-8 χρόνια ήταν για αυτούς μηδενική, παρόλο που υπήρχε ακίνητο και υποθήκη.

Καταλήξαμε, είπε, να μας πιέζουν να αυξήσουμε τις προβλέψεις κατά 800 εκατ. ευρώ και έτσι υπήρξε η συγκεκριμένη κατάληξη στην ΣΤΚ. Όπως είπε, με τέτοιες αυστηρές παραδοχές δεν μπορούσε να δουλέψει ο Συνεργατισμός. Είπε επίσης ότι δεν ενημερώθηκαν εκ των προτέρων για τις παραδοχές που θα χρησιμοποιούντο στον επιτόπιο έλεγχο.

Ωστόσο δήλωσε ικανοποιημένος που τουλάχιστον προστατεύθηκαν οι καταθέσεις του κόσμου, βοηθήθηκε η Ελληνική Τράπεζα και γενικά ωφελήθηκε η οικονομία.

Πιστεύαμε ότι η συμφωνία με την Altamira ήταν καλή για την ΣΚΤ

Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Κίττος ανέφερε ότι όταν ήρθε η πρόταση για την Altamira, προσπαθούσαν να την διορθώσουν και να την αξιολογήσουν με τον οίκο Black Rock. Ο οίκος, είπε, τους παρουσίασε και άλλες εταιρείες αλλά τους ανέφερε ότι η Altamira ήταν η καλύτερη.

Πιστέψαμε, συνέχισε, ότι ήταν μια πολύ καλή περίπτωση για την τράπεζα με βάση την ενημέρωση που είχαν και από τους Εκτελεστικούς.

Μας απασχόλησε, πρόσθεσε, ότι δεν υπήρχαν προσφορές από άλλους οργανισμούς, αλλά είχαν και την εισήγηση της Black Rock υπέρ της Altamira.

Σημείωσε τέλος ότι η συμφωνία με την Altamira δεν ήταν κακή, αφού η εταιρεία είχε την τεχνογνωσία για να τους βοηθήσει και θα έπαιρνε το ποσό που συμφωνήθηκε μόνο αν επιτυγχάνονταν οι στόχοι που συμφωνήθηκαν για μείωση των ΜΕΔ.


ΚΥΠΕ – ΚΥΠΡΟΣ
Λευκωσία
31/08/2018 10:39

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: