Ποιες είναι οι προοπτικές για την Ελλάδα και την Κύπρο μετά τη ρήξη του Τραμπ με τον Ερντογάν




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Η αποκάλυψη της ιστοσελίδας μας, HELLAS JOURNAL ότι οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και της Κύπρου, Νίκος Κοτζιάς και Νίκος Χριστοδουλίδης, θα επισκεφθούν το Ισραήλ για υψηλού επιπέδου επαφές, αποκτά κρίσιμη σημασία ενόψει της διαφαινόμενης οριστικής ρήξης μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Τουρκίας.

Η αμερικανική υπερδύναμη βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο της εκπόνησης των εναλλακτικών της σχεδίων για τη γειτονιάς μας, στην περίπτωση που οι σχέσεις με την Τουρκία πάρουν την μορφή, που υπονοούν οι ενέργειες του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ. ‘Έντονα εκνευρισμένος και θυμωμένος με την τροπή που έχει λάβει η υπόθεση του πάστορα Άντριου Μπράνσον, ο Αμερικανός πλανητάρχης ετοιμάζεται για την τελική αναμέτρηση με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν. Νοιώθει προδομένος, διέρρευσαν οι συνεργάτες του…

Δεν χρειάζεται να είναι κανείς «μάγος» για να προβλέψει τη θύελλα που έρχεται για τη γειτονική χώρα, αφού το μήνυμα του κ. Τραμπ ήταν κατανοητό και από τα νήπια.

  • Οι Ηνωμένες Πολιτείες, τόνισε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, δεν πρόκειται να καθίσουν με τα χέρια σταυρωμένα (US not going to take it sitting down). Δεν έχουμε δει ακόμα το τέλος αυτής της ιστορίας, πρόσθεσε, αφήνοντας στον καθένα να καταλάβει ότι η κατάληξη, όποια και αν είναι, θα είναι άσχημη.

Αυτό που είναι σίγουρο, και δεν πρέπει να έχουμε καμία αμφιβολία, είναι ότι άλλοι θα κλάψουν και άλλοι θα γελάσουν. Και ο Ταγίπ Ερντογάν όσο αρνείται να συμμορφωθεί, θα είναι σε αυτούς που θα κλάψουν. Το μέγα πρόβλημα είναι ότι παρασύρει τη χώρα του και το λαό της Τουρκίας σε απίστευτες περιπέτειες.

Οι αναλυτές πιστεύουν ότι η πορεία της υπερδύναμης με τον Ερντογάν, είναι έντονα συγκρουσιακή. Και η χώρα που θα είναι απόλυτα κερδισμένη θα είναι το Ισραήλ. Η επιμονή του πρωθυπουργού Μπεντζαμιν Νετανιάχου για να τερματιστεί η πολιτική της ανοχής έναντι της Τουρκίας, επιβλήθηκε στο Λευκό Οίκο και ο ίδιος ο κ. Τραμπ ήταν αυτός που εκστόμισε τη μεγάλη αλήθεια: η Τουρκία, υπογράμμισε, είναι ένα πρόβλημα εδώ και πολύ καιρό για την Αμερική και τη Δύση.

  • Όλα τα προηγούμενα χρόνια, και ιδιαίτερα στην οκταετία του πρώην προέδρου, Μπάρακ Ομπάμα, οι Ηνωμένες Πολιτείες ανέχθηκαν και δέχθηκαν την αποκρουστική συμπεριφορά του κ. Ερντογάν, ο οποίος ενεργούσε εναντίον της Αμερικής και του ΝΑΤΟ, με αποτέλεσμα να φτάσει στο σημείο να μοιράζεται και μυστικά της συμμαχίας με τους εχθρούς της Δύσης. Το γνώριζε ο κ. Ομπάμα, όπως και οι υπουργοί του των Εξωτερικών: η Χίλαρι Κλίντον και ο Τζον Κέρι. Και όμως, παρά τις προσβολές, συγχωρούσαν τα πάντα στον Ερντογάν και στην Τουρκία και πολλές φορές τάχθηκαν ανοικτά εναντίον των συμφερόντων της Ελλάδας, της Κύπρου, της Αρμενίας, και αυτού του Ισραήλ ακόμα. Η συμπεριφορά της κυβέρνησης Ομπάμα ήταν παρεξηγήσιμη και καταδικαστέα. Θα έλεγα ότι φέρει ευθύνη μεγάλη ο πρώην πρόεδρος της Αμερικής για τον αλλοπρόσαλλο Ερντογάν, αφού μέχρι και να του πιάνει το μάγουλο του επέτρεπε. Εκείνο το περιστατικό στην Αττάλεια ήταν πολύ υποτιμητικό για τον Αμερικανό πλανητάρχη…

Ο κ. Νετανιάχου, λοιπόν, είναι ο μεγάλος νικητής αυτής της διαμάχης μεταξύ της Ουάσιγκτον και της Άγκυρας. Ακόμα και αν απελευθερωθεί ο Πάστορας και οι υπόλοιποι Αμερικανοί όμηροι από τον Ερντογάν, το Ισραήλ αναδείχθηκε ήδη στον ακρογωνιαίο λίθο της αμερικανικής πολιτικής στην περιοχή. Και αυτό είναι καλό για την Ελλάδα και την Κύπρο, που επιμένουν να διατηρούν εξαιρετικές σχέσεις με το Εβραϊκό Κράτος.

Η επίσκεψη των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας και της Κύπρου στο Ισραήλ πραγματοποιείται την κατάλληλη στιγμή. Ξέρω ότι ενοχλούνται πολλοί «σύντροφοι», αλλά πιστεύω ότι η Αθήνα και η Λευκωσία πρέπει να αδράξουν την ευκαιρία που τους δίνετε. Ο κ. Κοτζιάς και ο κ. Χριστοδουλίδης, όπως και οι προκάτοχοί τους ξόδεψαν πολλή ενέργεια και σκέψη για να φέρουν τα πράγματα σε ένα καλό σημείο με το Ισραήλ. Λοιδορήθηκαν γι’ αυτό αλλά στο τέλος μετρά το αποτέλεσμα. Δεν θα χάσουν η Ελλάδα και η Κύπρος.

  • Μία χώρα για να αντέξει χρειάζεται ισχυρές και πραγματικές συμμαχίες. Και μέχρι τώρα η Ελλάδα και η Κύπρος ήταν θύματα της μέχρι αηδίας υποστήριξης της Τουρκίας από την Αμερική, αλλά και της απαράδεκτης στάσης των Ευρωπαίων, που εκμεταλλευόμενοι τη διαφθορά των Ελλήνων πολιτικών τιμώρησαν σκληρά την Ελλάδα και το λαό της, για οκτώ χρόνια.

Ακόμα και τώρα, που ο Ερντογάν τους φτύνει, υπάρχουν αμετανόητοι αξιωματούχοι στην Ουάσιγκτον, το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες, που πιστεύουν ότι πρέπει να μοιράσουμε το Αιγαίο και την Κύπρο με τους Τούρκους. Τόσο ανόητοι είναι… Ούτε τα συμφέροντα των χωρών τους δεν υπηρετούν. Έχουν φανταστεί τι θα συμβεί για την Ευρώπη αν ο Ερντογάν θέσει υπό τον έλεγχο του το Αιγαίο και την Κύπρο;

Με βάση τα λεχθέντα του κ. Τραμπ τις επόμενες ολίγες ημέρες η Αμερική θα ανακοινώσει τις νέες κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας. Εάν επιβληθούν οι νέες κυρώσεις, δεν θα υπάρχει πισωγύρισμα και αυτό ας το έχουν υπόψη τους στην Ελλάδα και την Κύπρο. Όταν θυμώνει το θηρίο της υπερδύναμης γίνεται έντονα εκδικητικό…

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Η πιθανότητα να καταρρεύσει η Τουρκία είναι μεγάλη. Σε αυτή την περίπτωση η Ελλάδα, που μπορεί να δεχθεί «στρατιά» προσφύγων και μεταναστών, δεν πρέπει να συνεχίσει τόσο διχασμένη. Ο πολιτικός κόσμος, που μας έχει απογοητεύσει, πρέπει να αφήσει κατά μέρος την μικροπολιτική. Δεν νομίζουν ο πρωθυπουργός και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι πρέπει να βάλουν τα σπαθιά στις θήκες; Έχουν κάποιο σχέδιο να αντιμετωπίσουν μία δυσάρεστη κατάσταση στο Αιγαίο;

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης απαγορεύεται δια νόμου η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

Η σύγκρουση Τραμπ και Ερντογάν δυνατότητα ανατροπής σε Κυπριακό και Ελληνοτουρκικά

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: