Ο Τραμπ θα παλέψει μέχρι τέλους για τον πάστορα Μπράνσον: Ποια είναι τα κίνητρα του Πλανητάρχη;




ΤΗΣ ΞΕΝΙΑΣ ΤΟΥΡΚΗ

Είναι πρωτάκουστο, όμως πέρα για πέρα αληθινό. Μια χώρα του ΝΑΤΟ επέβαλε κυρώσεις σε μια στενή σύμμαχό της και την κατηγορεί ανοικτά. Τα τελευταία χρόνια η αντιπαλότητα των ΗΠΑ με την Τουρκία έχει αυξηθεί κατακόρυφα. Τώρα όμως οι σχέσεις των δύο χωρών βρίσκονται σε οριακό σημείο και η ένταση μεταξύ τους δεν πρόκειται να καταλαγιάσει τόσο εύκολα.

Η προχθεσινή κίνηση της Ουάσινγκτον να επιβάλει κυρώσεις σε βάρος των υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών, Αμντουλχαμίντ Γκιουλ και Σουλεϊμάν Σοϊλού, για την υπόθεση κράτησης από τις τουρκικές Αρχές του Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον, είναι ενδεχομένως η σταγόνα που θα ξεχειλίσει το ποτήρι. Η Άγκυρα απείλησε με αντίποινα και είναι θέμα ωρών το πότε θα ανακοινώσει τα δικά της μέτρα.

Οι σχέσεις της Τουρκίας και των ΗΠΑ, που διαθέτουν τους δύο μεγαλύτερους στρατούς του NATO, έχουν επιδεινωθεί εξαιτίας των διαφωνιών τους όσον αφορά τον πόλεμο στη Συρία, της βοήθειας που παρείχαν οι Αμερικανοί προς τους Κούρδους, της υπόθεσης του ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, του οποίου ζητεί επίμονα την έκδοση η Άγκυρα, αλλά και των στενών δεσμών που διατηρεί η Άγκυρα με τη Μόσχα και την Τεχεράνη.

Η συνέχεια θα είναι άκρως ενδιαφέρουσα και οι σχέσεις των δύο χωρών θα δοκιμαστούν ακόμη περισσότερο. Η Ουάσινγκτον δεν πρόκειται να εγκαταλείψει τον Άντριου Μπράνσον. Ο Ντόναλντ Τραμπ γνωρίζει πως κάτι τέτοιο θα δυσαρεστούσε μεγάλο μέρος της εκλογικής του βάσης που αποτελείται από τη θρησκευτική, συντηρητική Δεξιά, η οποία τον στηρίζει παρόλα τα σκάνδαλα εις βάρος του.

  • Οι Ευαγγελιστές δεν εγκατέλειψαν τον Αμερικανό Πρόεδρο και για αυτό τώρα αυτός δεν πρόκειται να αφήσει τον Άντριου Μπράνσον αβοήθητο στην Τουρκία.

Το μεγάλο ερώτημα είναι πώς θα αντιδράσει ο Τούρκος Πρόεδρος, ο οποίος δεν έχει κρύψει τα έντονα αντιαμερικανικά αισθήματα που τρέφει για τις ΗΠΑ και την ηγεσία της. Ο Ταγίπ Ερντογάν ξέρει πως με τις ενέργειές του προκαλεί και πως μπορεί να φέρει οριστική ρήξη στις σχέσεις με τις ΗΠΑ. Φαίνεται, όμως, πως είναι διατεθειμένος να ρισκάρει και πως δεν τον νοιάζει αν τα τινάξει όλα στον αέρα.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός. Το κείμενο δημοσιεύθηκε στον Φιλελεύθερο

Ποιό είναι το επόμενο βήμα του Ντ. Τραμπ στον “πόλεμο” με την Τουρκία και τον Ερντογάν;

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: