Ο Νεοφύτου ζητά από κυβέρνηση και εκπαιδευτικούς να επιστρέψουν στον διάλογο




Έκκληση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στις συνδικαλιστικές οργανώσεις των εκπαιδευτικών, για επαναφορά της πρότασης της 23ης Αυγούστου από πλευράς Κυβέρνησης και αναστολής όλων των μέτρων από πλευράς εκπαιδευτικών ώστε να δοθεί χρόνος για διάλογο μέχρι το τέλος του έτους, απηύθυνε σήμερα ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου.

Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη, ο κ. Νεοφύτου είπε πως μέσα σε αυτό το διάστημα δίδεται χρόνος για τον διάλογο που όλοι θέλουν αλλά και για απτά, πραγματιστικά και ουσιαστικά μέτρα για αναβάθμιση του δημόσιου σχολείου. Εξέφρασε επίσης την πεποίθηση πως μέσα σε αυτό το διάστημα θα βρεθούν οι λύσεις και αν δεν βρεθούν υπάρχει χρόνος μετά τους τρεις μήνες για απεργίες και μέτρα.

Στην αρχική του τοποθέτηση, ο κ. Νεοφύτου είπε πως σέβεται τον δημόσιο διάλογο και ο ίδιος, όπως και η Κυβέρνηση είναι υπέρ του δημόσιου σχολείου. Ανέφερε πως και ο ίδιος είναι απόφοιτος δημόσιου δημοτικού και δημόσιου σχολείου μέσης εκπαίδευσης και αν δεν ήταν η δημόσια υπηρεσία και η δημόσια παιδεία δεν θα ήταν αυτό που είναι σήμερα. Αναφέρθηκε ονομαστικά στους δασκάλους και στους καθηγητές του λέγοντας πως για τον ίδιο αποτελούν πρότυπα.

Αναφερόμενος στην πορεία των εκπαιδευτικών, ο κ. Νεοφύτου είπε πως ήταν μια έκφραση δημοκρατίας χωρίς έκτροπα. «Παρακολούθησα και τις τοποθετήσεις των ηγετών των συνδικαλιστικών οργανώσεων. Δεν διαφώνησα σε ο,τιδήποτε γιατί το κεντρικό τους μήνυμα ήταν η αναβάθμιση του δημόσιου σχολείου διαμέσου του διαλόγου», είπε.

Ο κ. Νεοφύτου, αναφερόμενος στον διάλογο που έχει γίνει, έδωσε συγχαρητήρια στον Πρόεδρο Αναστασιάδη, διερωτώμενος ποιος άλλος αρχηγός κράτους σε οποιαδήποτε χώρα του κόσμου για ένα επιμέρους ζήτημα συναντάται δύο φορές με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις. Διερωτήθηκε επίσης τι εννοούν όταν αναφέρονται σε έλλειψη διαλόγου, όταν ο διάλογος αυτός μεταφέρθηκε στο ανώτατο πολιτειακό επίπεδο δύο φορές.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μπήκε στο διάλογο γιατί ένιωθε την ανάγκη να στείλει το ξεκάθαρο μήνυμα ότι νοιάζεται την παιδεία του τόπου και το δημόσιο σχολείο. Επίσης, επικαλέστηκε τη δήλωση του Προέδρου της ΟΕΛΜΕΚ ότι αρκετές από τις προτάσεις της 23ης Αυγούστου ήταν εισηγήσεις των συνδικαλιστικών οργανώσεων.

Αναφερόμενος εκ νέου στο θέμα του δημόσιου σχολείου, ο κ. Νεοφύτου τόνισε πως όλα τα επιτεύγματα ανά τον κόσμο δεν προέρχονται από μαθητές που έχουν το προνόμιο να επιλέγουν τα καλύτερα πανεπιστήμια και τα καλύτερα σχολεία αλλά βγαίνουν από τα δημόσια σχολεία. Από την άλλη, είπε, χρειάζεται να αναβαθμίσουμε την παιδεία του τόπου και η καλύτερη επένδυση είναι η μεταρρύθμιση στην παιδεία. Πρόσθεσε πως οι κρίσεις είναι μεγάλες ευκαιρίες και είναι μέσα από αυτές που βρίσκουμε λύσεις.

Ανέφερε πως η πρόταση του Προέδρου της 23ης Αυγούστου είναι πολύ βελτιωμένη σε σχέση με την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου στις 4 Ιουλίου. Μετά όμως την απόρριψη της πρότασης από τους συνδικαλιστές, ο Πρόεδρος και η Κυβέρνηση την απέσυραν από το τραπέζι και εφάρμοσαν τις αποφάσεις του Υπουργικού.

Ο κ. Νεοφύτου έκανε έκκληση αρχικά προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την Κυβέρνηση. «Την πρόταση της 23ης Αυγούστου, είναι παράκληση ως δείγμα επιπρόσθετης θέλησης να βρούμε λύση να επανέλθει στο τραπέζι. Αυτό που θα εφαρμοστεί να μην είναι τα μέτρα της 4ης Ιουλίου αλλά η σαφέστατα βελτιωμένη πρόταση της 4ης Ιουλίου, και αυτή να έχει ισχύ μόνον μέχρι το τέλος του χρόνου», είπε.

Την ίδια ώρα, συνέχισε, να ξεκινήσει από σήμερα εντατικός διάλογος για τα θέματα που έχουν συμφωνηθεί με τον Πρόεδρο ότι πρέπει να τύχουν σημαντικής συζήτησης για να βρούμε λύσεις, όπως τον εξορθολογισμό του συστήματος απαλλαγών, το σχέδιο αξιολόγησης εκπαιδευτικών και μαθητών, την ασφάλεια και την υγεία στα σχολεία, τις επιμορφώσεις των εκπαιδευτικών για βελτίωση μαθησιακών αποτελεσμάτων, τα Ταμεία Προνοίας των νεοεισερχομένων εκπαιδευτικών, και όλα όσα συμφωνήθηκαν στη σύσκεψη.

Παράλληλα, κάλεσε τις εκπαιδευτικές οργανώσεις, να αναστείλουν τις οποιεσδήποτε σκέψεις για οποιαδήποτε μέτρα μέχρι το τέλος του χρόνου. «Παρά πόδας όλοι τα ξίφη, για 2,5 με 3 μήνες μέχρι το τέλος του χρόνου. Εγώ είμαι αισιόδοξος, μην πω είμαι βέβαιος ότι θα βρούμε λύσεις και στην περίπτωση που δεν θα βρούμε χρόνο έχουν και για απεργίες και για μέτρα για εβδομάδες και μήνες», είπε.

Ο κ. Νεοφύτου σημείωσε πως ο τόπος μας πέρασε πολλά και βρήκε λύσεις σε πολλά πιο δύσκολα ζητήματα για να μην βρει λύση στο συγκεκριμένο μέσα σε ένα διάστημα 3 μηνών.

Κληθείς να σχολιάσει τη θέση ότι ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κατηγόρησε κατά κάποιο τρόπο ότι οι εκπαιδευτικοί παρακινήθηκαν από συγκεκριμένο κόμμα, ο κ. Νεοφύτου είπε πως δεν πρέπει να επαναφέρουμε ένταση την ώρα που γίνεται μια προσπάθεια εκτόνωσης της κρίσης.

Είπε, ωστόσο, πως δεν μπορεί το ΑΚΕΛ να μιλά για έλλειψη διαλόγου, αν προηγήθηκε οποιοσδήποτε διάλογος όταν στις 7 Νοεμβρίου 2012 που υπογράφηκε το Μνημόνιο από την Κυβέρνηση του ΑΚΕΛ, προστέθηκε καθολικά και στις 14 χιλιάδες των εκπαιδευτικών ακόμα μια ώρα επιπρόσθετου χρόνου.

ΚΥΠΕ – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία
29/08/2018 15:00

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: