“Αισιοδοξία αλλά όχι εφησυχασμός”, είπε ο Αλέξης Τσίπρας: Δίνουμε εξετάσεις στον λαό μας




“Ο λαός έχει προσδοκίες να εργαστούμε με σχέδιο για να μην γυρίσει η χώρα πίσω”, είπε ο πρωθυπουργός κατά την εναρκτήρια εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο.

Καλούμαστε να σχεδιάσουμε και υλοποιήσουμε μια ελπιδοφόρα προοπτική για την Ελλάδα, υπογράμμισε ο ίδιος και πρόσθεσε πως έκλεισε ο κύκλος των περικοπών και μπορεί να ανοίξει αυτός των ελαφρύνσεων αλλά με σεβασμό στο δημοσιονομικό “μονοπάτι” που έχουμε συμφωνήσει με τους δανειστές μας για να μπορούμε να αποπληρώνουμε το χρέος μας.

“Θέτουμε σε πρώτη προτεραιότητα την αύξηση του κατώτατου μισθού”, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι πρέπει να καταπολεμηθεί η “μαύρη εργασία”. “Οφείλουμε να κατανοήσουμε για την ανάκτηση της εργασίας στη χώρα είναι η δημιουργία ενός φιλοεπενδυτικού περιβάλλοντος και η καταπολέμηση των εστιών διαφθοράς. Ο δρόμος των μεταρρυθμίσεων τώρα πρέπει να βαθύνει και να αποδείξουμε πως έχουν την πολιτική βούληση να φτιάξουμε ένα κράτος σύγχρονο και ανταποδοτικό, όπως για παράδειγμα η ψηφιοποίηση της δημόσιας διοίκησης, το κτηματολόγιο, η επιτάχυνση της απονομής Δικαιοσύνης”.

“Αν αυτές οι μεταρρυθμίσεις είχαν γίνει νωρίτερα ίσως είχαμε γλυτώσει τα μνημόνια”, είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε πως μόνο αυτή η κυβέρνηση μπορεί να τις υλοποιήσει επειδή δεν έχει σχέσεις διαπλοκής. “Εκεί θα κριθεί η δυνατότητα της χώρας να προσελκύσει επενδύσεις και να δημιουργήσει κλίμα ασφάλειας στους επενδυτές”, υπογράμμισε.

“Η ανάκτηση της εργασίας δεν αφορά μόνο τους μισθωτούς, αλλά και τους ελεύθερους επαγγελματίες”, τόνισε ο πρωθυπουργός λέγοντας πως πρέπει να αξιοποιηθούν όλα τα ευρωπαϊκά προγράμματα και να κατανεμηθούν οι πόροι με διαφάνεια και με δικαιοσύνη.

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως το κοινωνικό πρόσημο της κυβέρνησης θα κριθεί στον τομέα της κοινωνικής ασφάλισης και την Παιδεία.

“Τα πεδία και τα καθήκοντα της κυβερνητικής πολιτικής είναι ανεξάντλητα”, είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε πως στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής η Ελλάδα θα συνεχίσει τις προσπάθειες ώστε να αποδεικνύει ότι αποτελεί πυλώνα σταθερότητας.

Ο ίδιος προανήγγειλε πως θα προχωρήσει η διαδικασία της Συνταγματικής Αναθεώρησης και πρόσθεσε πως με βάση των αποτελεσμάτων της κυβερνητικής πολιτικής θα κριθούν όλοι. Επιτέθηκε κατά της αντιπολίτευσης λέγοντας πως επένδυσε στην καταστροφολογία την ώρα που η Ελλάδα αποτελεί πλέον “καλή είδηση” και υπογράμμισε πως η χώρα “βρίσκεται σε καλό δρόμο”.

“Καταφέραμε να περάσουμε τον κάβο πριν χαλάσει ο καιρός στα ανοιχτά”, είπε ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε πως η χώρα “έχει δημοσιονομικό μαξιλάρι και όπλο της την πολιτική σταθερότητα” προχωρά με αυτοπεποίθηση στο μέλλον.

“Είναι όντως ώρα για αισιοδοξία αλλά όχι για εφησυχασμό”, είπε προς τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου και πρόσθεσε: “Δεν υπάρχει αυτόματος πιλότος παρά μόνο σκληρή δουλειά. Θέλω να σας υπενθυμίσω ότι η υπουργική θέση δεν είναι αξίωμα και προνόμιο, αλλά ευθύνη. Δεν μας χρωστάει ο λαός αλλά εμείς του χρωστάμε και δεν πρέπει να το ξεχνάμε ποτέ. Δίνουμε καθημερινά εξετάσεις υπευθυνότητας και ηθικής. Αλαζονικές συμπεριφορές, κλειστές πόρτες, προσωπικές στρατηγικές είναι χαρακτηριστικά που δεν έχουν θέση στη δική μας κυβέρνηση”.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: