Ο Καβάφης και η Ιθάκη δίχασαν την αντιπολίτευση και την κυβέρνηση: Σήμερα το διάγγελμα Τσίπρα




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL

Η Ελλάδα, απόλυτα διχασμένη με ένα ταλαιπωρημένο και εξουθενωμένο λαό, εξήλθε χθες και τυπικά από τα μνημόνια, αλλά οι προκλήσεις είναι μεγάλες, και είναι μπροστά της. Είναι απαλλαγμένη από τα μνημόνια, αλλά εισέρχεται στη μεταμνημονιακή περίοδο, όπως όλες οι χώρες που έχουν προγράμματα.

Έτσι, οι ζωές των ανθρώπων δεν θα αλλάξουν από τη μία μέρα στην άλλη. Χρειάζεται χρόνος, αλλά και ενότητα, που απουσιάζει εντελώς. Οι πολίτες είναι χωρισμένοι σε δύο στρατόπεδα, στους υπέρ και στους εναντίον της ελληνικής κυβέρνησης. Ο λαός είναι διχασμένος σε μία στιγμή που η Ελλάδα χρειάζεται όλους για να περάσει ανώδυνα τη μεταμνημονιακή περίοδο.

Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα απευθυνθεί σήμερα με διάγγελμά του στον ελληνικό  λαό αύριο Τρίτη. Σύμφωνα με πληροφορίες επέλεξε την Ιθάκη, ένας τόπος υψηλού συμβολισμού. Από εκεί επιθυμεί να σηματοδοτήσει τη νέα εποχή της χώρας. Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, που μίλησε στην ιστοσελίδα μας, θα ορίσει το πλαίσιο συγκεκριμένων δράσεων και πρωτοβουλιών για την επόμενη μέρα της πολυβασανισμένης χώρας.

Οι ξένοι δανειστές πιστεύουν ότι η Ελλάδα μπορεί να σταθεί στα πόδια της, όπως τόνισε σε ανακοίνωσή του ο ESM. Όμως οι πολίτες είναι υποψιασμένοι και δεν πιστεύουν τίποτα. Οι δανειστές χαιρέτησαν το τέλος των Μνημονίων, αλλά έστειλαν και προειδοποιήσει. Όπως έγινε γνωστό, το κλιμάκιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα βρεθεί στην Αθήνα, στις 10 Σεπτεμβρίου, για να “βάλει μία τάξη” και να μην ξεφύγει η κυβέρνηση από τα συμφωνηθέντα.

Εκπρόσωποι των Βρυξελλών αλλά και τα διεθνή μέσα ενημέρωσης έδωσαν θετικό τόνο από το πρωί. Την ίδια στιγμή ήταν πολλές και οι προειδοποιήσεις.

Η λήξη του ελληνικού προγράμματος προκάλεσε καυγάδες μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης με τη Νέα Δημοκρατία να σέρνει το …χορό των δηλώσεων:

  • Αναλυτικά η ανακοίνωση της Ν.Δ.:

“Το κατά τ’ άλλα λαλίστατο γραφείο Τύπου του Μαξίμου, δεν βρήκε λέξη να σχολιάσει τη δήλωση του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM) κ. Κλάους Ρέγκλινγκ ότι “η Ελλάδα όχι μόνο διέκοψε, αλλά και αντέστρεψε τις μεταρρυθμίσεις κατά το πρώτο μισό του 2015” και ότι “το κόστος που πλήρωσε η χώρα γι’ αυτό το επεισόδιο τιμολογείται από 86 δισ. έως 200 δισ ευρώ”.

Ελπίζουμε να το κάνει αύριο ο κ. Τσίπρας στη διάρκεια των πανηγυρισμών του για τη δήθεν καθαρή έξοδο από το τρίτο μνημόνιο, το οποίο δεν θα υπήρχε, αν δεν είχε μεσολαβήσει η δική του καταστροφική διακυβέρνηση.

Υ.Γ. Καθώς φημολογείται ότι ο κ. Τσίπρας επέλεξε την Ιθάκη για τη νέα επικοινωνιακή φιέστα του, η ΝΔ του αφιερώνει προκαταβολικά τους στίχους του Καβάφη.

“Η Ιθάκη σ’ έδωσε τ’ ωραίο ταξείδι
Χωρίς αυτήν δεν θα βγαινες στον δρόμο.
Αλλά δεν έχει να σε δώσει τίποτα πια”.

  • Το Μέγαρο Μαξίμου απάντησε ως εξής:

«Ο κύριος Μητσοτάκης που

– Τον χειμώνα του 2016 έλεγε ότι δεν θα κλείσει η Α’ αξιολόγηση
– Την άνοιξη του 2016 έλεγε ότι θα εφαρμοστεί ο κόφτης

– Τον χειμώνα του 2017 έλεγε ότι δεν θα κλείσει η Β΄ αξιολόγηση

– Την άνοιξη του 2017 παρακαλούσε τον κύριο Σόιμπλε και το ΔΝΤ να μην κλείσει τη Β’ αξιολόγηση

– Το καλοκαίρι του 2017 έλεγε ξανά ότι θα εφαρμοστεί ο κόφτης

– Το φθινόπωρο του 2017 μιλούσε για νέα δημοσιονομικά μέτρα

– Τον χειμώνα του 2018 έλεγε ότι οδεύουμε σε τέταρτο μνημόνιο

– Την άνοιξη του 2018 προέβλεπε πιστοληπτική γραμμή και νέες δεσμεύσεις

είναι πράγματι δύσκολο να αποδεχτεί σήμερα την πραγματικότητα του τέλους των μνημονίων, καθώς αποτελεί γι’ αυτόν την απόλυτα πολιτική ακύρωση. Γι’ αυτό και θα την αρνείται, όπως κάποτε οι εκπρόσωποι του παλιού καθεστώτος αρνήθηκαν ότι η γη γυρίζει. Eppur si muove».

«Σε αντίθεση με τον Οδυσσέα που τα κατάφερε, ο Τσίπρας απέτυχε», σημείωσε το ΚΙΝΑΛ

Αναγερόμενο στο σημερινό διάγγελμα του Πρωθυπουργού, ο εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ, Παύλος Χρηστίδης δήλωσε ότι σε αντίθεση με τον Οδυσσέα που τα κατάφερε, ο κ. Τσίπρας απέτυχε.

Υπογράμμισε ότι ο πρωθυπουργός οφείλει μια συγνώμη στον Ελληνικό λαό. Πρόσθεσε:

«Ο κ. Τσίπρας, ο πρωταγωνιστής της δημαγωγίας και τον λαϊκισμού, νομίζει ότι με επικοινωνιακά τεχνάσματα μπορεί να καλύψει τις τεράστιες ευθύνες του. Οι Έλληνες δεν είναι Λωτοφάγοι», είπε ο κ. Χρηστίδης, σχοχλιάζοντας  την απόφαση του πρωθυπουργού να μιλήσει για τη λήξη του μνημονίου από την Ιθάκη. Τόνισε:

«Θυμούνται τους πρωταγωνιστές των διχασμών, της πλατείας των αγανακτισμένων, των ανέξοδων υποσχέσεων που δέσμευσαν την χώρα. Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ εφαρμόζουν με τον πιο σκληρό και άδικο τρόπο το αχρείαστο μνημόνιο τους, με μέτρα που οι Έλληνες θα πληρώνουν για πολλές δεκαετίες».

Ο κ. Χρηστίδης ανέφερε επίσης: «Αντί για πανηγύρια, θα έπρεπε να ζητήσουν ένα συγγνώμη για τα χαμένα χρόνια. Σε αντίθεση με τον Οδυσσέα που τα κατάφερε, ο κ. Τσίπρας απέτυχε».

Το ΠΟΤΑΜΙ

Το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη κατέκρινε στους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ και τόνισε ότι η Ελλάδα χρειάστηκε 8 χρόνια και τρία προγράμματα στήριξης που έφθασαν τα 288,7 δισ. ευρώ ενώ οι υπόλοιπες χώρες που μπήκαν σε μνημόνια (Πορτογαλία, Ιρλανδία, Κύπρος) χρειάστηκαν ένα πρόγραμμα και μόνο τρία χρόνια.

“Ο κ. Τσίπρας και οι υπουργοί του συνεχίζουν να έλκονται από ιδεοληψίες τις οποίες εντάσσουν σε ακόμη πιο απατηλά “success story” που ανάλογα με τη συγκυρία πλασάρουν» σημείωσε το ΠΟΤΑΜΙ.

Η ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ

Κριτική έκανε και η Ένωση Κέντρου του Βασίλη Λεβέντη. Τη θέση ότι «η έξοδος από το μνημόνιο κάτω από τους όρους που γίνεται αποκλείει θριαμβολογίες και πανηγυρισμούς» ανακοίνωσε Ένωση Κεντρώων.

Τόνισε ότι «τα σκληρά μέτρα μένουν, οι μεταρρυθμίσεις είναι στη μέση, επενδύσεις δεν έρχονται και τα χρήματα των τραπεζών βρίσκονται στο εξωτερικό».

Υποστήριξε ότι «η Ελλάδα δεν έχει ξεπεράσει τον κίνδυνο και η πολιτική να κόβουμε συντάξεις, να βάζουμε φόρους και να διορίζουμε ανθρώπους με 300€ το μήνα, είναι πολιτική εξαθλίωσης και όχι ανάπτυξης».

ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ Ο ΑΛΕΞΗΣ ΧΑΡΙΤΣΗΣ

Στο πλαίσιο σχετικού αφιερώματος του BBC, το βρετανικό κανάλι φιλοξένησε δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξη Χαρίτση, ο οποίος περιγράφει τις από εδώ και πέρα, βελτιώσεις στην καθημερινότητα των πολιτών.

Σύμφωνα με τον Αλ. Χαρίτση, «κατανοούμε πλήρως τι έχουν περάσει τα τελευταία οκτώ χρόνια λιτότητας, αλλά έχουμε την ισχυρή πεποίθηση ότι αυτά τα πρώτα στοιχεία αποτελούν ενδείξεις βελτίωσης της ελληνικής οικονομίας. Και μπορούν να έχουν και θα έχουν αντανάκλαση στην πραγματική οικονομία, στην καθημερινή ζωή των απλών ανθρώπων τους προσεχείς μήνες».

Άδωνις: Η έξοδος από τα μνημόνια άργησε τρία χρόνια

«Η χώρα θα είχε βγει από τα μνημόνια εδώ και τρία χρόνια, αν δεν είχε επικρατήσει ο αντιμνημονιακός λαϊκισμός της Πρώτης Φοράς Αριστεράς» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης, με αφορμή την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα.

Ολόκληρη η δήλωση του κ. Γεωργιάδη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ έχει ως εξής:

«Για ποια ακριβώς έξοδο από τα μνημόνια πανηγυρίζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ; Η δήθεν επιτυχία τους είναι τόσο fake, όσο και οι ίδιοι. Προσβάλλουν τη νοημοσύνη του μέσου Έλληνα πολίτη που ζει σε καθεστώς ασφυξίας, εξαιτίας του τρίτου και αχρείαστου μνημονίου, στο οποίο μας οδήγησαν οι τραγικοί χειρισμοί Τσίπρα- Βαρουφάκη. Η χώρα θα είχε βγει από τα μνημόνια εδώ και τρία χρόνια, αν δεν είχε επικρατήσει ο αντιμνημονιακός λαϊκισμός της Πρώτης Φοράς Αριστεράς. Αν δεν είχαν εξαπατήσει και δεν είχαν σπείρει τη διχόνοια στην κοινωνία.

Οι υποκινητές του διχασμού, σήμερα, πανηγυρίζουν. Όχι, όμως για πολύ. Το κόστος από την καταστροφική διακυβέρνησή τους τιμολογείται από 86 έως 200 δισεκατομμύρια ευρώ. Το «μάρμαρο» το έχει πληρώσει ακριβά ο ελληνικός λαός. Σύντομα, θα το πληρώσουν και οι ίδιοι”.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΟΔΟ ΑΠΟ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΕΔΩ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: