Με ευχολόγια περί διαλόγου ξεκίνησε το μπρα ντε φερ του Βαρθολομαίου με τον Κύριλλο στο Φανάρι




“Πιστεύουμε στο διάλογο” δήλωσε ο Οικουμενικός Πατριάχης Βαρθολομαίος κατά τη συνάντησή του με τον Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλο στο Φανάρι, σημειώνοντας ότι όταν οι πολιτικοί ηγέτες χρησιμοποιούν τον διάλογο για την επίλυση των προβλημάτων πολύ περισσότερο πρέπει να τον χρησιμοποιούν οι θρησκευτικοί ηγέτες. Από την πλευρά του ο Πατριάρχης Κύριλλος είπε ότι στον διάλογο που διεξάγουν οι πολιτικοί ο καθένας υπερασπίζεται τα συμφέροντα της χώρας του ενώ στον δικό τους διάλογο έχουν κατά νου τα συμφέροντα της εκκλησίας. Επεσήμανε ότι πιστεύουν πως ο Θεός σήμερα θα είναι μαζί τους.

Υποδεχόμενος τον Πατριάρχη Μόσχας στο Φανάρι πριν την έναρξη της συνάντησής τους, ο Οικουμενικός Πατριάρχης είπε ότι έχουν την ευκαιρία κάθε φορά που συναντιόνται να συζητούν θέματα κοινού ενδιαφέροντος. “Πιστεύουμε στο διάλογο. Όταν οι πολιτικοί ηγέτες προσπαθούν να επιλύσουν τα προβλήματα των χωρών τους δια του διαλόγου πολύ περισσότερο εμείς οι θρησκευτικοί ηγέτες πρέπει να χρησιμοποιούμε το θεόσταλτο αυτό όργανο του διαλόγου για να επιλύουμε τα προβλήματα”, είπε ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

Εξέφρασε ικανοποίηση γιατί η επίσκεψη του Πατριάρχη Μόσχας συμπίπτει με τις εργασίες της Αγίας και Ιεράς Συνόδου στην οποία όλοι οι Συνοδικοί αρχιερείς είναι παρόντες. Όπως είπε, η Σύνοδος αυτή συνέρχεται κάθε μήνα για τρεις ημέρες. Πρόσθεσε ότι επίπλεον από αύριο μέχρι και τη Δευτέρα το βράδυ έχουν σύναξη όλης της εν ενεργείας ιεραρχίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου από όλο τον κόσμο η οποία επαναλαμβάνεται κάθε τρία χρόνια.

Από την πλευρά του ο Πατριάρχης Κύριλλος είπε ότι κάθε φορά που επισκέπτεται αυτό το μέρος ζωντανεύουν στη μνήμη του σημαντικοί σταθμοί τους οποίους έζησαν στην κοινή τους πορεία. “Κάθε φορά οι εκκλησίες μας έρχονται αντιμέτωπες με προβλήματα, τα οποία οφείλονται σε προβλήματα του έξω κόσμου. Κάθε φορά βρίσκαμε απαντήσεις στα προβλήματα που ανέκυπταν κατά καιρούς. Πολύ σωστά επισημάνατε τον διάλογο όμως φρονώ ότι υπάρχει ουσιώδη διαφορά μεταξύ του διαλόγου που διεξάγουν οι πολιτικοί και του διαλόγου που διεξάγουμε εμείς . Στο διάλογο που διεξάγουν οι πολιτικοί ο καθένας υπερασπίζεται τα συμφέροντα της χώρας του. Ο διάλογος που διεξάγουμε εμείς εντός της εκκλησίας έχει διαφορετικό χαρακτήρα. Εκπροσωπούμε εμείς την εκκλησία μας αλλά πρώτα από όλα έχουμε κατά νου την ενότητα της εκκλησίας και την αποστολή την οποία καλείται η εκκλησία μας να επιτελεί σε αυτό τον κόσμο”, είπε.

“Ο διάλογος μεταξύ των κατά τόπων εκκλησιών διεξάγεται εντός του ενιαίου σώματος της μίας αποστολικής εκκλησίας. Έχουμε περισσότερη ευθύνη και ταυτοχρόνως μας ενδυναμώνει και μας εμπνέει. Ορισμένες φορές δεν ήταν και τόσο εύκολες οι συζητήσεις που κάναμε σε αυτό το κτίριο. Έχω όμως τις πιο λαμπρές αναμνήσεις από αυτό το μέρος. Ποτέ δεν θα κάναμε κάτι το οποίο θα ήταν εις βάρος της οικουμενικής ορθοδοξίας διότι έχουμε ευθύνη για ολόκληρο το σώμα την ορθοδοξία εμείς οι προκαθήμενοι των τοπικών εκκλησιών”, είπε ο Πατριάρχης Κύριλλος.

Αναφερόμενος στο παρελθόν είπε ότι αντιμετώπισαν τεράστιες δυσκολίες αλλά πάντοτε πετύχαιναν τους σκοπούς τους. “Και αυτό δεν οφείλεται μόνο στις ασθενικές μας δυνάμεις αλλά και στη χάρη του Θεού. Πιστεύουμε ότι και σήμερα ο Θεός θα είναι μαζί μας”, κατέληξε ο Πατριάρχης Κύριλλος.

ΚΥΠΕ – Άννα Ανδρέου
Τουρκία/Κωνσταντινούπολη
31/08/2018 12:26

“Ιερή” κατασκοπεία εναντίον του Οικουμενικού Πατριαρχείου: Στο στόχαστρο Ρώσων χάκερς

Η σύγκρουση Μόσχας-Κιέβου …πάει στο Φανάρι: Ο Κύριλλος θα συναντήσει σήμερα τον Βαρθολομαίο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: