“Ιερή” κατασκοπεία εναντίον του Οικουμενικού Πατριαρχείου: Στο στόχαστρο Ρώσων χάκερς




Ένας αδυσώπητος πόλεμος με κυβερνο-επιθέσεις, κατασκοπεία και παρασκηνιακές κινήσεις που θα ζήλευε και το πιο ευφάνταστο σενάριο του Χόλιγουντ βρίσκεται σε εξέλιξη τα τελευταία χρόνια με επίκεντρο το τρίγωνο Κωνσταντινούπολη-Κίεβο-Μόσχα αλλά και προεκτάσεις σε όλο τον κόσμο.

Οι Ρώσοι χάκερ που κατηγορήθηκαν από τον Ειδικό Εισαγγελέα των Ηνωμένων Πολιτειών τον περασμένο μήνα έχουν περάσει χρόνια προσπαθώντας να κλέψουν την ιδιωτική αλληλογραφία μερικών από τους κορυφαίους ορθόδοξους χριστιανικούς οργανισμούς στον κόσμο, σύμφωνα με το Associated Press,  γεγονός που απεικονίζει το μεγάλο στοίχημα μεταξύ του Κιέβου και της Μόσχας που παλεύουν για το θρησκευτικό μέλλον της Ουκρανίας.

  • Οι στόχοι των χάκερ περιελάμβαναν κορυφαίους βοηθούς του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, ο οποίος την περίοδο αυτή εξετάζει το αίτημα της Ουκρανίας να διαχωριστεί από τη Ρωσία, μετά από την ένοπλη σύγκρουση των δύο χωρών

Τα αποδεικτικά στοιχεία του AP προέρχονται από μια λίστα με 4.700 διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που παρείχε η Secureworks, θυγατρική της Dell Technologies.

Μετά από έρευνα μηνών το AP, ανακάλυψε πώς μια ομάδα Ρώσων χάκερ, γνωστών ως “Fancy Bear”, προσπάθησε να “σπάσει” το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο των Αμερικανών Δημοκρατικών, των εταιριών με αμυντικά συμβόλαια, των μυστικών υπηρεσιών, δημοσιογράφων από όλο τον κόσμο ακόμη και συζύγων Αμερικανών στρατιωτικών.

Τον Ιούλιο, στο πλαίσιο της διεξαγόμενης έρευνας του Ρόμπερτ Μιούλερ σχετικά με τις ρωσικές παρεμβάσεις στις εκλογές των ΗΠΑ το 2016, μια επιτροπή των Ηνωμένων Πολιτειών εντόπισε 12 ρώσους μυστικούς πράκτορες ότι ήταν πίσω από την επίθεση της ομάδας χάκερ κατά την προεκλογική εκστρατεία της Χίλαρι Κλίντον.

Στο στόχαστρο  κυβερνο-κατασκόπων υψηλόβαθμοι θρησκευτικοί  αξιωματούχοι 

Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος διεκδικεί το αποκλειστικό δικαίωμα να χορηγήσει αυτονομία ή την πλήρη εκκλησιαστική ανεξαρτησία, που διεκδικούν οι Ουκρανοί. Θα ήταν μια σημαντική εξέλιξη κατάτμησης του μεγαλύτερου ανατολικού ορθόδοξου δόγματος στον κόσμο και θα αποδυνάμωνε σοβαρά το κύρος του Πατριαρχείου Μόσχας, το οποίο θεωρείται ηγέτης στην παγκόσμια Ορθόδοξη κοινότητα.

  • Η Ουκρανία πιέζει σκληρά για ένα θρησκευτικό διαζύγιο από τη Ρωσία και ορισμένοι παρατηρητές λένε ότι το θέμα θα μπορούσε να αποφασιστεί το συντομότερο τον επόμενο μήνα.

“Αν κάτι τέτοιο συμβεί , θα ήταν ένα τεράστιο πλήγμα στο προφίλ του διακρατικού ρόλου της Μόσχας”, δήλωσε ο Βασίλειος Μακρίδης, ειδικός στον Ορθόδοξο Χριστιανισμό στο Πανεπιστήμιο της Erfurt στη Γερμανία. “Είναι κάτι που δεν νομίζω ότι θα δεχτούν.”

Το Κρεμλίνο προσπαθεί να βοηθήσει τον πατριάρχη Μόσχας Κύριλλo να διατηρήσει τον παραδοσιακό του ρόλο ως επικεφαλής της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας και “όσα περισσότερο ξέρουν, τόσο καλύτερο είναι γι ‘αυτούς”, δήλωσε ο Μακρίδης.

Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία είπε ότι δεν είχε καμία πληροφορία σχετικά με την πειρατεία και αρνήθηκε να τη σχολιάσει. Ρώσοι αξιωματούχοι παραπέμπουν το AP σε προηγούμενες διαψεύσεις του Κρεμλίνου που έχει να κάνει για σχέσεις με την Fancy Bear, παρά το εύρος των αποδεικτικών στοιχείων για το αντίθετο.

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο πέταξε στην Κωνσταντινούπολη τον Απρίλιο σε μια προσπάθεια να πείσει τον Οικουμενικό Πατριάρχη να συμφωνήσει σε ένα χωρισμό, το οποίο χαρακτήρισε ως “θέμα ανεξαρτησίας και εθνικής ασφάλειας.” Ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος πετά στην Τουρκία τις επόμενες μέρες σε μια τελευταία προσπάθεια να το αποτρέψει .

  • Ο Ιλαρίωνας Αλφέγιεφ, εκπρόσωπος του Κύριλλου, προειδοποίησε ότι η χορήγηση αυτονομίας στην εκκλησία της Ουκρανίας θα μπορούσε να οδηγήσει στο μεγαλύτερο χριστιανικό σχίσμα από το 1054, όταν οι Καθολικοί και Ορθόδοξοι πιστοί χωρίστηκαν.

“Αν συμβεί κάτι τέτοιο, η ορθόδοξη ενότητα θα ταφεί”, δήλωσε ο Αλφέγιεφ.

Το θέμα είναι εξαιρετικά ευαίσθητο για το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Ο εκπρόσωπος του Νίκος-Γιώργος Παπαχρήστου  αρνήθηκε οποιοδήποτε σχόλιο λέγοντας: «Δεν θέλω να είμαι μέρος αυτής της ιστορίας».

Άλλοι αξιωματούχοι της εκκλησίας μίλησαν στο AP για την πειρατεία υπό τον όρο της ανωνυμίας, λέγοντας ότι δεν είχαν εξουσιοδότηση για να μιλήσουν στα ΜΜΕ.

Ο Πατριάρχης  Βαρθολομαίος, ο οποίος είναι 78 ετών, δεν χρησιμοποιεί ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, δήλωσαν οι αξιωματούχοι της εκκλησίας στο AP. Αλλά οι βοηθοί του χρησιμοποιούν και η λίστα της Secureworks αποκαλύπτει διάφορες προσπάθειες να σπάσουν τους λογαριασμούς του Gmail.

Στο στόχαστρο των χάκερς είχαν βρεθεί αρκετοί μητροπολίτες. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονταν ο Βαρθολομαίος Σαμάρας,  έμπιστος συνεργάτης του πατριάρχη, ο Εμμανουήλ Αδαμάκης, ένας ιεράρχης με επιρροή στην εκκλησία. και ο Ελπιδοφόρος Λαμπρινιάδης, ο οποίος διευθύνει ένα αναγνωρισμένο σεμινάριο για το νησί της Χάλκης. Όλοι εμπλέκονται στο θέμα της αυτονομίας αλλά κανείς δεν απάντησε στο αίτημα του AP για κάποιο σχόλιο.

Τα κλεμμένα μέιλ 

Τα δεδομένα της Secureworks δείχνουν απόπειρες πειρατείας σε θρησκευτικούς στόχους που έλαβαν χώρα το 2015 και το 2016, αλλά άλλο υλικό που αποκτήθηκε από το AP δείχνει ότι οι προσπάθειες για υποκλοπές στο Οικουμενικό Πατριαρχείο βρίσκονται σε εξέλιξη.

Στις 16 Οκτωβρίου 2017, ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, το οποίο ισχυριζόταν ότι προέρχεται από τον Παπαχρήστο, ο οποίος μόλις διορίστηκε εκπρόσωπος, έφτασε στα εισερχόμενα περίπου δώδεκα ορθόδοξων παραγόντων.

Πηγή: Associateted Press

“Αγαπητοί Ιεράρχες, Πατέρες, Αδελφοί και Αδελφές στον Χριστό!” Ξεκινά, εξηγώντας ότι ο Παπαχρήστου λάμβανε το νέο του ρόλο διευθυντή επικοινωνιών. “Είναι πολύ μεγάλη χαρά για μένα να υπηρετήσω την Εκκλησία σε αυτή τη θέση. Ορισμένες προτάσεις σχετικά με τον τρόπο οικοδόμησης των σχέσεων με το κοινό και τον Τύπο παρέχονται στο συνημμένο αρχείο. ”

Το αρχείο στάλθηκε για να εγκαταστήσει λογισμικό παρακολούθησης στους υπολογιστές των παραληπτών.

Ο πραγματικός αποστολέας του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου παραμένει μυστήριο Οι αναλύσεις του κακόβουλου μηνύματος από την Secureworks και τον ανταγωνιστής της CrowdStrike δεν έδωσε κάτι συγκεκριμένο.

Οι αξιωματούχοι της Εκκλησίας δήλωσαν στο AP ότι ταράχτηκαν από τις γνώσεις του χάκερ για την ορολογία της εκκλησίας αλλά και την εσωτερική πληροφόρηση του διορισμού του Παπαχρήστου.

“Αυτός που έκανε αυτό είναι κάποιος που μας γνωρίζει”, είπε ένας υπάλληλος.

  • Οι  εκπρόσωποι του Πατριαρχείου δεν δείχνουν προφανείς στόχους για την υποκλοπή, αλλά το ενδιαφέρον για το Κρεμλίνο είναι τεράστιο καθώς η απόφαση για την αυτονομία της εκκλησίας της Ουκρανίας είναι προ των πυλών .

Η χορήγηση πλήρους ανεξαρτησίας στην ουκρανική εκκλησία θα ήταν καταστροφική για τη Ρωσία “, δήλωσε ο Ντάνιελ Πέιν , ερευνητής στο διοικητικό συμβούλιο του Ινστιτούτου Εκκλησιαστικών Μελετών J.M. Dawson στο πανεπιστήμιο Baylor στο Τέξας.

“Το Κίεβο είναι Ιερουσαλήμ για τους Ρώσους Ορθόδοξους”, δήλωσε ο Πέιν. “Εκεί όπου τα ιερά λείψανα, τα μοναστήρια, οι εκκλησίες είναι … είναι ιερό για τον λαό και για τη ρωσική ταυτότητα”.

Τα παιχνίδια κατασκοπείας αποτελούν από καιρό μέρος του Ρωσικού Ορθόδοξου κόσμου.

Η Σοβιετική Ένωση σφαγίασε δεκάδες χιλιάδες ιερείς στη δεκαετία του 1930, αλλά οι Κομμουνιστές αργότερα πήραν όσους επέζησαν και έφεραν την εκκλησία υπό τον έλεγχο της KGB, με κληρικούς να κατασκοπεύουν κληρικούς και μετανάστες.

Ο σύνδεσμος μεταξύ της μυστικής υπηρεσίας της Ρωσίας και των θρησκευτικών ιδρυμάτων επέζησε από την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991 και την αναδιοργάνωση της KGB στη FSB, σύμφωνα με τον πολιτικό αναλυτή της Μόσχας Ντμίτρι Ορέσκιν.

“Οι ηγέτες των εκκλησιών μας είναι συνδεδεμένοι με το FSB και οι δραστηριότητές τους ξεφεύγουν από τα συνηθισμένα”, ανέφερε ο Ορέσκιν. «Προωθούν την πολιτική του Βλαντιμίρ Πούτιν με ένα ιδεολογικό υπόβαθρο».

Με βάση αυτό θα μπορούσε να φανεί περίεργο ένας στόχος που εντόπισε το AP: Ο γραμματέας Τύπου του Πατριάρχη Μόσχας, Αλέξανδρος Βoλκόφ.

Ωστόσο ο θεολόγος Κύριλος Χοβόρουν, δήλωσε ότι δεν τον εκπλήσσει ότι μια ρωσική ομάδα να κατασκοπεύει οικείους στόχους , λέγοντας ότι “πιθανώς τον ελέγχουν για κάθε ενδεχόμενο”.

Ο Βολκόφ αρνήθηκε να απαντήσει στα ερωτήματα που έστειλε με e mail το AP.

Ο Χοβόρουν είναι εξαιρετικά αρμόδιος για να μιλήσει για το θέμα. Το 2012, όπως ο Βόλκοφ, ήταν υπάλληλος του Πατριαρχείου Μόσχας. Αλλά παραιτήθηκε αφού κάποιος διέρρευσε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τα οποία έδειχναν ότι συντασσόταν κρυφά με υποστηρικτές της ανεξαρτησίας της Ουκρανίας.

Από τότε ο Χόβοραν ήταν στο στόχαστρο των Ρώσων χάκερ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Secureworks, η οποία χρησιμοποιεί το όνομα Iron Twilight για να αναφερθεί στην ομάδα.

Ο Χόβοραν δήλωσε ότι πιστεύει ότι εκείνοι που δημοσίευσαν τα μηνύματά του πριν από έξι χρόνια δεν είχαν σχέση με την Fancy Bear, αλλά σημείωσε ότι το modus operandi – δηλαδή η κλοπή μηνυμάτων και στη συνέχεια η επιλεκτική δημοσίευσή τους – ήταν το ίδιο.

“Έχουμε μάθει για αυτή την τακτική πριν από το χακάρισμα των Δημοκρατικών”, δήλωσε ο Χόβοραν, αναφερόμενος στις αποκαλύψεις των e mails που έπληξαν την προεκλογική εκστρατεία στις ΗΠΑ το 2016. “Αυτή είναι μια γνωστή ιστορία για μας.”

Το δίκτυο υποκλοπών των Ρώσων στις Ηνωμένες Πολιτείες πέρασε από τους ορθόδοξους χριστιανούς, σε μουσουλμάνους , Εβραίους και καθολικούς, οι δραστηριότητες των οποίων ενδεχομένως να ενδιέφεραν τη ρωσική κυβέρνηση.

Πηγή: Associateted Press

Ο John Jillions, καγκελάριος της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Αμερική, παρείχε στο AP ένα μήνυμα ηλεκτρονικού “ψαρέματος” 19 Ιουνίου 2015, το οποίο αργότερα επιβεβαίωσε η Secureworks από τον Fancy Bear.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Secureworks η Fancy Bear «κυνηγησε» την Ummah, μια οργάνωση ομπρέλα για Ουκρανούς μουσουλμάνους, τον παπικό νούντσιο στο Κίεβο , ένα λογαριασμό που συνδέεται με την ουκρανική ελληνικο-καθολική εκκλησία και μια βυζαντινή εκκλησία που δέχεται την εξουσία του Βατικανού.

Επίσης, στον κατάλογο των στόχων της περιλαμβάνεται ο Γιοσίπ Ζισέλς, ο οποίος διευθύνει την Ένωση Εβραϊκών Οργανώσεων και Κοινοτήτων της Ουκρανίας και έχει συχνά αναφερθεί ότι υπερασπίζεται τη χώρα του από τις κατηγορίες του αντισημιτισμού. Ο Zisels είπε ότι δεν γνώριζε την απόπειρα πειρατείας. Οι αξιωματούχοι του Βατικανού δεν έκαναν κανένα σχόλιο.

Οι προτεσταντες ήταν επίσης στο στόχαστρο, συμπεριλαμβανομένων τριών προεξέχοντων Κουάκερ που λειτουργούσαν στην περιοχή της Μόσχας.

Ο Χοβοραν είπε ότι οι Προτεστάντες αντιμετωπίζονταν με ιδιαίτερα έντονη καχυποψία από το Κρεμλίνο.

“Υπάρχει μια άποψη που μοιράζονται πολλοί στη ρωσική κυβέρνηση ότι όλες αυτές οι θρησκευτικές ομάδες – όπως οι Quakers και οι ευαγγελιστές – συνδέονται με τις ΗΠΑ “, ανέφερε.

Πηγή: Associated Press

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: