Με εκπροσώπους των ελληνικών σχολείων της Αιγύπτου συναντήθηκε η υφυπουργός Παιδείας




Για το μέλλον της ελληνόφωνης εκπαίδευσης στην Αίγυπτο συζήτησαν η υφυπουργός Παιδείας Μερόπη Τζούφη με τους εκπροσώπους των ελληνικών σχολείων της Αιγύπτου.

Η συνάντηση με τον πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου Χρήστο Καβαλή εκ μέρους της Αχιλλοπουλείου Σχολής, τον Διαχειριστικό Δ/ντή της Αμπετείου Σχολής Καΐρου Νικόλα Βαδή και τους εκπροσώπους των ελληνικών σχολείων της Αλεξάνδρειας, τον υπεύθυνο των Εκπαιδευτηρίων π. Σπυρίδωνα Κλαδάκη και τον εκπρόσωπο της ΕΚΑ στην Αθήνα Εδμόνδο Κασιμάτη έγινε χθες στο υπουργείο Παιδείας.

Στη σύσκεψη συμμετείχε ο Δ/ντής του ιδιαιτέρου γραφείου της υφυπουργού Παιδείας κ. Νταής και η Συντονίστρια Εκπαίδευσης Βορείου Αφρικής και Μέσης Ανατολής Δρα Μαριέττα Κουμαριανού, καθώς και ο Πρέσβης Χρήστος Δημητρίου, εκ μέρους του αρμόδιου για τον Απόδημο Ελληνισμό υφυπουργού εξωτερικών Τέρενς Κουΐκ.

Σύμφωνα με όσα είπαν οι εκπρόσωποι των ελληνικών σχολείων στην Αίγυπτο η κ. Τζούφη εξέφρασε την επιθυμία της να συμβάλλει με κάθε δυνατό πρακτικό τρόπο στην επίλυση των προβλημάτων της εκπαίδευσης στην Αίγυπτο.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Καβαλής έδωσε το στίγμα της κοινής προσπάθειας των Κοινοτήτων και της Εκκλησίας που είναι η διατήρηση της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού.

Από την πλευρά της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας, ο εκπρόσωπος της ΕΚΑ στην Αθήνα Εδμόνδος Κασιμάτης προσκάλεσε την υφυπουργό Παιδείας να επισκεφθεί την Αίγυπτο για να έχει ιδία άποψη από το εκπαιδευτικό έργο που επιτελείται από τους εκπαιδευτικούς φορείς, που όσον αφορά τις δύο Ελληνικές Κοινότητες Καΐρου και Αλεξανδρείας, απορροφάται το μεγαλύτερο μέρος του προϋπολογισμού τους για τα σχολεία.

Ο Διαχειριστικός Δ/ντής της Αμπετείου Σχολής Καΐρου κ. Βαδής ευχαρίστησε θερμά την υφυπουργό Παιδείας, για το γεγονός ότι για πρώτη φορά στα χρονικά, έγινε η έγκριση των παρατάσεων των αποσπάσεων των εκπαιδευτικών έγκαιρα και πριν ξεκινήσει η σχολική χρονιά, εξασφαλίζοντας την απρόσκοπτη και χωρίς καθυστερήσεις έναρξη της λειτουργίας των ελληνικών εκπαιδευτηρίων στη Χώρα του Νείλου.

«Η εκπαίδευση ουσιαστικά παρέχεται δωρεάν στα παιδιά της παροικίας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βαδής, αναφερόμενος στα οικονομικά ποσά που αφιερώνουν ετησίως οι διαχειριστικοί φορείς για την εύρυθμη λειτουργία των σχολείων Καΐρου και Αλεξανδρείας.

Να σημειωθεί ότι όπως ανέφερε η υφυπουργός Παιδείας, ήδη οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας ενημερώθηκαν για τα κενά που συνεχίζουν να υπάρχουν στα σχολεία του εξωτερικού, αποκαλύπτοντας ότι από τις αμέσως επόμενες μέρες θα υπογράψει τη δημοσίευση της δεύτερης προκήρυξης για την εκδήλωση ενδιαφέροντος των εκπαιδευτικών που τυχόν μέσα από μία δεύτερη σκέψη επιθυμούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στα σχολεία του εξωτερικού.

Επίσης, αξίζει να αναφερθεί ότι για τις αποσπάσεις των καθηγητών στο εξωτερικό, οι αρμόδιες υπηρεσίες αύξησαν τα κονδύλια από 9 σε 15 εκατομμύρια ευρώ.

Παράταση στις αποσπάσεις των εκπαιδευτικών σε ελληνικά σχολεία της Αιγύπτου, ζητά ο Δαμιανός

29/08/2018 16:06
ΑΠΕ-ΜΠΕ του ανταποκριτή Ν. Κάτσικα
Κάιρο, Αίγυπτος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: