Η Τουρκία χάνει τις ΗΠΑ και την έπιασε ο… “πόνος” για την ΕΕ και τα ανθρώπινα δικαιώματα




Την έναρξη μεταρρυθμίσεων ανακοίνωσαν έπειτα από συνάντησή τους ως Ομάδα Δράσης Μεταρρυθμίσεων ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο Υπουργός Δικαιοσύνης Αμπτουλχαμίτ Γκιουλ, ο Υπουργός Θησαυροφυλακίου και Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ και ο Υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού με στόχο η Τουρκία να αναζωογονήσει τις σχέσεις της με την ΕΕ.

Ανακοίνωσαν έναρξη πιλοτικού προγράμματος για τη δικαιοσύνη από τη Δευτέρα και μεταρρυθμίσεις στη δικαιοσύνη καθώς και εργασίες σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες. Είπαν ότι αναμένουν να υπάρξουν αποτελέσματα στο θέμα της απελευθέρωσης της βίζας για τους Τούρκους πολίτες και έναρξη των συναντήσεων με την ΕΕ για επικαιροποίηση της τελωνειακής ένωσης.

Μετά τη συνάντηση η οποία πραγματοποιήθηκε έπειτα από τρία χρόνια παγώματος των σχέσεων της Τουρκίας με την ΕΕ, ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι το επόμενο διάστημα θα κάνουν περισσότερα βήματα για να προσεγγίσουν το Συμβούλιο της Ευρώπης, λέγοντας ότι η συνεργασία ωφέλησε και τις δύο πλευρές. Για τις διαπραγματεύσεις για την τελωνειακή ένωση της Τουρκίας με την ΕΕ ανέφερε ότι συνεχίζουν τις εργασίες τους μαζί με το Υπουργείο Θησαυροφυλακίου και Οικονομικών, ενώ συνεχίζουν τις εργασίες τους και με τους θεσμούς και τους επιτρόπους της ΕΕ. Για την απελευθέρωση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες ο Τούρκος ΥΠΕΞ ανέφερε ότι θέλουν να υπάρξει αποτέλεσμα στις προσπάθειές τους και να μην εμφανιστούν πολιτικά εμπόδια. “Αυτό ζητάμε από τα μέλη της ΕΕ τα οποία το τελευταίο διάστημα μας εκφράζουν τη στήριξή τους”, ανέφερε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου προσθέτοντας ότι ζητούν επίσης περισσότερη στήριξη από την ΕΕ στο θέμα του ΡΚΚ, του PYD και των γκιουλενιστών. “Περιμένουμε συνεργασία σε αυτά τα θέματα. Θέλουμε η ΕΕ να δώσει μεγαλύτερη στήριξη στα θέματα τρομοκρατίας. Περιμένουμε συνεργασία. Θα συνεχίσουμε τις εργασίες μας με τους ενδιαφερόμενους θεσμούς”, είπε ο Τούρκος ΥΠΕΞ. Ανέφερε ότι οι μεταρρυθμίσεις ήταν η προτεραιότητα του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ προσθέτοντας ότι και “στο νέο κυβερνητικό σύστημα οι μεταρρυθμίσεις είναι προτεραιότητα”.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου ποια βήματα θα κάνει η Τουρκία για να προσεγγίσει την ΕΕ και τί αντίδραση αναμένει από την ΕΕ, ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι για να είναι ρεαλιστής δεν αναμένει από την αυστριακή προεδρία ότι θα ανοίξει νέα κεφάλαια, ωστόσο υπάρχουν ζητήματα στα οποία θα υπάρξει αποτέλεσμα. “Ένα από αυτά είναι η απελευθέρωση της βίζας. Πρέπει να αρχίσουν ξανά οι συναντήσεις για την επικαιροποίηση της τελωνειακής ένωσης. Αυτό είναι προς όφελος και των δύο πλευρών”, είπε ο Τούρκος Υπουργός. Ανακοίνωσε επίσης ότι η επόμενη συνάντηση της Ομάδας Δράσης Μεταρρυθμίσεων θα πραγματοποιηθεί στις 11 Δεκεμβρίου στο Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Από την πλευρά του ο Υπουργός Δικαιοσύνης Αμπντουλχαμίτ Γκιουλ είπε ότι πιο ισχυρή δημοκρατία σημαίνει περισσότερες ελευθερίας, προσθέτοντας ότι το επόμενο διάστημα θα είναι περίοδος στην οποία θα αυξηθεί και θα επισπευσθεί η εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη. “Τη Δευτέρα αρχίζουμε την εφαρμογή πιλοτικού προγράμματος στη δικαιοσύνη. Αυτό το πρόγραμμα θα μπει σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου. Αποφασίσαμε τον Νοέμβριο να ανανεώσουμε το στρατηγικό έγγραφο μεταρρυθμίσεων μας στη δικαιοσύνη. Συνεχίζοντας τον διάλογο μας με την ΕΕ θα συνεχίσουμε αυτές τις κοινές εργασίες. Θα πραγματοποιήσουμε εργασίες οι οποίες θα αποτελούνται από περισσότερες ελευθερίες και ανθρώπινα δικαιώματα. Θα επικαιροποιήσουμε το σχέδιο δράσης”, είπε ο Τούρκος Υπουργός Δικαιοσύνης λέγοντας ότι σε αυτή την περίοδο ελπίζουν ότι θα αναπτύξουν τις σχέσεις τους με την ΕΕ.

Ο Υπουργός Θησαυροφυλακίου και Οικονομικών είπε ότι ήταν μια εποικοδομητική συνάντηση στην οποία συζήτησαν την απελευθέρωση της βίζας και την επικαιροποίηση της τελωνειακής ένωσης, ενώ επεσήμανε πως οι ΗΠΑ έχουν ξεκινήσει μια διαδικασία εναντίον της τουρκικής οικονομίας. Πρόσθεσε ότι έπειτα από αυτές τις επιθέσεις πολλές χώρες όπως η Γερμανία και η Γαλλία έκαναν θετικές δηλώσεις υπέρ της Τουρκίας. Ανακοίνωσε ότι θα έχει επίσης συνάντηση με τον Βρετανό ομόλογό του. Όπως είπε στόχος τους είναι να αντιμετωπίσουν τον πληθωρισμό το 2019, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι το 2019 θα είναι μια πολύ ισχυρή χρονιά για την οικονομία της Τουρκίας.

Ο Υπουργός Εσωτερικών είπε ότι με αυτή τη σύσκεψη η Τουρκία επιβεβαίωσε τη θέλησή της για μεταρρυθμίσεις, προσθέτοντας πως το κλίμα μέσα στη συνάντηση ήταν πολύ θετικό. “Από την μια ενώ γίνεται προσπάθεια για εφαρμογή των στόχων της ΕΕ από την άλλη υπάρχει και η καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Η Τουρκία έχει κάνει σημαντικά βήματα στο θέμα της ασφάλειας των συνόρων”, είπε ο Τούρκος Υπουργός προσθέτοντας πως αν η Τουρκία δεν συνεχίζει αυτό τον αγώνα τότε η Ευρώπη θα βρεθεί απέναντι από μια σοβαρή απειλή.

ΚΥΠΕ – Άννα Ανδρέου
ΤΟΥΡΚΙΑ/Κωνσταντινούπολη
29/08/2018 19:14

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: