Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Πέμπτης: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Η αντιπαράθεση μεταξύ Κυβέρνησης και εκπαιδευτικών οργανώσεων και οι προτάσεις που έχουν κατατεθεί για εξουδετέρωση της κρίσης, οι καταθέσεις ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για την κατάρρευση του Συνεργατισμού, η παράδοση της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας στην Ελληνική Τράπεζα, και η αιφνίδια έκδοση Navtex από την Τουρκία, είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων σήμερα.

Η «Αλήθεια», υπό τον τίτλο «Παράθυρο ελπίδας!», γράφει ότι η πρόταση του Προέδρου του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου για επαναφορά της γνωστής πρότασης της 23ης Αυγούστου και για αναστολή όλων των μέτρων από πλευράς εκπαιδευτικών οργανώσεων, γίνεται δεκτή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, και η μπάλα τώρα βρίσκεται στα χέρια των εκπαιδευτικών. Αναφέρεται, επίσης, στις καταθέσεις ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για την κατάρρευση του Συνεργατισμού, από τις οποίες προκύπτει ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ανέρχονταν στο 40% πριν την κρίση του 2013. Επίσης, γράφει ότι εξαρθρώθηκε στη Λεμεσό εγκληματική ομάδα διακίνησης ναρκωτικών.

Ο «Πολίτης», υπό τον τίτλο «Άκαρπη μεσολάβηση και στο βάθος απεργία», γράφει ότι παρά το ότι συνεχίστηκαν και χθες, και στο προσκήνιο αλλά κυρίως στο παρασκήνιο, εντατικές προσπάθειες με στόχο την έξοδο από την κρίση στο χώρο της παιδείας, εντούτοις το αδιέξοδο για την ώρα δεν αίρεται. Γράφει, επίσης, ότι αύριο το πρωί, λίγες ώρες πριν παραδώσει τα κλειδιά στην Ελληνική Τράπεζα και πριν απωλέσει την άδεια λειτουργίας της, η Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα θα ανακοινώσει 43 συνολικά υποκαταστήματά της τα οποία θα κλείσουν τους επόμενους μήνες. Επίσης, γράφει ότι ο Υπουργός Γεωργίας έχει ξεκινήσει προσπάθειες για ευρωπαϊκή κατοχύρωση του μαυρόλαδου.

Ο «Φιλελεύθερος», υπό τον τίτλο «Σκληρή μάχη για γερά νεύρα», γράφει ότι ένα οργιώδες παρασκήνιο από το πρωί χθες μέχρι και αργά το βράδυ απέφερε το ηχηρότατο μήνυμα το οποίο έστειλαν προχθές πάνω από 10 χιλιάδες εκπαιδευτικοί με την εκδήλωση διαμαρτυρίας τους. Γράφει, επίσης, ότι η Τουρκία εξέδωσε χθες αιφνιδίως παράτυπη και προκλητική Navtex, δεσμεύοντας μεγάλη θαλάσσια περιοχή δυτικά της Κύπρου στον άξονα Ακάμα-Πέγειας-Πάφου-Πισσουρίου, με το νότιο όριο της περιοχής να φτάνει σε λιγότερο από 7 ναυτικά μίλια από το λιμανάκι της Κάτω Πάφου. Επίσης, γράφει ότι τις τελευταίες αποφάσεις για τον Συνεργατισμό παίρνει σήμερα η Κυβέρνηση.

Η «Χαραυγή», υπό τον τίτλο «Στριμωγμένη και απομονωμένη η κυβέρνηση», γράφει ότι έντονο παρασκήνιο εκτυλίσσεται στο χώρο της παιδείας μετά και τη μεγαλειώδη συγκέντρωση των εκπαιδευτικών έξω από το Προεδρικό, με τους κυβερνώντας να έχουν αυτοεγκλωβιστεί στις μονομερείς τους αποφάσεις. Γράφει, επίσης, ότι περισσότερα από τα μισά προσφυγόπουλα σχολικής ηλικίας σε ολόκληρο τον κόσμο αποκλείονται από την εκπαίδευση, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Επίσης, γράφει ότι οι εποπτικές Αρχές προειδοποιούσαν τον Υπουργό Οικονομικών για την κακή εταιρική διακυβέρνηση του Συνεργατισμού, προσθέτοντας ότι κλήθηκε η Ντανιέλ Νιουί να καταθέσει στην Ερευνητική.

Η αγγλόγλωσση «Cyprus Mail», υπό τον τίτλο «Η Συνεργατική χρειαζόταν ξένη εμπειρογνωμοσύνη», αναφέρεται στις καταθέσεις ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής, σύμφωνα με τις οποίες η Συνεργατική θα μπορούσε να λειτουργήσει καλύτερα εάν είχε εξασφαλίσει εμπειρογνωμοσύνη από το εξωτερικό. Αναφέρεται, επίσης, σε νέες εκκλήσεις για διάλογο στην αντιπαράθεση της Κυβέρνησης με τις εκπαιδευτικές οργανώσεις. Επίσης, γράφει ότι αφότου δικαστήριο διέταξε να αφεθεί ελεύθερος 47χρονος μόνιμος υπαξιωματικός της Εθνικής Φρουράς που είχε συλληφθεί λόγω κατοχής παράνομων όπλων, η Αστυνομία τον συνέλαβε εκ νέου σε σχέση με υπόθεση κατοχής εκρηκτικών υλών.

ΚΥΠΕ – Ρεβέκκα Γρηγοριάδου
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 30/08/2018 07:53

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: