Η άθλια προσωπική επίθεση της Τουρκίας με αφορμή τους μουσουλμάνους της Θράκης




Της ΑΛΕΞΙΑΣ ΤΑΣΟΥΛΗ

Η προσωπική επίθεση της Άγκυρας προς τον γενικό Γραμματέα Θρησκευμάτων Γιώργο Καλαντζή, δεν ξάφνιασε όσους παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις στη Θράκη, στην οποία δυστυχώς ελάχιστοι  πολιτικοί έχουν στραμμένη την προσοχή τους.

Ο συγκεκριμένος γενικός γραμματέας βρίσκεται στη θέση αυτή από το 2011, και είναι η ζωντανή απόδειξη ότι όταν το κράτος θέλει να έχει συνέχεια και αποτελέσματα πρέπει να επιλέγει άτομα χωρίς να ελέγχει την κομματική τους ταυτότητα, παρά μόνο την αφοσίωσή τους στο καθήκον.

Η εφημερίδα Μιλιέτ και ο γνωστός αρθρογράφος Φευζουλλά Χασανκαγιά κατονόμασε ως «ψευδοπροφήτη» τον κ. Καλαντζή, ο οποίος γνωρίζει όσο ελάχιστοι τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, η οποία ήταν και το αντικείμενο της διδακτορικής του διατριβής και πολλών άρθρων του.

Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που δέχεται προσωπική επίθεση από την τουρκική πλευρά.

Η Συμβουλευτική Επιτροπή Τούρκων Δυτικής Θράκης δεν έχει επιτεθεί εδώ και δεκαετίες σε άλλο στέλεχος της κυβέρνησης όπως το έκανε το 2013 εναντίον του κ. Καλαντζή. Η παρέμβαση του κ. Καλαντζή με την οποία είχε υποστηρίξει το δικαίωμα των μουσουλμάνων να διατηρήσουν την ισχύ της Σαρία, χαρακτηρίστηκε «ομιλία μίσους» διότι, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στον Μουσταφά Κεμαλ Αττατούρκ ως δικτάτορα που εφάρμοζε πολιτικές γενοκτονίας των μειονοτήτων και ειδικά των Ελλήνων.

Η ειρωνεία είναι ότι ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων τον έχει αποκαλέσει «Γενικό Γραμματέα Ισλαμισμού» γιατί υποστηρίζει την λειτουργία του Τεμένους στην Αθήνα την ίδια στιγμή που Τούρκοι παράγοντες  τον αποκαλούν «γκιαούρη» και «φανατικό χριστιανό» όρο βέβαια που ο ίδιος θεωρεί τίτλο τιμής καθώς είναι βαθύτατα θρησκευόμενος.

Ο αρθρογράφος της Μιλλιέτ μιλά ακόμη για σχέδια εξελληνισμού των «Τούρκων» της Θράκης και κατηγορεί την Ελλάδα ότι «η δια της βίας επιβολή της θρησκείας, της Ιστορίας και του πολιτισμού και ο διορισμός των μουφτήδων και των θρησκευτικών λειτουργών των μειονοτήτων αποτελούν πρακτικές που δεν συναντώνται ούτε στα πλέον δεσποτικά και δικτατορικά καθεστώτα».

Όμως η Ελλάδα σε θέματα θρησκευτικής ελευθερίας από το 2013 συγκεντρώνει όλο και περισσότερα θετικά σχόλια σε όλες τις σχετικές διεθνείς εκθέσεις. Ιδιαίτερα μετά την ψήφιση του ν.4301/2014 που εισηγήθηκε ο Γιώργος Καλαντζής στον τότε Υπουργό Παιδείας Ανδρέα Λοβέρδο, η χώρα γνώρισε διθυραμβικές κριτικές καθώς έλυσε το  πρόβλημα της νομικής προσωπικότητας των θρησκευτικών κοινοτήτων της χώρας μας που εκκρεμούσε από το 1946. Χάρη σ’ αυτό το νόμο έκλεισε και το διαρκές μέτωπο που είχε η πατρίδα μας με το Βατικανό με αποτέλεσμα η Καθολική Εκκλησία να αναφέρεται στην Ελλάδα με πολύ θετικό τρόπο σε όλες τις διεθνείς εκθέσεις της για θέματα θρησκευτικής ελευθερίας.

Αν κάτι έχει εκνευρίσει ιδιαίτερα τους Τούρκους είναι ότι στις Εκθέσεις του State Department αντιμετωπίζεται θετικά η ελληνική επιχειρηματολογία σύμφωνα με την οποία η εκλογή Μουφτήδων είναι αδύνατη όσο έχουν δικαστικές αρμοδιότητες. Γι’ αυτό και η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Τούρκων Δυτικής Θράκης, μια οργάνωση βιτρίνα του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, ξεκίνησε να συντάσσει ετήσιες εκθέσεις, με τις οποίες λοιδορεί τη χώρα μας, ως απάντηση στις εκθέσεις του State Department.

Στην Θράκη παίζεται μια παρτίδα σκάκι. Αδυσώπητη, με αργές κινήσεις που απαιτεί μεγάλη υπομονή, επιμονή και προσαρμογή στις αλλαγές της τύχης. Για να την κερδίσουμε δεν χρειαζόμαστε φωτοβολίδες και πυροτεχνήματα ή μεγάλα λόγια αλλά ήσυχη και σταθερή δουλειά με απόλυτο σεβασμό στη μουσουλμανική μειονότητα. Τελικά φαίνεται ότι αυτό ξέρει να κάνει καλά ο κ. Καλαντζής.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης απαγορεύεται δια νόμου η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

Τι συμβαίνει μεταξύ του Ερντογάν και του Τραμπ; Κρίση ή ρήξη στις σχέσεις Τουρκίας με τη Δύση;

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: