Δομικός ανασχηματισμός ή νέες καρατομήσεις; Το δίλημμα που “καίει” το Μαξίμου μετά τις φωτιές




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL

Μπροστά σε ένα μεγάλο δίλημμα βρίσκεται αυτή την ώρα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Οι τέσσερις καρατομήσεις που ακολούθησαν την εθνική τραγωδία της φονικής φωτιάς στο Μάτι αποτελούν μια ικανοποιητική πρώτη αντίδραση στο κοινό περί δικαίου αίσθημα ή πρέπει να υπάρξουν και άμεσα και άλλες απομακρύνσεις υπουργών; είναι το βασανιστικό ερώτημα.

Η αμφιθυμία του πρωθυπουργού έχει να κάνει και με τις αντικρουόμενες εισηγήσεις που δέχεται απο στενούς συνεργάτες του.

  • Οι μεν προτείνουν ότι δεν πρέπει να υπάρξει άλλη απομάκρυνση υπουργού αυτή την δεδομένη στιγμή αλλά να υπάρξει μια δομική αλλαγή της κυβέρνησης με τον ανασχηματισμό που πρέπει να γίνει τις αμέσως επόμενες μέρες.

Όπως επισημαίνουν οι αποσπασματικές καρατομήσεις δεν βοηθούν να αναστραφεί ριζικά το κλίμα που είναι ιδιαίτερα βαρύ για την κυβέρνηση. Αντίθετα υποστηρίζουν ένας ανασχηματισμός σε συνδυασμό με την έξοδο από τα μνημόνια και σίγουρα πριν από την έκθεση της Θεσσαλονίκης, μπορεί να μετριάσει αν όχι να αναστρέψει το βαρομετρικό χαμηλό που υπάρχει πάνω από το Μαξίμου.

  • Την ίδια ώρα υπάρχουν και εκείνοι που συμβουλεύουν τον Αλέξη Τσίπρα να προχωρήσει άμεσα και σε άλλες απομακρύνσεις δύο ακόμα υπουργών που έχουν συνδεθεί αρνητικά στη συνείδηση του κόσμου  με την όλη διαδικασία που ακολουθήθηκε και είχε τόσο τραγικές επιπτώσεις .

Στην επιχειρηματολογία τους επισημαίνουν ότι η “παραίτηση” του Νίκου Τόσκα είχε ουσιαστικά προαναγγελθεί από τον ίδιο τον υπουργό που είχε αποκαλύψει ότι την είχε υποβάλει από τις πρώτες ώρες που είχε αποκαλυφθεί το μέγεθος της τραγωδίας. Η φράση του πρωθυπουργού ότι αναλαμβάνει τη πολιτική ευθύνη, πρέπει να μετουσιωθεί σε πράξεις με την άμεση απομάκρυνση όλων όσοι στα μάτια του κόσμου “εμετρήθησαν, εζυγίσθησαν, και ευρέθηκαν ελλιπείς”. Μια ενέργεια σαν και αυτή υποστηρίζουν θα δείξει  ότι ο Πρωθυπουργός αναλαμβάνει το πολιτικό κόστος και δεν “δραπετεύει” με έναν ανασχηματισμό.

Οι επόμενες ημέρες ίσως και ώρες θα είναι καθοριστικές για τις αποφάσεις του Αλέξη Τσίπρα που δεν αποκλείεται να καταλήξει και σε μια “χρυσή τομή” των δύο εισηγήσεων.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε με αφορμή την έγκριση της τελευταίας δόσης από τον ESM ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για μια “νέα σελίδα” αλλά και “πολλή δουλεία”.

Τσίπρας για εκταμίευση τελευταίας δόσης: Η τελευταία πράξη του δράματος των μνημονίων

Αυτό ακριβώς θα είναι και το “μότο” του ανασχηματισμού με το οποίο θα επιχειρήσει να δώσει μια νέα πνοή στην κυβέρνηση του που δέχθηκε ισχυρότατο πλήγμα με τις φονικές πυρκαγιές. Αυτές στέρησαν το πλεονέκτημα μιας πανηγυρικής εκδήλωσης για την έξοδο από τα μνημόνια αλλά σύμφωνα με στελέχη της κυβέρνησης μπορεί να είναι η αφετηρία μιας για μια νέα Ελλάδα που θα αναγεννηθεί από τις στάχτες μεταφορικά και κυριολεκτικά.

Το χρονικό των καρατομήσεων

Μετά την παραίτηση του κ. Νίκου Τόσκα, ο υπουργός Πάνος Σκουρλέτης είχε πολύωρες συσκέψεις με υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Εσωτερικών, συμπεριλαμβανομένων στελεχών της πολιτικής προστασίας, των Σωμάτων Ασφαλείας και αρκετών άλλων. Εκεί  ακούστηκε για πρώτη φορά το θέμα αλλαγής στις ηγεσίες της ΕΛ.ΑΣ και του Π.Σ μετά τις φονικότερες πυρκαγιές της τελευταίας δεκαετίας και ίσως αυτές να είναι και το φυσικό «ντόμινο» μετά την παραίτηση του αναπληρωτή υπουργού προστασίας του πολίτη Νίκου Τόσκα.

Με την απόφαση του κ. Τσίπρα φεύγουν ο Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, Κωνσταντίνος Τσουβάλας και ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγος Σωτήριος Τερζούδης. Το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, εξέδωσε ανακοίνωση αναφορικά με τις αποφάσεις της συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ στην οποία τονίζονται τα εξης:

  • «Νέος αρχηγός της Πυροσβεστικής αναλαμβάνει ο μέχρι σήμερα Υπαρχηγός, Αντιστράτηγος Ματθαιόπουλος Βασίλειος και νέος αρχηγός της Αστυνομίας, ο μέχρι σήμερα Υπαρχηγός, Αντιστράτηγος Ανδρικόπουλος Αριστείδης».

Μετά τον Τόσκα έφυγαν οι αρχηγοί αστυνομίας και πυροσβεστικής: Ποιοί θα ακολουθήσουν…

Σχεδόν ταυτόχρονα με την αποδοχή της παραίτησης του Γιάννη Καπάκη από τον υπουργό Εσωτερικών, Πάνο Σκουρλέτη, έγινε και η τοποθέτηση του Γιάννη Ταφύλλη στη θέση του νέου γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας.  Ο πρώην Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας, συγκέντρωσε επάνω του την έντονη κριτική για τους χειρισμούς κατά την εκδήλωση της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι.

 Ο πρωθυπουργός παίζει “μουσικές καρέκλες”, λέει η ΝΔ

Επίθεση κατά του πρωθυπουργού εξαπέλυσε  η εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Μαρία Σπυράκη, με αφορμή την έντονη φημολογία περί επικείμενου ανασχηματισμού της κυβέρνησης.

“O κ. Τσίπρας παίζει μουσικές καρέκλες επιχειρώντας να διασωθεί. Όσους ρόλους και αν αλλάξει στους συνεργάτες του, η ευθύνη για την κατάσταση στη χώρα είναι δική του. Και επειδή δεν μπορεί να ανασχηματίσει τον εαυτό του, τη λύση θα τη δώσουν οι Έλληνες. Ο κ. Τσίπρας θα φύγει στις εκλογές, που πρέπει να γίνουν το συντομότερο δυνατό. Η Ελλάδα δεν αντέχει άλλο να είναι ακυβέρνητη πολιτεία στα χέρια μιας κυνικής παρέας που ενδιαφέρεται μόνο για την παραμονή στην εξουσία”.

Δεν θα μείνουμε απαθείς, δήλωσε ο Παυλόπουλος: Ας το καταλάβει η Τουρκία όσο είναι καιρός

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: