Δεκανίκι του Ερντογάν οι θρησκευτικοί ηγέτες στην Τουρκία: Συμμετέχει και ο Βαρθολομαίος




Συνέχεια στην προπαγάνδα σχετικά με τις θρησκευτικές ελευθερίες στην Τουρκία, επεχείρησε να δώσει η Άγκυρα, σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις αρνητικές εντυπώσεις που έχει προκαλέσει η επιβολή κυρώσεων απο τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο εκπρόσωπος του Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν, συναντήθηκε με τους ηγέτες των θρησκευτικών μειονοτήτων, λίγες ημέρες μετά την «αυθόρμητη» κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν, προφανώς μετά από πιέσεις της κυβέρνησης, και με την οποία δήλωναν ότι δεν υπάρχει καμία καταπίεση και ασκούν ελέυθερα τα θρησκευτικά τους δικαιώματα. Ανάμεσα στους θρησκευτικούς ηγέτες που υπέγραψαν και παραβρέθηκαν στη συνάντηση ήταν και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαίος.

“Αυτή είναι η καλύτερη απάντηση που μπορεί να δοθεί σε όσους προσπαθούν να διεξάγουν μαύρη προπαγάνδα εναντίον της Τουρκίας στις Ηνωμένες Πολιτείες, στην Ευρώπη, στις ομάδες των ευαγγελιστών και σε άλλα δίκτυα. Ελπίζω να μην κλείσουν τα μάτια και τα αυτιά σε αυτό το μήνυμα “, δήλωσε ο Καλίν μετά από την τετράωρη συνάντηση, όπως αναφέρει, η εφημερίδα Χουριέτ.

“Οι ισχυρισμοί που υποστηρίζουν και υποδηλώνουν ότι υπάρχει καταπίεση εναντίον μας είναι εντελώς αβάσιμες και ανόητες”, ανέφεραν 18 εκπρόσωποι θρησκευτικών μειονοτήτων σε κοινή δήλωση στις 31 Ιουλίου.

«Η κοινή δήλωση ήταν μια σημαντική εξέλιξη», ανέφερε ο Καλίν ο οποίος εξέφρασε τις ευχαριστίες του Ερντογάν προς τους θρησκευτικούς ηγέτες για την ανακοίνωση.

  • Η υπογραφή της ανακοίνωσης στόχευε βασικά τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Μάικ Πενς, που κατήγγειλε την παραβίαση των θρησκευτικών ελευθεριών στην Τουρκία.

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο Αρχιεπίσκοπος του Αρμενικού Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης Αράμ Aτεσιάν, και αρχιραβίνος της τουρκικής Εβραϊκής Κοινότητας Iσάκ Χαλέβα, ο Πατριαρχικός Επίτροπος της Συριακής Ορθόδοξης Εκκλησίας Γιουσούφ Τσετίν, ο τοποτηρητής της Αρχιεπισκοπής Αρμενίας του Αρχιεπισκόπου της Κωνσταντινούπολης Λεβον Ζέκιγιαν και ο πνευματικός ηγέτης Καθολικής Κοινότητας Χαλδαίων Φρανσουά Γιακάν.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: