Το Μεξικό δεν θα επμβαίνει πια στις υποθέσεις της Νικαράγουας και της Βενεζουέλας




Η επόμενη μεξικανική κυβέρνηση, υπό τον εκλεγμένο πρόεδρο Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, δεν θα επεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων κρατών, όπως η Βενεζουέλα και η Νικαράγουα, δυο χώρες αντιμέτωπες με πολιτικές κρίσεις, διαβεβαίωσε ο μελλοντικός υπουργός Εξωτερικών του Μεξικού Μαρσέλο Εμπράρδ.

Η σημερινή κυβέρνηση διαδραματίζει ηγετικό ρόλο στις συλλογικές προσπάθειες να ασκηθεί πίεση στον σοσιαλιστή πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, που κατηγορείται για αντιδημοκρατική παρέκκλιση, ενώ έχει συνεργαστεί με τις ΗΠΑ στην προσπάθεια να περιοριστούν οι μεταναστευτικές ροές από την κεντρική Αμερική προς βορρά.

Ο προαλειφόμενος μεξικανός ΥΠΕΞ Εμπράρδ ανέφερε κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνέντευξης που παραχώρησε τη Δευτέρα ότι το Μεξικό θα εφαρμόσει πολιτική μη-επέμβασης στα εσωτερικά ζητήματα των άλλων χωρών. Ο Λόπες Ομπραδόρ, ο οποίος κατήγαγε ευρεία νίκη στις εκλογές της 1ης Ιουλίου, αναμένεται να ορκιστεί και να αναλάβει την εξουσία την 1η Δεκεμβρίου.

«Το Μεξικό θα ασκήσει εξωτερική πολιτική με σεβασμό (και τηρώντας το πάγιο δόγμα) της μη-επέμβασης (…) Δεν προβλέπουμε ότι θα εγκαταλείψουμε αυτή την πολιτική», ανέφερε ο Εμπράρδ.

«Αυτό δεν σημαίνει πως δεν ανησυχούμε για την κατάσταση στη μία ή στην άλλη χώρα, σε αυτή την περίπτωση τη Βενεζουέλα. Θα το εξετάσουμε και θα δούμε πώς μπορούμε να κάνουμε σχεδιασμούς, ή να συμβάλλουμε, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», συνέχισε.

Ο επόμενος επικεφαλής της μεξικανικής διπλωματίας συμπλήρωσε πως η ίδια πολιτική θα ακολουθηθεί και έναντι της Νικαράγουας, όπου σε επεισόδια ανάμεσα σε διαδηλωτές και κυβερνητικές δυνάμεις έχουν χάσει τη ζωή τους εκατοντάδες άνθρωποι.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο θα επισκεφθεί το Μεξικό την Παρασκευή και θα συναντηθεί με τον Λόπες Ομπραδόρ, είπε ο Εμπράρδ. Ο Πομπέο θα προσπαθήσει να βάλει τα θεμέλια για μια σχέση συνεργασίας. Οι διμερείς σχέσεις βρίσκονται σε κακή κατάσταση, κυρίως εξαιτίας της επιμονής του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να ανεγείρει τείχος στα σύνορα των δύο κρατών που τόσο προεκλογικά όσο και αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του διεμήνυσε πως θα πληρώσει η μεξικανική κυβέρνηση, των δηλώσεών του με τις οποίες καταφέρθηκε εναντίον των μεταναστών και ειδικά των Μεξικανών, καθώς και της απειλής του να σκίσει τη συμφωνία για τις ελεύθερες εμπορικές συναλλαγές στη Βόρεια Αμερική (NAFTA).

«Η μεταχείρισή μας από την κυβέρνηση των ΗΠΑ ήταν φρικτή», σημείωσε ο Μαρσέλο Εμπράρδ, «αλλά χρειάζεται να βρούμε όποιο πεδίο κατανόησης μπορεί να υπάρχει».

10/07/2018 03:32
ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters
Μεξικό, Mexico

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: