Συνδέει Κυπριακό με ενέργεια η Άγκυρα: Θα μεταθέσει τις εξελίξεις μαζί με τις έρευνες…




ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Η Τουρκία επιχειρεί να συνδέσει τις όποιες εξελίξεις στο Κυπριακό με τις ενεργειακές έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο και πιο συγκεκριμένα στην κυπριακή ΑΟΖ.

Οι κινήσεις αυτές της Άγκυρας επιβεβαιώνονται τόσο από την τακτική κωλυσιεργίας που έχει υιοθετήσει στο Κυπριακό όσο και με το γεγονός ότι και η ίδια προγραμματίζει έρευνες με την κάθοδο στην περιοχή του γεωτρύπανου Fatih  (Πορθητής), που χρονικά τοποθετείται στις αρχές Αυγούστου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Τουρκία θα επιδιώξει αυτή τη διασύνδεση, προσπαθώντας παράλληλα να επιβάλει νέα τετελεσμένα συντηρώντας κλίμα έντασης. Στόχος του καθεστώτος Ερντογάν είναι να εμπλακεί με τον έναν ή τον άλλον  τρόπο στις έρευνες και στη συνέχεια στη διαχείριση του αερίου και ταυτόχρονα, εάν υπάρξουν εξελίξεις στο Κυπριακό και προχωρήσουν, να έχει οφέλη.

Με βάση τον ενεργειακό προγραμματισμό των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην κυπριακή ΑΟΖ, από τον Νοέμβριο του 2018 μέχρι το Φεβρουάριο του 2019 θα γίνουν τρεις γεωτρήσεις από ExxonMobil και TOTAL. Αυτή είναι, κατά τους Τούρκους, η κατάλληλη περίοδος για να υπάρξουν κινήσεις στο Κυπριακό, μετακινώντας το ορόσημο του Σεπτεμβρίου. Είτε γιατί θεωρεί πως οι διεργασίες σε πολιτικο-διπλωματικό επίπεδο θα φρενάρουν τις κινήσεις στα ενεργειακά είτε αντίθετα θα περιληφθούν οι δράσεις αυτές στις συζητήσεις για το Κυπριακό. Την ίδια ώρα, η τοποθεσία που θα επιλεγεί από τον Πορθητή να γίνουν γεωτρήσεις θα έχει τη σημασία της καθώς θα δείξει προθέσεις και διαθέσεις.

  • Εκ πρώτης όψεως δεν φαίνεται ότι θα προσπαθήσει να μπει σε αδειοδοτημένα τεμάχια, θέλοντας να αποφύγει πιθανή αντιπαράθεση με τρίτους, ενώ σε άλλες περιοχές με την παρουσία της θα προκαλέσει τετελεσμένα.

Σε διπλωματικό επίπεδο, λοιπόν, η Τουρκία δεν φαίνεται να βιάζεται καθώς το Κυπριακό είναι χαμηλά στις προτεραιότητές της, εκτός κι εάν προκύψουν ευνοϊκές για την ίδια εξελίξεις. Είναι σαφές πως για την τουρκική πλευρά βασικές επιδιώξεις είναι εμπλοκή στα ενεργειακά για να «βάλει χέρι» και σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό, θέλει να διασφαλίσει τον πλήρη έλεγχο του νησιού μέσα από ρυθμίσεις που αφορούν την εσωτερική πτυχή ( εκ περιτροπής, τρόπος λήψης αποφάσεων-πολιτική ισότητα).  Όσον δε αφορά στην εξωτερική, επιδιώκει μια φόρμουλα συνέχισης της παρουσίας της στην Κύπρο.

Στη Λευκωσία αντιλαμβάνονται πως δεν υπάρχουν σήμερα εκείνες οι προϋποθέσεις για συμφωνία στο Κυπριακό. Όπως χαρακτηριστικά είχε πει σε ξένο συνομιλητή του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, «ένα οδόφραγμα δυσκολεύονται να ανοίξουν, πώς θα εφαρμοστεί μια συμφωνία;» (αναφερόμενος στο οδόφραγμα της Δερύνειας).

  • Η Λευκωσία, ωστόσο, φοβάται όπως ο… διάβολος το λιβάνι να της αποδοθούν ευθύνες και γι’ αυτό και παρουσιάζεται «ευέλικτη» ενόψει μιας νέας προσπάθειας. Παράλληλα, αν και σε καμία περίπτωση δεν διασυνδέει το Κυπριακό με τα ενεργειακά, ωστόσο, παρακολουθεί με ανησυχία τους τουρκικούς σχεδιασμούς και επιδιώξεις.

Στα Ηνωμένα Έθνη φαίνεται να επικρατεί η άποψη πως αυτή η προσπάθεια θα ξεκαθαρίσει κατά πόσον είναι δυνατό να λυθεί το Κυπριακό είτε όχι. Εκτιμούν πως από την πρωτοβουλία αυτή θα κριθεί το μέλλον του Κυπριακού και πώς θα προχωρήσει είτε καταλήξουν οι εμπλεκόμενοι σε συμφωνία είτε όχι.

ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΓΚΟΥΜΑ

Αυτό άρχισε να διαφαίνεται και από τις συζητήσεις για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Είναι σαφές πλέον πως παρά τις γνωστές για το Κυπριακό τοποθετήσεις κλισέ, που χρησιμοποιούνται για δηλώσεις και έγγραφα, παρασκηνιακά χρησιμοποιούνται διάφορες άλλες εναλλακτικές προσεγγίσεις. Κυρίως σε ό,τι αφορά στη βάση των διαπραγματεύσεων (εξ ου και η προσπάθεια για αλλαγή των όρων εντολής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ).

  • Ενισχυτικό τούτων είναι και οι παρασκηνιακές κινήσεις για συζήτηση, ενός διαχρονικού αιτήματος, για να τεθεί στην ατζέντα η επόμενη ημέρα του καθεστώτος των Τουρκοκυπρίων, σε περίπτωση νέας αποτυχίας. Ό,τι και να σημαίνει αυτό.

Σε σχέση με την κάθοδο και τις επαφές στη Λευκωσία της απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα Αντόνιο Γκουτέρες, Τζέιν Χολ Λουτ, πρέπει να σημειωθεί πως το ταξίδι της αυτό περιλαμβάνει μόνο τη Λευκωσία, αφήνοντας για αργότερα Αθήνα, Άγκυρα, Λονδίνο και Βρυξέλλες. Πώς, για παράδειγμα, θα συζητηθεί το θέμα της Ασφάλειας χωρίς επαφές με την Άγκυρα; Και πώς θα γνωρίζει τις προθέσεις της Άγκυρας για το Κυπριακό όταν αρχίζει επαφές στην Κύπρο και θα επιστρέψει στη Νέα Υόρκη; Είναι κι αυτά ερωτήματα που θα πρέπει να απαντηθούν.

ΣΦΗΝΑ ΣΤΙΣ ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ Η ΓΑΛΛΙΑ

Ενεργότερη είναι η γαλλική εμπλοκή στις διεργασίες για το Κυπριακό. Το Παρίσι ανέλαβε δράση και για πρώτη φορά έχει εμπλοκή στην πρώτη φάση των διαβουλεύσεων για τη διαμόρφωση του κειμένου του ψηφίσματος για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Στο παρελθόν στην πρώτη φάση γίνονταν συζητήσεις μεταξύ Βρετανών, που πάντα είναι οι συντάκτες του προσχεδίου του ψηφίσματος, με τους Αμερικανούς. Αυτή τη φορά στις διαβουλεύσεις μπήκε σφήνα η Γαλλία κι αυτό γίνεται με απόφαση του Προέδρου, Εμμανουέλ Μακρόν, και δεν είναι άσχετο και με τις εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ. Είναι, πάντως, σαφές πως οι Βρετανοί, χωρίς να εγκαταλείπουν «προνόμιά» τους, παρουσιάζονται επηρεασμένοι από τα όσα διαδραματίζονται στη χώρα λόγω της διαδικασίας εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Έχει… μέλι η εμπλοκή  “Οηέδων” στο Κυπριακό

Η Αμερικανίδα διπλωμάτης Τζέιν Χολ Λουτ αναμενόταν χθες στην Κύπρο και σήμερα θα πραγματοποιήσει συσκέψεις  με την πολιτική ομάδα των Ηνωμένων Εθνών στο νησί ενόψει των αυριανών, χωριστών συναντήσεων που θα πραγματοποιήσει με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον κατοχικό ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί. Οι συσκέψεις θα είναι ενημερωτικού χαρακτήρα, ενώ δεν υπάρχουν άλλες προγραμματισμένες επαφές επί κυπριακού εδάφους. Η Τζέιν Χολ Λουτ, όπως πληροφορούμαστε, έχει ειλημμένη υποχρέωση στις ΗΠΑ και μετά τις αυριανές επαφές της στη Λευκωσία θα επιστρέψει στην έδρα του διεθνούς οργανισμού.

Όσοι, πάντως, έχουν εργαστεί μαζί της, τη θεωρούν ιδιαίτερα σκληρή και ψυχρή επαγγελματία. Οι συνεργάτες της σημειώνουν πως είναι περισσότερο πρακτική παρά της θεωρίας και θέλει αυτό να πράττουν και οι συνομιλητές της.  Δεν έχει, πάντως, προϊστορία με το Κυπριακό καθώς στην επαγγελματική της πορεία στα Ηνωμένα Έθνη δεν έτυχε να ασχοληθεί με το θέμα αυτό.

Είναι ενδεχομένως για αυτό που, όπως πληροφορούμαστε, στην έδρα του διεθνούς οργανισμού δίνονται «μάχες» για να συμμετέχουν στην ομάδα της, σε περίπτωση που η διαδικασία προχωρήσει και θα αναλάβει πιο μόνιμο ρόλο. Οι γνώστες του Κυπριακού προέρχονται κυρίως από την ομάδα Άιντε και όσους παραμένουν στην υπηρεσία από την ομάδα Ντε Σότο. Ο ανταγωνισμός, πάντως, είναι μεγάλος. Γιατί άραγε; Μήπως γιατί η Κύπρος θεωρείται καλός προορισμός για τους διπλωμάτες των Ηνωμένων Εθνών; Θα έχει ενδιαφέρον, πάντως, να παρακολουθήσουμε ποιοι θα επικρατήσουν στη μάχη αυτή.

Σημειώνεται, πάντως, ότι στο βιογραφικό της κ. Λουτ αναφέρεται πως από το 2009 μέχρι το 2013 ανέλαβε τη θέση της υφυπουργού Εσωτερικής Ασφαλείας (Homeland Security) των ΗΠΑ, ενώ συμμετείχε στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας επί των Προέδρων Μπους (πατέρα) και Κλίντον.

Τα ψεύτικα τα λόγια και τα διλήμματα: Η επιλογή δεν είναι μεταξύ μη λύσης ή κακής λύσης

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: