“Όσο καλά σχέδια να είχαμε δεν αρκούν μόνο τα σχέδια, υπάρχουν όρια” ισχυρίζεται ο Τόσκας




«Είμαστε συντετριμμένοι από αυτή την τραγωδία, από τις πολύ μεγάλες απώλειες ανθρώπων, από τις πολύ μεγάλες καταστροφές που έγιναν στην περιοχή. Οφείλουμε όμως να κάνουμε την καρδιά μας πέτρα, όπως την κάναμε και την πρώτη στιγμή, για να αντιμετωπίσουμε αυτή την καταστροφή που εξελίχθηκε σε πολύ μικρό χρόνο», τόνισε ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα στην ΕΡΤ, ο Νίκος Τόσκας σημείωσε ότι μετά τις κατευθύνσεις που δόθηκαν κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, δόθηκαν οι κατευθύνσεις από τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για να τεθούν οι βάσεις προκειμένου να αποτραπούν παρόμοιες καταστροφές.

«Δυστυχώς οι ενδείξεις είναι ότι τα φαινόμενα των φυσικών καταστροφών θα ενταθούν και θα συνεχιστούν», τόνισε και εξήγησε ότι χρειάζεται να δοθεί τέλος στη δημιουργία άναρχου περιβάλλοντος δόμησης σε όλη τη χώρα, παράλληλα με την αναδιοργάνωση του συστήματος Πολιτικής Προστασίας.

«Είμαστε ανοιχτοί σε συνεργασίες φυσικά στον επιστημονικό κόσμο, φυσικά και στα άλλα κόμματα», σημείωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, αναφερόμενος στην αναδιοργάνωση της Πολιτικής Προστασίας.

«Υπάρχει μελέτη του Ινστιτούτου Lancet, παγκοσμίου φήμης ινστιτούτου σε θέματα κυρίως ιατρικών ερευνών, που λέει ότι ως το 2100 επτά στους 10 ευρωπαίους θα επηρεαστούν από φυσικές καταστροφές. Δεν μπορούμε να μείνουμε απαθείς μπροστά σε αυτά τα καμπανάκια κινδύνου και δεν μπορούμε να μείνουμε απαθείς όταν βλέπουμε τη βορινή Σουηδία να καίγεται και να υπάρχουν σήμερα 39 βαθμοί θερμοκρασία στο Βερολίνο. Κάποια πράγματα δείχνουν ότι έχει αλλάξει το κλίμα. Δυστυχώς έχει αλλάξει το κλίμα», επισήμανε ο Νίκος Τόσκας.

Αναφερόμενος στην καταστροφική πυρκαγιά στην Αττική, κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους δεκάδες πολίτες, ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη εξήγησε πως έγινε ό,τι ήταν ανθρωπίνως εφικτό.

«Οι πυροσβέστες, οι αστυνομικοί, έδωσαν ό,τι καλύτερο μπορούσαν. Είδαμε σκηνές αυτοθυσίας, είδαμε ανθρώπους να παλεύουν και να κινδυνεύουν οι ίδιοι. Ξέρετε πόσοι πυροσβέστες κινδύνεψαν να καούν και πόσοι αστυνομικοί;», σημείωσε ο Νίκος Τόσκας, ενώ αναφερόμενος στις ανθρώπινες απώλειες είπε: «Εγώ καμάρωνα τόσα χρόνια ότι δεν είχα χάσει ούτε έναν στρατιώτη στις μονάδες που διοικούσα και τώρα βλέπω αυτήν την καταστροφή, και είμαι βαθύτατα θλιμμένος».

«Όσο καλά σχέδια να είχαμε δεν αρκούν μόνο τα σχέδια. Υπάρχουν και όρια”

Ερωτηθείς για την κινητοποίηση, ανέφερε ότι μόλις ένα λεπτό μετά την αναφορά στην Πυροσβεστική για την έναρξη της φωτιάς, το σύνολο των διαθέσιμων αεροπορικών μέσων δόθηκε εντολή να μεταβούν στην περιοχή.

«Φεύγουν τα αεροπορικά μέσα από τα Γεράνεια και πηγαίνουν στην Νταού Πεντέλης και συγχρόνως δίνεται εντολή, σε όποια αεροπορικά μέσα βρίσκονταν στα αεροδρόμια να απογειωθούν. Μπόρεσαν να απογειωθούν εκείνη τη στιγμή; Κλειστά τα αεροδρόμια και της Ελευσίνας και της Τανάγρας και μετά από λίγο, έκλεισε για λίγο και το Βενιζέλος. Δεν είχαμε πού να προσγειώσουμε τα αεροπλάνα εάν χρειαζόταν εκείνη τη στιγμή. Τραγικές συνθήκες από πλευράς έντασης ανέμων», περιέγραψε ο Αναπληρωτής Υπουργός. Παράλληλα μέσα σε μισή ώρα επί τόπου βρέθηκα 32 πυροσβεστικά οχήματα.

Ωστόσο, οι καιρικές συνθήκες ήταν πρωτόγνωρες και η εξάπλωση του πύρινου μετώπου εξαιρετικά γρήγορη, όπως έχουν κατ΄ επανάληψη τονίσει οι πυροσβέστες. «Δεν κρατήθηκε η φωτιά. Η Λεωφόρος Μαραθώνος δεν είναι καμιά τεράστια αντιπυρική ζώνη που θα μπορέσει να κρατήσει πυρκαγιά με ένταση ανέμων 11 μποφόρ», σημείωσε ο Ν.Τόσκας και υπενθύμισε ότι πέρυσι είχε δοθεί μάχη για μην περάσει μια άλλη μεγάλη φωτιά ακόμη και από την Εθνική Οδό στη Μαλακάσα.

Ερωτηθείς εάν μπορούσε να γίνει εκκένωση της περιοχή, ο Ν.Τόσκας απάντησε ότι «σε μιάμιση ώρα εκκενώσεις περιοχών που έχουν γύρω στους 20.000 ανθρώπους δεν έχουν γίνει παγκόσμια. Κοιτάξτε αυτές τις μέρες τα μέσα ενημέρωσης που αναφέρονται σε εκκένωση περιοχής στην περιοχή του Σακραμέντο, στην Καλιφόρνια. Ξέρετε για πόσους ανθρώπους μιλάνε; Για 3.000 ανθρώπους».

Αναφερόμενος στα όσα έζησε ο ίδιος που διαρκώς βρισκόταν στο Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, μίλησε για τον μεγάλο αγώνα που έκαναν πυροσβέστες και αστυνομικοί. «Οι 15.000 περίπου άνθρωποι που έφυγαν από την περιοχή, πώς έφυγαν; Δεν έφυγαν με σχέδιο συγκεκριμένο, αλλά με τη διευκόλυνση των αστυνομικών Αρχών. Τα 1.200 παιδάκια από τις κατασκηνώσεις του Άγιου Ανδρέα και οδηγήθηκαν, μέσω του Διονύσου, σε ασφαλή χώρο, δεν είναι μια οργανωμένη επιχείρηση; Ξαναλέω, 20.000 κόσμος και 15.000 κόσμος δεν μπορεί να εκκενωθεί σε μιάμιση ώρα. Βρείτε μου παγκόσμιο περιστατικό, παγκόσμια αντίστοιχη περίπτωση και το συζητάμε» και συμπλήρωσε:

«Όσο καλά σχέδια να είχαμε δεν αρκούν μόνο τα σχέδια. Υπάρχουν και όρια στην υλοποίηση των σχεδίων, όπως υπάρχουν και όρια στην αντιμετώπιση φαινομένου της κλιματικής αλλαγής». Σημείωσε δε, ότι οι μετεωρολόγοι του Πυροσβεστικού Σώματος εξηγούν ότι κατά τα τελευταία οχτώ χρόνια που υπάρχουν μετρήσεις, ποτέ δεν καταγράφηκαν τέτοια φαινόμενα καλοκαίρι στη στεριά με 11 μποφόρ δυτικό άνεμο, ενώ οι ίδιοι σημειώνουν πως κατά τα τελευταία 50 χρόνια δεν έχουν αντίστοιχα περιστατικά.

“Ούτε μια συγγνώμη, ούτε μια παραίτηση”: Σφοδρή επίθεση Κικίλια στην κυβέρνηση για τις φονικές πυρκαγιές

28/07/2018 16:59
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
Αθήνα, Ελλάδα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: